Annonce

Vores sundhed må ikke blive en forretning

Men når man hører borgerlige politikere nærmest slås om hvor meget brugerbetaling der mon kan klemmes ind på sundhedsydelserne, bliver jeg bekymret over den helt grundlæggende forandring af samfundet man sniger ind på denne måde.
Vi vil under ingen omstændigheder acceptere brugerbetaling på at gå til lægen eller blive behandlet på sygehuset – det bliver aldrig med socialdemokratiske stemmer.

Lige adgang til et godt sundhedsvæsen er forudsætningen for et velfærdssamfund, der giver mulighed for at hver enkelt kan skabe sig et godt liv.

Når det gør ondt i ryggen, knæene skal skiftes eller vi skal behandles for en kronisk lidelse er det helt afgørende, at alle der har behov for hjælp har lige og gratis adgang til det.

Det offentlige sygehusvæsen har i en række år været voldsomt udfordret af opgaverne og af den tidligere borgerlige regerings støtte til privathospitalerne. Alligevel er der stadig et godt offentligt sygehusvæsen, som er gratis for den enkelte. Og sådan skal det fortsat være.

Pengepungen må aldrig blive afgørende
Men når man hører borgerlige politikere nærmest slås om hvor meget brugerbetaling der mon kan klemmes ind på sundhedsydelserne, bliver jeg bekymret over den helt grundlæggende forandring af samfundet man sniger ind på denne måde. Mon ikke det er Liberal Alliance der i øjeblikket har taget føringen på hvor mange penge der kan klemmes ud på sundhedsydelser med et forslag om 130 kr. hver gang man går til lægen? Hvis vi accepterer sådanne principielle ændringer i vores velfærdssamfund, tager man samtidig små skridt mod et samfund, hvor den stærkeste klarer sig selv, og hvor det er størrelsen af pengepungen som er afgørende for dine muligheder i livet.

Historisk løft
Vi vil under ingen omstændigheder acceptere brugerbetaling på at gå til lægen eller blive behandlet på sygehuset – det bliver aldrig med socialdemokratiske stemmer. For det må aldrig ske, at nogen fravælger at gå til lægen fordi økonomien ikke strækker. Vi ønsker at løfte flere ind i det solidariske, fælles sygehusvæsen. Derfor har vi over de næste 4 år afsat 6,5 mia. til et historisk løft af sundhedsområdet. Samtidig har ventelisterne aldrig været lavere.

Vi ønsker at mindske uligheden i sundheden. Det er en afgørende værdi for os at sikre lige adgang til et sundhedsvæsen af høj kvalitet uanset hvilken sygdomsmæssig udfordring man står med fysisk eller psykisk.

Flere skal overleve
Vi ønsker bl.a. at flere danskere skal overleve en kræftsygdom. Her ved vi, at det er afgørende at kunne handle hurtigt. Derfor skal de praktiserende læger hurtigere og lettere kunne henvise patienter direkte til undersøgelse på sygehusene. Vi ønsker at flere kronikere skal have bedre og hurtigere behandling, så de kan leve et ordentligt liv, selvom de hver dag skal bakse med en kronisk sygdom.

Vi ønsker at de 10-20 procent der i livet får en psykisk sygdom omsider får et ikke tilfredsstillende tilbud.

Det er et sygdomsområde, der er belagt med tabuer og sygdomme som er ganske svære at stå i, her er der klart behov for reel ligestilling både på ressourcer og i behandlingen.

I Danmark må det aldrig være sådan, at du har større chancer for at blive rask, behandlet hurtigere eller i værste fald overleve, hvis du har råd til at betale for det. Alle skal lige muligheder – Danmark har ikke råd til andet.

 

Malou Lunderød (f. 1986) er socialdemokratisk folketingskandidat i Frederikssundkredsen i Nordsjælland. Hun er opvokset i industribyen Frederiksværk, hvor hendes familie har boet i flere generationer. Hun har siddet i byrådet i Halsnæs Kommune i en periode fra 2006-2009 og var i 2009 opstillet til Europa-parlamentsvalget. Til daglig arbejder Malou Lunderød i Albertslund Kommune.

I forbindelse med det kommende Folketingsvalg, som skal finde sted senest 15. september 2015, har Netavisen Pio bedt en række af de socialdemokratiske kandidater, der for første gang stiller op til Folketinget, skrive en klumme med deres politiske visioner.


Flere artikler om emnet