Voldsmænd bag tremmer, enhed skal udtænke pensionsmodel og lærere sakker bagud

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til Netavisen Pios nyhedsoverblik.

Regeringen foreslår at stramme reglerne for samfundstjeneste, så færre voldsmænd bliver dømt til til at samle skrald på gaden og flere ryger bag lås og slå.

En syv mand høj enhed i Beskæftigelsesministeriet skal arbejde på at finde en konkret model for differentieret pension for nedslidte.

Og så viser en ret nedslående undersøgelse, at de danske lærere halter bagud fagligt, når man sammenligner med de andre nordiske lande.
 

Færre voldsmænd skal straffes med samfundstjeneste 

Voldsforbrydere skal i højere grad sendes direkte i fængsel og i mindre grad idømmes samfundstjeneste, end tilfældet er i dag. Sådan lyder et netop fremsat lovforslag fra regeringen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) foreslår konkret at begrænse brugen af samfundstjeneste i sager om simpel og grov vold, hvor gerningsmanden tidligere er dømt for personfarlig kriminalitet, offeret har været særligt værgeløst, eller hvor skaderne har været betydelige.

Regeringen begrunder blandt andet sit ønske om mere fængsel til voldsdømte med “hensynet til offeret og til befolkningens generelle retsfølelse”.

Forslaget møder kritik fra De Radikale, hvor retsordfører Kristian Hegaard kalder det en “indsnævrer magtens tredeling”.

Læs mere om regeringens forslag på Politiken.
 

Forskere skal undersøge arbejdsplatforme som Wolt

På arbejdsplatforme som Wolt og Happy Helper er folk tilknyttet som selvstændige uden arbejdstagerrettigheder og faste timer.

Men er det en blindgyde eller en trædesten, der kan give folk på kanten af arbejdsmarkedet foden inden

Det har et forskerteam nu fået seks millioner kroner af Velux Fonden til at undersøge.

Læs mere om forskningsprojektet hos Fagbladet 3F.
 

Teledata kan igen bruges i straffesager

Fra 19. oktober kan anklagere igen benytte teledata som bevismateriale i straffesager. Det oplyser rigsadvokaten i et brev udsendt til alle landets anklagere onsdag.

Forbuddet mod teledata i bevisførelse kom, efter der var fundet alvorlige fejl i politiets data. Det har siden betydet, at 55 retssager er blevet udsat. Desuden er mindst 36 personer blevet løsladt fra varetægtsfængsling.

Det midlertidige stop for brug af teledata, der blev indført 18. august, forlænges ikke.

Læs op på teledata-skandale her.
 

Hummelgaard opretter pensions-enhed

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har oprettet et værksted i sit ministerium med tilknytning af syv embedsmænd, der skal udtænke en model for tidligere tilbagetrækning til nedslidte danskere.

“Der øremærkes simpelthen muskler til opgaven med at lave en model, som vi også må erkende ikke er en let opgave,” siger beskæftigelsesministeren.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Ejner K. Holst, glæder sig over, at Peter Hummelgaard rykker på løftet om at finde en ny pensionsmodel for nedslidte.

“Først og fremmest vil jeg sige hurra for, at vi har en regering, der ikke bare erkender men også handler på, at vi har store udfordringer med nedslidning på arbejdsmarkedet,” siger han.

Læs mere om den nye enhed her.
 

Danske lærere får dårligere karaktere end nabolande

Eleverne bliver testet igen og igen, og nu har tænketanken Kraka sat sig for at teste skolelærernes faglige færdigheder.

Og det viser sig, at danske lærere er dårligere end i vores nabolande – og at udviklingen går den forkerte vej.

Undersøgelsen viser, at færre af de dygtigste gymnasieelever vælger at blive lærer. I skolerne udgør de uddannede lærere kun godt 80 procent af personalet.

Ifølge OECD er danske lærere væsentligt dårligere til at læse, til matematik og til problemløsning, end lærerne i Norge, Sverige, Tyskland og Finland er – altså dårligere end lærerne i de lande, Danmark oftest sammenligner sig med.

Her kan du læse mere om de nedslående konklusion.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook