Annonce

"Vores sundhedsdata er ikke til salg"

Bredt flertal bag vedtagetekst, der opfordrer S-regeringen til at inddrage Folketinget i udarbejdelsen af en vaccinestrategi
"Vores sundhedsdata er ikke til salg".

Det fastslår sundhedsminister Magnus Heunicke under en hasteforespørgsel i Folketinget om vaccinestrategi og -produktion onsdag eftermiddag, som nok så meget handler om statsminister Mette Frederiksens nylige rejse til Israel sammen med den østrigske kansler, Sebastian Kunz.

Israels tætte samarbejde med vaccineproducenten Pfizer/Biontech, hvor Israel som en del af samarbejdet deler sundhedsdata fra den israelske befolkning med Pfizer/Biontech, spøgte under debatten i kulissen.

SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen spurgte direkte sundhedsminister Magnus Heunicke om regeringen er parat til at sælge sundhedsdata fra befolkningen til gengæld for vacciner.

Ministeren svarede med et klart og tydeligt nej:

Vi skal ikke sælge, eller bytte eller noget som helst

"Vores sundhedsdata er ikke til salg. Vi skal ikke sælge (data, red.), eller bytte eller noget som helst. Det tror jeg er meget vigtigt at slå fast," lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

Under forespørgselsdebatten forsvarede statsminister Mette Frederiksen sin rejse til Israel:

"Vaccinerne er supervåbnet. Vi skal sørge for, at der bliver produceret langt flere vaccineri fremtiden, og det er derfor, vi gerne vil samarbejde med andre lande om at sikre det," og fortsatte:

"Vi har ikke god tid. Vi er bagefter med at få vaccineret vores egen befolkning og den europæiske befolkning, og derfor skal vi gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at få sat kapaciteten i vejret."

Kritik fra bredt flertal af Israel-forløb

En vedtagetekst fra Enhedslisten, der opfordrer regeringen til at inddrage Folketinget i udarbejdelsen af en vaccinestrategi, tegner under forespørgselsdebatten til at samle et bredt flertal:

Dette har statsministeren forsømt senest i forbindelse med besøg i Israel

"Folketinget konstaterer, at udvikling, produktion og indkøb af vacciner mod covid-19 er central. Folketinget konstaterer, at regeringen bør inddrage Folketinget i udarbejdelse af vaccinestrategien. Dette har statsministeren forsømt senest i forbindelse med besøg i Israel. Folketinget opfordrer regeringen til at indkalde partierne til forhandling om den førte og fremtidige vaccinestrategi."

Vedtageteksten har opbakning fra Venstre, de konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, og to af S-regeringens tre støttepartier, De Radikale og Enhedslisten.

Tre partier stiller under forespørgselsdebatten med hver sit forslag til vedtagetekst: Socialdemokratiet, SF og Liberal Alliance.

SF's Kirsten Normann Andersen forklarer over for Netavisen Pio SF's position således:

"Vi kan i princippet stemme for begge de fremlagte vedtagetekster, der er fremlagt i dag (Flertallets og Socialdemokratiets, red.). Vi deler flertalles kritik af statsministerens forsøg på samarbejde med Israel og Østrig. Vi er samtidig enige med Socialdemokratiet i, at mere produktion er afgørende vigtigt."

S-ordfører: Derfor Israel

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, slår i sin ordførertale på, at Danmark skal være lang bedre rustet, hvis - eller når - en ny epidemi rammer os:

Vi var ikke så godt rustede, som vi troede, da krisen ramte

"Samtidig har coronakrisen vist en stor sårbarhed. Vi var ikke så godt rustede, som vi troede, da krisen ramte. Vi manglede blandt andet værnemidler. Nu mangler vi så vacciner. Vi skal være langt bedre rustet, hvis eller når en ny epidemi rammer os. Vi skal derfor ikke bare skaffe flere vacciner på kort sigt. Vi skal også stå meget stærkere på længere sigt, så vi ikke igen står og skal og mangle vacciner og anden samfundskritisk udstyr."

S-sundhedsordføreren understreger, at EU-sporet ikke kan stå alene:

"Vi mener stadig, at Danmark står sig bedst ved at være en del af samarbejdet. Men EU-sporet hverken kan eller skal stå alene. Vi skal selvfølgelig afsøge de muligheder, der er, for at sikre flere vacciner. Ikke som et alternativ, men som et supplement til EU-sporet," siger Langhoff og fortsætter:

"Det var derfor, at statsministeren rejste til Israel. Israel er det land i verden, som er længst fremme med udrulningen af vacciner. Derfor er det selvfølgelig relevant at tale med Israel. Desuden gør både Israel og Østrig sig lignede overvejelser om nødvendigheden af i fremtiden at have en vaccineproduktion. Derfor har vi lavet et forsknings- og udviklingssamarbejde med Israel og Østrig, og vi har aftalt, at vi hver især går i gang med at udvikle en lokal vaccineproduktion i offentlig-private partnerskaber og løbende udveksle erfaringer."

Socialdemokratiets forslag til vedtagetekst lyder:

Folketinget opfordrer regeringen til at afsøge alle muligheder for at styrke adgangen til vacciner

”Folketinget opfordrer regeringen til at afsøge alle muligheder for at styrke adgangen til vacciner. Folketinget opfordrer desuden regeringen til at afsøge mulighederne for at styrke vaccineproduktionen med henblik på at sikre befolkningens tryghed under den aktuelle og eventuelle fremtidige pandemier”.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det kan da godt være at Magnus Heunicke ikke mener at Danske borgeres sundhedsdata skal være til salg, men det var jo det Mette Frederiksen var i Israel for, sammen med den Østriske højre-liberale kansler, Sebastian Kurz, at undersøge hvordan den Israelske ministerpræsident Netanyahu (en "anløben" person som anklaget for korruption) havde fået anskaffet sin vaccine fra USA, Da Israel ikke selv kan producere vaccine mod Covid 19, havde han "solgt" sundhedsdata for de Israelske borgere til den Amerikanske vaccineindustri mod at få en hurtig leverance af vaccine mod Covid 19. Kunne Mette Frederiksen bestemme alene ville hun helt sikkert gøre det samme med danskernes data, hvis det kunne fremme leverancen af vaccine, men det tør hun trods alt ikke da konsekvensen nok ville være at hun ikke blev genvalgt til statsminister.