"Whatever it takes”: Tysklands kommende "jernkansler" gør klar til oprustning

Tyskland

"Whatever it takes”: Tysklands kommende "jernkansler" gør klar til oprustning

Hastig tysk oprustning er en del af regeringsforhandlingerne. En investering på 500 milliarder euro i forsvar og endnu 500 milliarder i infrastruktur er nu besluttet

Friedrich Merz
Billedtekst

Friedrich Merz

Foto: Steffen Prössdorf/ Wikimedia creative commons. Fotografik: Lea Damsgaard Lyng

De tyske regeringsforhandlinger mellem de kristendemokratiske partier CDU og CSU og det socialdemokratiske SPD har taget en markant drejning.

En investering på 500 milliarder euro i forsvar og endnu 500 milliarder i infrastruktur er nu besluttet, og det er godt nyt for alle venner af europæisk forsvar - også de der først er kommet til efter Donald Trumps tiltræden.

Men som altid i tysk politik, så er der hager ved beslutningen.

Vedtages af det gamle parlament

Først og fremmest, så indebærer investeringen, at der sættes en stopper for “Schuldenbremse” - gældsbremsen, som forhindrer at der optages lån til oprustning.

Nu vil forhandlingsdelegationen have en grundlovsændring igennem, således at gældsbremsen kan blødes op.

Der er endnu ingen regering i udsigt

Men det kræver en uskøn finte: forfatningsændringen skal hastes igennem, inden det nyvalgte parlament træder sammen - for der er ikke det nødvendige ⅔-flertal blandt de nyvalgte.

Yderfløjene AfD og Die Linkes størrelse gør, at den påtænkte forfatningsændring skal igennem i det gamle parlament - og så må man håbe at parlamentarikerne på vej ud er enige med forhandlerne for den nye regering.

Endnu ingen regering

Og der er endnu ingen regering i udsigt.

Ganske vist lader det til, at de ledende kredse i Unionen (CDU og CSUs fælles parlamentsgruppe) og SPD er fast besluttet på at danne regering.

Men vi er endnu kun en uge inde i forhandlingerne, og mangt og meget skal tales igennem.

Uanset baglandet, så er stemningen hos forhandlerne, at det haster

Når det engang er kommet så vidt, så skal forhandlingsresultatet også godkendes af partiernes bagland - og i hvert fald i SPD’s tilfælde betyder det en urafstemning blandt alle partiets medlemmer.

Det er ikke givet at resultatet bliver en billigelse af en ny Union-SPD-regering, det en sådan konstruktion, der ikke står højt på ønskesedlen hos det ideologisk bevidste bagland.

Det haster

Uanset baglandet, så er stemningen hos forhandlerne, at det haster.

Både fordi det nyvalgte parlament skal træde sammen 25. marts - og fordi den internationale situation med Trumps konfrontation med både Zelenskyj og NATO-allierede gør den europæiske sikkerhedsstruktur alt andet end netop sikker.

Stemningen er, at europæerne - og altså også tyskerne - må sørge for deres egen sikkerhed.

Europa er nødt til at kunne forsvare sig selv - whatever it takes

Krig og krise kan sagtens rykke nærmere - og faresignalerne er tydelige.

CSUs formand Markus Söder sagde således tirsdag aften, at "vi laver en komplet oprustning, militært, men også økonomisk og teknologisk”.

Samme tirsdag aften sagde den formentlig kommende kansler, CDUs Friedrich Merz om forhandlingerne at “Europa er nødt til at kunne forsvare sig selv - whatever it takes”.

Martin E.O. Grunz

Historisk konsulent, skribent og tidligere politisk rådgiver for Socialdemokratiet.

Læs mere om:

Kommentarer

Indsendt af Peter Jensen (ikke efterprøvet) den Onsdag den 05.03.2025 - 15:20

"forfatningsændringen skal hastes igennem, inden det nyvalgte parlament træder sammen" Det lyder vildt etisk og demokratisk. Er det et trick Zelenskij har lært dem?

Indsendt af Helle (ikke efterprøvet) den Onsdag den 05.03.2025 - 19:33

EU har brug for Tyskland, det de har besluttet nu er godt for både Tyskland selv og Europa

Indsendt af Thor (ikke efterprøvet) den Onsdag den 05.03.2025 - 20:13

Køb, køb, køb! Og i Tysklands tilfælde: Byg, byg, byg

Indsendt af Pia Hansen (ikke efterprøvet) den Torsdag den 06.03.2025 - 07:56

EU landene pumper milliarder i den amerikanske forsvars- og techindustri. Det må stoppes og milliard investeringerne skal bruges på EU's egen forsvars- og techindustri. Ellers kommer de aldrig op i gear. Og det er vital for EU's fremtid. Ikke flere F35, ikke mere patriotsystemmer. Vi kan sagtens bygge de nødvendige dele selv. Dertil kommer. Fungere det amerikanske grej egentlig uden USA's velvilje? Tag f.eks. F35. Det er mere en software platform end et fly. Det skal kommunikere online for at kunne fungere. Et tryk på en knap i Pentagon og det er sat ud af kraft - Tør vi risikere det? Og hvad techgiganterne angår kan de nemt undgåes ved at EU opbygger sine egne platforme. Såvel millitært som offenligt. Det offentlige poster mange milliarder til lincenser på f.eks. Microsoft produkter, som sagtens kan erstattes med opensouce software. Det meste er allerede tilstede. Men indtil nu har kun få turde gøre det. Men det er nødvendig. Og når først transmissionen er udført har vi selv 100% kontrol over udviklingen, samt opnået den nødvendige ekspertise og innovation til at udvikle videre på. Ligesom der vil opstå i tusindevis af højteknologiske arbejdspladser med de dynamiske effekter det vil medfører. Og vigtigst af alt opnået uafhængighed. Vi skal igang. Det er ligesom med klimaudviklingen - Vi har ladet stå på alt alt for længe.

Indsendt af Pia Hansen (ikke efterprøvet) den Torsdag den 06.03.2025 - 08:20

Og hvor skal pengene komme fra? Thjaaa. Man kunne starte med at lægge en omsætningsskat på de store amerikanske selskaber som Coka-Cola, Facebook, McDonald osv., som i dag nærmest slet ikke betaler skat af deres indtjening i EU.

Indsendt af Pia Hansen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 25.03.2025 - 20:21

Sådan sporer du et hvert stealth fly som F35 med en passiv radar...

En aktiv radar kan næsten ikke spore 5. generationsfly som F22 og F35. Det er konstrueret til at kunne skjule sig for de elektromagnetiske bølger/stråler en aktiv radar udsender.

- Så vidt så godt.

For noget helt andet er en passiv radar som opfanger det hav af elektromagnetiske ståler vi nu omdage er fuldkommen omsluttet af lige fra Jordens overflade til ud i rummet. Elektromagnetiske bølger/stråler skabt af mobil master, TV og Radio master, TV Satellitter, GPS Satellitter, Starlink internet Satellitter for at remse dem op jeg lige kan komme i tanker om. I et bølgehav af elektromagnetiske ståler kan en passiv radar genkende et hvilket som helt objekt, som skærmer for stålingen og som dermed bliver synligt på en passiv radar grundet manglen på elektromagnetiske ståler som objektet helt eller delvis forhindre trænger igennem objektet og derved bliver passiv synlig.

-

Det har den tyske radardesigner Hensoldt gjort i Schönefeld ved Berlin under et airshow i 2018, hvor 2 Amerikanske F35 fly fra Luke Air Force Base i Arizona deltog og blev opdaget af Hensoldt passive radar og sporet over en strækning på 150 kilometer. Da det gik op for de amerikanske myndigheder blev flyvene beordret til at blive på jorden.

Konfronteret med det åbenlyse svarede producenten Lockheed Martin at de 2 F35 stealth fly var gjort synlige med vilje.

Så meget til 5. generations stealth fly.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.