Annonce

VU'er: Skolemad på skemaet er lige så uansvarligt, som det er sympatisk

Da regeringen, SF og De Radikale vedtog finansloven for 2025, fik barnepigestaten en lønforhøjelse på 850 millioner kroner. Forklaringen: Skatteyderbetalt skolemad
Foto: Landbrug & Fødevarer
Madskoler - gennem tiden har omkring 27.000 børn været på Madskole
Intentionen er, at gratis skolemad skal komme børn fra udsatte familier til gode og hjælpe trivslen.

Der er ingen tvivl om, at forslaget er ekstremt sympatisk, og det er selvfølgelig til hver en tid optimalt, at børn og unge får en god og nærende kost.

vi kan ikke være bekendt at skabe en kultur, hvor vi underminerer familiens og forældres ansvar for deres børn

To store problemer

Der er bare to store problemer ved forslaget: For det første tvivler jeg på, at de udfordringer, som udsatte børn og familier bokser med, kan løses af skattefinansieret skolemad, en ordning som gives til alle elever - også dem, der i forvejen trives helt fint.

For det andet kan vi ikke være bekendt at skabe en kultur, hvor vi underminerer familiens og forældres ansvar for deres børn.

Mistrivsel i folkeskolen er dybt problematisk, så på mange måder er det kun godt, at der afsættes flere midler. Men kunne de penge virkelig ikke bruges bedre og mere gavnligt end på skolemad? 

Tænk hvis skolerne selv kunne bestemme, om de ville bruge pengene på at ansætte flere lærere, købe flere og bedre faciliteter, eller på anden vis igangsætte projekter og aktiviteter, der kan fremme elevernes fællesskab og trivsel?

De personer, der står med eleverne til hverdag, må da om nogen kende til deres udfordringer og vide, hvordan målrettede indsatser kan hjælpe.

Det er symbolpolitik, og endnu et eksempel på statens behov for at varetage opgaver, den egentlig bare burde holde sig fra

Vil fjerne fokus fra elevernes reelle udfordringer

Men nej, der er kommet nye boller på suppen, og pengene skal bruges på bøvl med nye køkkenfaciliteter og øget administration, som man næsten kun kan gætte på, vil fjerne fokus fra elevernes reelle udfordringer.

Selv Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen, som man kan vove at påstå er eksperter på området, ærgrer sig over prioriteringen.

Folkeskolerne står over for langt større, vigtigere og mere akutte udfordringer, når det kommer til elevernes trivsel, og denne udfordring kan ikke løses med skolemad.

Det er symbolpolitik, og endnu et eksempel på statens behov for at varetage opgaver, den egentlig bare burde holde sig fra.

Skolemad er blot endnu et skridt i retningen af en kultur hvor staten underminerer forældreansvaret, når den fejlagtigt forveksler egne opgaver med familiens

Madpakker er familiens ansvar

Det er familiens ansvar, at børn møder i skole med en madpakke i tasken. At smøre sin madpakke, være utilfreds over den, tænke ”yes, jeg har rester med i dag”, og af og til misunde sig over andres, er en del af vores dannelse.

Jeg gad ikke altid spise min madpakke i folkeskolen, men mine forældre opdagede det heldigvis, når jeg forsøgte at smide den ud eller gemme dem tvivlsomme steder.

Skolemad er blot endnu et skridt i retningen af en kultur hvor staten underminerer forældreansvaret, når den fejlagtigt forveksler egne opgaver med familiens.

Barnepigestatens jobbeskrivelse bliver kun længere og længere, og jeg frygter, at jobbet en dag bliver så omfattende, at staten i stedet kommer til at helt at overtage forældrerollen.

Næstformand i VU Aarhus


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Spar os lige for ideologisk bras om barnepigestaten o.l.

Ideen om offentligt finansieret skolemad er fin på papiret, og ville være fin på alle måder, hvis det havde været 40 år tidligere.

Men i hvor tid med den splittelse, vi har i dag, kan vi ikke lave mad til alle. Der skal kun være 1 muslim, så er svinekødet væk, og er der 2, skal alt kød være halal. Men er der bare 1 sikh, må intet kød være rituelt slagtet (hvis deres tro skal nyde samme respekt?).
Og så er vi nede på, at vi kun kan servere vegetarmad for børnene. Men så kommer veganerne, og vupti er al fisk, æg og mælkeprodukter også væk, og så er ideen vist efterhånden faldet sammen.

Ellers skulle det være en buffet. Men det sker ikke.

Selv i guds eget land serveres frokost til skolebørn - ikke engang den liberale drøm, de har valgt til præsident ville turde foreslå det blev stoppet. I Sverige har man gjort det siden 50erne med fine resultater. Mon ikke også danske skolebørn og deres familier vil få et bedre liv med skolemad.

Skolemad er ren kommunisme. Der findes ingen gratis måltid i den kapitalistiske markedsøkonomi.

Skattelettelser frem for skolemad. De små kan bare samle flasker og uddele aviser for at finansiere deres kommunistiske, københavneri og fine-salonner skolemad.

Ja de ka så...

Stem blå. Det betaler sig.

850 millioner er billigt sluppet! For at forsøge at skabe en ny frokostkultur i folkeskolen uden om madpakker i varme tasker og gamle strømforbrugende køleskabe.

Staten overtager nærmest hele ejerskabet af Københavns Lufthavne for 32 milliarder kroner.

For her syv år senere sælger ATP og den canadiske pensionskasse OTPP deres ejerandele til den danske stat for 32 milliarder kroner. Hvis salget bliver godkendt vil den danske stat eje cirka 98 procent af aktierne.

- Lufthavnen har enorm betydning for Danmark. Det er vores adgang til verden og verdens adgang til Danmark, sagde Nicolai Wammen.

Og når skoleferierne starter, ja,så kan folkeskoleeleverne komme med deres forældre ud i den store verden og lære om lande, kultur, historie og sprog og på vejen hjem kan forældrene fortælle hvor meget ekstra CO2 som familien og flyet har sendt op i atmosfæren siden de tog hjemmefra!

Og alle vil få en chance for at vurdere om det var CO2 udslippet værd!

Hvis ikke kan man jo bede kommunen om plantebaseret frokost i det næste skoleår!

Så kan hele familien få flyskammen sat på plads sammen med Nicolaj Wammen!

Staten vil gerne tæt på et stykke dansk, kritisk infrastruktur.

Madpakkerne får 800 millioner.
Skoleferierne får 32.000.millioner.

Og her får forældrene frit vag på alle hylder!

To store problemer
Der er bare to store problemer ved forslaget: For det første tvivler jeg på, at de udfordringer, som udsatte børn og familier bokser med, kan løses af et skattefinansieret Kastrup lufthavn, en ordning som gives til alle forældre og elever - også dem, der i forvejen trives helt fint.

For det andet kan vi ikke være bekendt at skabe en kultur, hvor vi underminerer familiens og forældres ansvar for deres børn. Med 32 milliarder skattefinansierede kroner til Kastrup, bliver alle skatteydere tvunget til at tage på charterrejser! Noget skal man jo have for pengene! Flyskamsdanskere har fremover fået prædikatet “idiot” på ryggen!

Hvem siger nej til gratis skolemad?

Hvem siger nej til en gratis lufthavn?

Spis løs, fly løs!

Uansvarligt men sympatisk?

Nuuk og København er kommet tættere!
Naja og Kirsten spiser den samme mad!

Skatteyderbetalt!

Nu mangler kun en simultantolk ved frokostbordene!

Skatteyderbetalt!

Sikke et cirkus!

At skolelederne river sig i håret er forståeligt!

Nu skal endnu flere have fri fra skole hele året!

Det giver den bedste økonomi i Kastrup!

- Vi gik i 2017 ind i lufthavnen som en aktiv og langsigtet investor, og fra start var det vores klare intention at bidrage til den fortsatte udvikling af lufthavnen som en sund og stærk virksomhed.

Plantebaseret mad og gyllefly!

Den grønne trepart har fået vinger!

De menneskeskabte klimaforandringer er kommet på skoleskemaet i udvidet form!

Pauser og fritid sat i system!
Gratis skolemad og gratis Kastrup lufthavn!

Nu er Venstre jo så ikke særlig liberale når det kommer til stykket. Så det kan jo ikke overraske at de forsøger at fremstå liberale ved at komme med dumme forslag. Lad os da endelig bruge de småpenge på at sikre at alle børn får ordentlig mad mindst engang om dagen. Så må Sara Krath finde et rigtigt problem at profilere sig på, når hun nu gerne vil finde en plads på tinge. Måske man skulle arbejde på at få Venstre til at være det liberale parti de påstår at være. Så kunne man måske finde en anelse respekt for Venstre igen.

Annonce