Vores frihedsbrev brænder

Evaluering: Problemet under Skolevalget 2017 var at eleverne ikke havde et stærkt og troværdigt frihedsbudskab fra os, som de kunne holde op imod skråleriet fra de blå.
Det socialdemokratiske frihedsbrev står i flammer. Resultatet af årets skolevalg 2. februar 2017 efterlader ingen tvivl: En stor del af ungdommen sætter ikke lighedstegn mellem Socialdemokratiet og en stærk frihedsvision. Selvom at det lykkedes os at fastholde en solid andenplads, voksede alle de partier rundt om os – på nær Venstre – der advokerer for et liberalt eller socialliberalt frihedsbudskab. Den udvikling skal vi tage meget alvorligt.

Landsresultat for Skolevalget 2017
Valgresultat
Kilde: DR3

Eleverne vil have frihed
Ude på skolerne dominerede diskussioner om aktiv dødshjælp, kortere skoledage og hårdere straffe. Alt sammen dagsordener, hvor et utvetydigt hensyn til individets interesse og beskyttelse blev sat før alt andet. Problemet var ikke at den unge højrefløj lykkedes med at proppe alle diskussionerne ind i den samme ligning, der konsekvent resulterede i at de fik mulighed for at eksponere deres grundlæggende frihedsbudskab. Problemet var at eleverne ikke havde et stærkt og troværdigt frihedsbudskab fra os, som et klart alternativ de kunne holde op imod skråleriet fra de blå. Vi var for svage i frihedskampen ude på skolerne. Også selvom at vi repræsenterede et parti, som gennem generationer har kæmpet for frihed til flest mulige mennesker.

Problemet var at eleverne ikke havde et stærkt og troværdigt frihedsbudskab fra os

For Socialdemokratiet er Danmarks største og stærkeste frihedsbevægelse. Men vi har tabt fortællingen om fremtiden og friheden hos de nye generationer. Derfor må vi lade følgende tre punkter udgøre fundamentet for en ny politisk samtale:

1. Frihed er målet
Socialdemokratiets politiske mål er frihed. Gennem vores politiske arbejde søger vi at give mennesker størst muligt magt over egen tilværelse. Vores kamp er en frihedskamp. Men vi har alt for længe glemt, at gøre den pointe krystalklar i den daglige politiske trædemølle – blandt andet fordi at kampen mod ulighed fejlagtigt er blevet isoleret fra frihedskampen.  Lighed er et middel til at opnå frihed, men i sig selv er det ikke et mål. Det kan kun lade sig gøre for os at generobre frihedsdagsordenen, hvis vi er konsekvente i vores omtale af frihed som vores politiske mål.

2. Mennesker før systemer
Socialdemokratiet står altid på menneskets side, og forsvarer aldrig blindt systemer. Vores kamp mod hovedløs aktivering af arbejdsløse, for et EU der skaber værdi for mennesker og en tillidsreform i den offentlige sektor, er eksempler på dette. Men vi skal gå videre. Alt for mange unge mennesker oplever, at et kassestyret uddannelsessystem ikke er på deres side, at folkeskolereformen ikke har leveret differentieret undervisning og at deres ordblinde klassekammerater stadig svigtes. Her skal Socialdemokratiet levere svar. Vi sætter mennesket før staten, markedet og de herskende klasser

3. En bedre fremtid
Socialdemokratiet tror grundlæggende på fremtiden. Vi kæmper for at i morgen bliver bedre end i dag, og lader ikke nostalgi blive undskyldningen for at satse på gamle og ubrugelige løsninger. Vores politik er den bedste til at sikre, at de kommende generationer også tror på fremtiden. Her er kampen for et godt arbejdsliv, for boliger der er til at betale og for trygge lokalmiljøer helt afgørende. Flest mennesker kan gribe fremtiden, og udnytte den optimalt, hvis de abonnerer på vores politiske løsninger. Det skal vi vise igen og igen.

Socialdemokratiet taber ungdommen, hvis vi ikke revitaliserer vores frihedskamp

Aldrig har der været så stærkt brug for det socialdemokratiske frihedsbrev. Aldrig har der været så stærkt brug for stå last og brast med det forpligtende fællesskab. Aldrig har der været så stærkt brug for at sige frihed TIL i stedet for frihed FRA. Men Socialdemokratiet taber ungdommen, hvis vi ikke revitaliserer vores frihedskamp. Vores svar er de bedste – nu skal vi bare bevise det.

 

Frederik Vad Nielsen er studerende på Roskilde Universitet og forretningsudvalgsmedlem i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Klummen er alene udtryk for forfatterens egen holdning.

 

Forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


placeholder

Annonce