Voldsom stigning i udenlandske dagpengemodtagere

Dagpengesystem i skred: Danskere falder fra, mens udlændinge kommer til.
Foto: Colourbox
På et årti er antallet af udlændinge, der modtager danske dagpenge, eksploderet.

I dag er det knap hver sjette dagpengemodtager, der ikke har et dansk pas. For 10 år siden var det kun hver tiende.  

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det skriver Fagbladet 3F.

Vi har potentielt en meget kraftig cocktail, som politikerne skal holde øje med

Den store stigning skyldes blandt andet, at antallet af østeuropæere, som tager de danske dagpenge med til hjemlandet, er fordoblet de seneste tre år. Det viser tal fra Danske A-kasser.

Udviklingen bør få advarselslamperne til at blinke hos politikerne på Christiansborg, mener Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser.

“Vi har potentielt en meget kraftig cocktail, som politikerne skal holde øje med,” siger han til Fagbladet 3F.
 

Danskere forsvinder - udlændinge kommer til

Samtidig med at flere udlændinge har fidus til det danske dagpengesystem, så vender et stigende antal danskere ryggen til A-kasserne.

Antallet af danskere på dagpenge er faldet fra knap 93.000 i 2009 til cirka 68.500 i 2019. I samme periode er antallet af udenlandske dagpengemodtagere steget fra omkring 8.500 til lidt over 12.000. Det skriver Fagbladet 3F.

Med de nuværende regler kan et udenlandsk A-kassemedlem tage dagpengene med tilbage til hjemlandet i op til tre måneder. Ifølge Verner Sand Kirk åbner den model op for, at udlændinge fra lavtlønslande kan spekulere i at blive ledige, før de rejser hjem til eksempelvis Rumænien.

Isoleret set mener Verner Sand Kirk dog, at det er glædeligt, at flere udlændinge ønsker at være en del af det organiserede arbejdsmarked.


Hummelgaard: Fri bevægelighed må ikke underminere dansk model

Regeringen følger udviklingen i det danske dagpengesystem tæt, lyder det fra beskæftigelsesministeren Peter Hummelgaard (S) i et svar til Fagbladet 3F.

Han skriver videre, at arbejdskraftens frie bevægelighed inden for EU ikke må underminere den danske model.

Lidt firkantet kan udlændinge med danske dagpenge leve klart over evne i deres egne lande

DF: Sænk beløb efter forhold i hjemland

De danske dagpenge er for lukrative i forhold til, hvad det koster at leve i dele af Østeuropa, mener Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt.

Derfor vil partiet have regeringen til at kræve af EU, at de sociale ydelser tilpasses leveomkostningerne i de lande, hvor de udbetales:

“De får et økonomisk tilskud, som overhovedet ikke matcher den økonomiske situation, der eksisterer i Rumænien og Bulgarien. Lidt firkantet kan udlændinge med danske dagpenge leve klart over evne i deres egne lande,” siger Morten Messerschmidt.

En sådan indeksering kan dog ikke gennemføres ved lov i Folketinget

Forslaget om at lave en såkaldt “indeksering” af dagpengene, så satsen bliver lavere for arbejdsløse, der bor i lande med lavere leveomkostninger, er lige nu på bordet i beskæftigelsesudvalget. En sådan indeksering kan dog ikke gennemføres ved lov i Folketinget, fordi den vil være i strid med EU’s regler.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook