Annonce

Wammen beklager forkerte tal og oprydning efter Britta Nielsen koster millioner

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Mens finansforhandlingerne fortsætter måtte finansminister Nicolai Wammen (S) fredag over for Europaudvalget beklage forkerte tal fra Finansministeriet om EU-budgettet.

Oprydningen efter den svindelanklagede Britta Nielsen løber op i mindst 10 millioner kroner og forslaget om et hvervsregister for mediechefer - fremsat af Netavisen Pio's chefredaktør, Jens Jonatan Steen - får støtte fra venstrefløjen i Folketinget.

Netavisen Pio kan fredag afsløre, at litauere arbejder til 68 kroner i timen på et Danmarks største gartnerier, Østervang. Hos 3F Køge Bugt er man forarget. Den historie kan du læse meget mere om her.

Velkommen til dagens Aktuelt og god weekend.

 

Det har kostet 10 millioner at rydde op efter Britta Nielsen

Socialstyrelsen har siden efteråret 2018 brugt over ti millioner kroner på at rydde op efter Britta Nielsens svindel på formodet 117 millioner kroner.

Det forklarede vicedirektør i Socialstyrelsen Rikke Thoning, som fredag vidnede i retssagen.

”Det er over 10 millioner kroner, vi har brugt på det, og vi har haft store arbejdspukler. Medarbejderne har arbejdet nærmest i døgndrift,” sagde Rikke Thoning.

Rikke Thoning har siden 2016 haft det overordnede ledelsesansvar for Tilskudsadministrationen, hvor Britta Nielsen var ansat.

Oprydningen har blandt andet krævet store udgifter til konsulenter og juridisk bistand.

Læs mere her.

 

 

Wammen beklager over for Europaudvalget forkerte tal om EU's budget

Finansminister Nicolai Wammen (S) beklager fredag over for Europaudvalget, efter at Finansministeriet havde sendt forkerte tal om EU-budgettet for 2020, som Danmark stemte nej til.

Danmark stemte nej til EU-budgettet, fordi det er for dyrt. Men i begrundelsen for det danske nej har Finansministeriet regnet 5,8 milliarder forkert.

”Finansministeriet lavede desværre en menneskelig fejl. Det er dybt beklageligt. Finansministeriet har undskyldt over for mig. Og jeg vil gerne undskylde over for udvalget. Det materiale, vi sender, skal selvfølgeligt være korrekt. Vi lægger os fladt ned,” siger finansminister Nicolai Wammen (S) fredag til Europaudvalget.

Læs mere her.

 

Venstrefløjen vil se chefredaktørernes løn

Forslaget om oprettelse af et hvervsregister for mediechefer, hvor koncernchefer, administrative direktører, chefredaktører og nyhedschefer skal fremlægge oplysninger om deres hverv, økonomiske interesser og løn – som foreslået af Netavisen Pio’s chefredaktør Jens Jonatan Steen – får politisk støtte fra Enhedslisten og Alternativet, mens Socialdemokratiet forholder sig afventende:

”Det står selvfølgelig en avis, som får mediestøtte, frit for at give sin chefredaktør fem eller otte millioner kroner om året. Men så skal det også være muligt for folk at sige: Ah, dét der projekt gider jeg altså ikke støtte,” siger Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard.

Også Alternativets Uffe Elbæk bakker op om forslaget.

Læs mere her.

 

Maltas premierminister trækker sig i kølvandet på sag om drab på kritisk journalist

Den opsigtsvækkende sag om drabet på den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia ser nu ud til at koste Maltas premierminister Joseph Muscat jobbet.

Ifølge det lokale medie Malta Today vil premierministeren fredag officielt meddele, at han planlægger at træde tilbage. Ifølge mediet vil den socialdemokratiske premierminister fortsætte på sin post, indtil hans parti har fundet hans afløser – forventeligt i løbet af et par uger.

Den dramatiske udvikling sker efter, at den 45-årige politiker de senere dage er blevet trukket ind i sagen om drabet på Daphne Caruana Galizia, der i oktober 2017 blev slået ihjel af en bilbombe i sin bil. Tre mænd har været anholdt for drabet i snart to år, men fra begyndelsen har der været mistanke om, at de tre mænd, der ikke havde nogen personlig relation til Daphne Caruana Galizia, var blevet betalt for at plante og detonere bomben.

Daphne Caruana Galizia var en undersøgende journalist, der i årevis havde skrevet kritisk om toppen af maltesisk politik og erhvervsliv.

Som journalist havde hun blandt andet været en del af det verdensomspændende undersøgende projekt Panama Papers, der blotlagde, hvordan politikere og velhavende forretningsfolk skjulte deres formuer i skatte­ly. Derudover afslørede hun, hvordan ledende politiske skikkelser havde tætte forbindelser til sager om bestikkelse og hvidvask via Rusland og diktaturet i Aserbajdsjan.

Daphne Caruana Galizia var kendt kritiker af Joseph Muscats regering og flere af de folk, han havde ansat omkring sig.

En af de folk, Keith Schembri, som indtil for nylig var stabschef i Joseph Muscats regering, blev i tirsdags afhørt i sagen af det maltesiske politi. Torsdag kom det frem, at et andet vidne havde udpeget Keith Schembri som manden, der havde bestilt mordet på Daphne Caruana Galizia.

Læs mere her.

 

Isskulptur i stedet for Boris Johnson skaber konservativ vrede

En langsomt smeltende isskulptur, der forestiller en jordklode stående på en sokkel med Konservatives logo nedenunder, tog i aftes partileder Boris Johnsons plads, da Channel 4 havde bedt partilederne komme i et timelangt program for at diskutere klima.

De konservative kalder det ifølge BBC for et provokerende partisk angreb og anklager tv-stationen for at være i ledtog med oppositionspartiet Labour, fordi de udelukker de konservative fra en vigtig debat kort før en folkeafstemning.

Ifølge Telegraph har partiet rejst en officiel klage til Ofcom, det statslige medie-nævn, fordi de mener, at Channel 4 konspirerer med Labours leder Jeremy Corbyn om at holde konservative ude. Her har de også udtalt, at ”hvis vi bliver genvalgt, vil vi være nødt til at revurdere Channel 4’s public service-forpligtelser”.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet