Wammen til de radikale: I får en stram udlændingepolitik uanset om I vælger Mette eller Lars

Nicolai Wammen (S): De radikale kan få et grønnere Danmark, et mere retfærdigt Danmark og mere forskning og uddannelse sammen med en S-regering
Foto: Forsvarsministeriet
Nicolai Wammen
Dagen derpå, hvor den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen i sine grundlovstaler afslørede, at S går til valg på at danne regering alene – altså uden de radikale, minder den socialdemokratiske politiske ordfører, Nicolai Wammen, de radikale om, at uanset om Lars Løkke eller Mette Frederiksen danner regering, så vil Danmark føre en stram udlændingepolitik.

”Virkeligheden er jo den, at der er to statsministerkandidater for de radikale at vælge imellem: Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen. Uanset om de radikale peger på Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen, så vil der være en stram udlændingepolitik – for det er der et stort flertal for i Danmark. Både i Folketinget og i befolkningen. Hvis de radikale peger på S, så vil de få mulighed for, at vi sammen kan føre en langt grønnere og en mere retfærdig velfærdspolitik og samarbejde på områder som uddannelse og forskning. De muligheder får de radikale ikke med Lars Løkke,” siger Nicolai Wammen til Netavisen Pio.

Wammen til de radikale:  Se ikke kun uenighederne
”Det er derfor min opfordring til de radikale, at partiet ikke stirrer sig blinde på, hvor vi er uenige – på udlændinge-politikken og på dele af den økonomiske politik - men at de radikale også husker på de ting, som vi og de, synes er vigtige: Den grønne dagsorden, velfærdsdagsordenen, uddannelse og forskning.”

Nicolai Wammens meldinger kommer i kølvandet på, at den radikale leder, Morten Østergaard, efter at være vraget som regeringspartner af Socialdemokratiet i dag i Politiken og Børsen fremhæver, at kløften mellem de radikale og Socialdemokratiet er blevet stadig større – at uenigheden mellem de to partier ikke alene handler om udlændingepolitikken:

”Det er fejlslutning at sige, det kun handler om udlændingepolitik. Mette Frederiksen har jo sammen med DF forhindret den nuværende regering i at føre dens økonomiske politik. Hun har lagt sig tæt op ad DF, når det handler om at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, og så er hun senest i energiforhandlingerne kommet med et synspunkt, der har besværliggjort forhandlingerne,” siger Morten Østergaard således til dagbladet Børsen.

Østergaard betegner en mulig alliance mellem S, SF og DF for et “eksperiment” i dansk politik, som vil få svært ved at anvise finansieringen på deres løfter om bedre velfærd:

“Lige nu er der kun lige omtrent dækning for at bevare den velfærd, vi har. Hvis man har ambitioner om mere, bedre sundhed og flere investeringer i uddannelse og forskning, skal pengene jo komme et sted fra. Og der tror jeg, man gør regning uden vært, hvis man tror, man kan basere sig på SF og Dansk Folkeparti,” siger Morten Østergaard.

Morten Østergaard mener, at SR-regeringen stod for en langt mere ansvarlig økonomisk linje:

“Det er den ansvarlighed, socialdemokraterne skal finde tilbage til, hvis de får regeringsmagten igen. Det er det, Danmark trænger til, i stedet for at rende rundt og gøre det sværere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft eller slå syv kors for sig, hver gang der er udsigt til at kunne tage nogle beslutninger, der rent faktisk øger råderummet,” siger Morten Østergaard til Børsen og føjer til:

”Rødbrunt kabinet”
“Sådan et rødbrunt kabinet, der med en socialdemokratisk regering med SF og Dansk Folkeparti som grundlag – skulle de være i stand til at øge muligheden for at investere i fællesskabet? Det har jeg svært ved at se,” siger Morten Østergaard.

Nicolai Wammen afviser kritikken:

”Den kritik kan jeg blankt afvise. Socialdemokratiet står for en dybt ansvarlig økonomisk politik – og det vil naturligvis også gælde en kommende socialdemokratisk mindretalsregering efter valget. Der er steder, hvor vi er uenige med de radiale i den økonomiske politik. F.eks. er vi indædte imod at de radikale – sammen med regeringen - forsøgte at sætte pensionsalderen yderligere op i forhold til det, der allerede var aftalt. Så der er naturligvis steder, hvor vi ser dybt forskelligt på tingene. Men de radikale kan roligt regne med, at en S-regering vil føre en dybt ansvarlig økonomisk politik."

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce