Annonce

Voxpop med danske SPD-medlemmer: I regering eller ej?

Kan SPD bedst genrejse sig selv i regering eller udenfor? Det bliver afgørende, når medlemmerne skal stemme om partiet skal tage en ny tur i regering.
Den 20. februar begynder SPD’s urafstemning. De 460.000 medlemmer af det tyske socialdemokrati, SPD, skal stemme ja eller nej til, om partiet skal fortsætte i regering med Angela Merkels konservative parti CDU.

Grundlaget for afstemningen er både fordelingen af ministerposter og regeringsgrundlaget, som vi tidligere har beskrevet.

Netavisen Pio har spurgt tre SPD-medlemmer, der alle taler dansk og har tilknytning til Danmark, hvad de stemmer, når urafstemningen begynder.

Wiebke Mohr fra Schleswig-Flensburg i Slesvig-Holsten:
NEIN

Hvad stemmer du i urafstemningen og hvorfor?
”Jeg vil stemme nej. Regeringsgrundlaget indeholder simpelthen ikke nok fremtidsorienterede og reformerende ideer i sundhedspolitikken. Tysklands sundhedssystem er, som det er nu, ikke bæredygtigt ud fra et økonomisk perspektiv. Vi befinder os allerede i store, demografiske forandringer, og der kommer endnu større pres på systemet, hvis den såkaldte baby-boomer-generation går på pension. ”Bürgerversicherung”, altså en universel sygesikring for alle, ville have været et første skridt i den rigtige retning, men det blev ikke taget med i regeringsgrundlaget.

Regeringsgrundlaget indeholder simpelthen ikke nok fremtidsorienterede og reformerende ideer i sundhedspolitikken.

Desuden indeholder regeringsgrundlaget kun to (!) sætninger om det kæmpe problem med antibiotikaresistens. Det er simpelthen for lidt, og man sætter folks helbred på spil, hvis man ikke endeligt vedtager meget konkrete planer om at dæmpe brugen af antibiotika (som for eksempel i Holland eller Sverige).”

Mange taler om, at SPD nu skal fornyes og genopbygges. Er din beslutning (ja eller nej til GroKo) med til at sikre den fornyelse og genopbygning, og hvorfor?
”Det ved jeg ikke, men for mig handler det hovedsageligt om at få et regeringsgrundlag, som indeholder progressive ideer for Tyskland – i stil med de nordiske landes politik. Dette kan jeg ikke finde i regeringsgrundlaget - især ikke indenfor sundhed. Her vil jeg gerne citere Steven Adler: ”Man kan have alverdens rigdomme og succes – men hvis man ikke er rask, så har man ingenting.””

Martin Ejner Olsen Grunz fra Bodenseekreis i Baden-Württemberg:
JA

Hvad stemmer du i urafstemningen og hvorfor?
”Jeg stemmer ja. Først og fremmest, fordi jeg mener, at det er vigtigt for stabiliteten i Tyskland. Forbundsdagsvalget er nærmest lige overstået, og landet har brug for en regering. Die Linke, AfD og nu også FDP nægter at samarbejde konstruktivt.

SPD kunne være kommet ud af forhandlingslokalerne med en badebold og en rabatkupon til Zoo – jeg ville stadig have stemt ja.

SPD bør leve op til sit historiske ansvar, og parlamentarismen skal vise sit værd. En mindretalsregering eller et nyvalg vil føre til mere ustabilitet. Desuden har SPD fået udmærkede resultater i regeringsforhandlingerne – specielt synes jeg, at familiepolitikken er tilgodeset med en vigtig social dimension. Men SPD kunne være kommet ud af forhandlingslokalerne med en badebold og en rabatkupon til Zoo – jeg ville stadig have stemt ja. Det drejer sig om den parlamentariske stabilitet.”

Mange taler om, at SPD nu skal fornyes og genopbygges. Er din beslutning (ja eller nej til GroKo) med til at sikre den fornyelse og genopbygning, og hvorfor?
”Nej, det er den ikke. Urafstemningen står isoleret fra fornyelsen (i sig selv er det et relativt nyt tiltag). Man kan sige, at et nej vil være en indirekte underkendelse af partiledelsen, og at den derfor bør drage sine konsekvenser. Men det bør alligevel ske. Jeg oplever, at SPD står stærkt, når partiet engagerer sig i konkrete tiltag og også møder vælgerne i dialoger. I det hele taget er den personlige og gennemsigtige kontakt en mangelvare i tysk politik. Hvis SPD er i stand til at levere en følelse af nærvær og lydhørhed til vælgerne, så tror jeg, at den igangværende fornyelse kan skabe succeser.”

Freja Madeleine Stein fra Treptow-Köpenick i Berlin:
NEIN

Hvad stemmer du i urafstemningen og hvorfor?
”Jeg stemmer nej. SPD skal ikke gå i regering for enhver pris og slet ikke på det grundlag, der er forhandlet igennem med CDU/CSU. Som grundlaget er nu, mangler der aftryk, som kan gøre hverdagen lettere for almindelige mennesker, og især er jeg skuffet over, at man gik ind og krævede Bürgerversicherung (universel sygesikring) og endte med ingenting. Hvis det bliver et ja til en stor koalition med CDU, er jeg bange for, at SPD går en endnu mere sort fremtid i møde.”

SPD har brug for at finde tilbage til rødderne i deres socialdemokratiske politik.

Mange taler om, at SPD nu skal fornyes og genopbygges. Er din beslutning (ja eller nej til GroKo) med til at sikre den fornyelse og genopbygning, og hvorfor?
”Ja, det er den. SPD har brug for at finde tilbage til rødderne i deres socialdemokratiske politik, og ledelsen bliver nødt til at komme i øjenhøjde med medlemmerne. Vores hverdag er langt væk fra partiledelsen i Berlin, og vi har brug for at gentænke og blive stærkere, så vi kan vende stærkt tilbage med et alternativ til unionspartierne til næste valg. Vi har brug for en stærkere politik, når det kommer til arbejdsmarkeds-, social-, og ældrepolitik, så vi kan bekæmpe fattigdom, og så har vi brug for en retfærdig sygesikring, hvor man ikke er nødt til at forsikre sig ekstra for flere hundrede euro om måneden i håbet om en nogenlunde anstændig alderdom.”

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet