Annonce

Whistleblower stod frem, regering vil have nødbremse og chauffører protesterer

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
I dag, mandag den 19. november, er det Mændenes Internationale Kampdag. En mærkedag som vist primært er skabt fordi nogle mænd havde ondt i bagdelen over at kvinder fik en hel dag til at klage over manglende ligestilling. Dagen får ikke helt lige så meget opmærksomhed, og det skyldes nok mest, at mænd er dårlige til at tale om deres egne problemer og at de ikke på samme måder som kvinder er strukturelle.

Mandag er det, som altid, tid til en ny meningsmåling fra Voxmeter. Rød blok går 0,2 procent frem og øger forspringet  til 52,9 procent mod blå bloks 46,9 procent. Der er i forhold til sidste uges måling tilbagegang for både Socialdemokratiet og Alternativet, mens der er fremgang til de radikale og Liberal Alliance.

Men der er også sket meget andet. Velkommen til Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt:


Whistleblower i Folketinget

Howard Wilkinsson, den whistleblower, der I første omgang gjorde Danske Banks ledelse opmærksomme på problemerne med hvisvaskning i bankens estiske filial, gæstede i dag folketinget ved en høring om sagen. Det skriver DR.

Først da en stor amerikanske bank bad om at få lukket en konto med henvisning til hvidvaskproblemer hos den estiske filial, begyndte Howard Wilkinson selv at undersøge sagen. Og i de efterfølgende måneder sendte han intet mindre end fire hvidvaskrapporter til Danske Bank i København, forklarede han i dag:

”Først om én virksomhed i december 2013. Og så tænkte jeg: Var det her bare et enkeltstående tilfælde? Eller var der noget systematisk i det her? Så i januar 2014 kiggede jeg på de tre største britiske kommanditselskaber, som var de mest profitable i Danske Bank i Estland. Det var meget interessant, for de var alle falske virksomheder,” lød det fra den tidligere bankchef.

Læs hele historien her.

placeholder

 

Regeringen vil have nødbremse over for udenlandske investorer

Hvis Danmark i fremtiden får et købstilbud på danske veje, jernbaner eller energiselskaber fra udenlandske selskaber, så skal vi have mulighed for at trække i nødbremsen og stoppe salget.

Sådan lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V), der i dagens Politiken fortæller, at regeringen barsler med et nyt lovforslag.

”Vi ønsker, at Danmark får mulighed for at stoppe salget af kritisk infrastruktur, hvis vi ikke har tillid til, at køberne har rent mel i posen,” siger ministeren til DR Nyheder.

Det bliver ikke sagt direkte, men det er særligt kinesisk indflydelse, som politikerne frygter. En opgørelse viser, at Kina har investeret omkring 2.000 milliarder kroner i de seneste ti år i Europa. Heraf er cirka to milliarder kroner investeret i Danmark.

Enhedslisten ønsker at kritisk infrastruktur er ejet af det offentlige, eller at det er er i hænderne på forbrugerejede selskaber, for så behøvede vi slet ikke at indføre en nødbremse, siger finansordfører Pelle Dragsted.

Læs hele historien her.

 

S tøver med at droppe årlige velfærdsbesparelser i kommuner 

År efter år skæres der uden den store politiske opmærksomhed automatisk en halv milliard af kommunernes udgiftsramme til velfærd.

Socialdemokratiet overvejer handling, men vil ikke love at stoppe beskæringen. Det skriver Altinget.

”Vores grundlæggende tilgang er, at vi skal bruge flere penge på den offentlige velfærd. Herunder i kommunerne. Men det er ikke det samme, som at jeg kan lægge hovedet på blokken og sige noget om, hvad der eventuelt vil komme til at gælde for en økonomiaftale for 2020 og frem,” siger finansordfører Benny Engelbrecht til Altinget.

Partiet har foreslået at man ændrer på den måde man lægger kommunale budgetter på, så det foregår over flere år.

Læs hele historien her.

 

Venstre valgte Løkkegaard spidskandidat

PÅ Venstres landsmøde i weekenden valgte partiet tidligere tv-vært, folketingsmedlem og nuværende Europa-Parlamentariker Morten Løkkegaard som partiets spidskandidat ved næste års Europa-Parlamentsvalg.

"Det har måske aldrig været vigtigere at tale Europa end nu. Briterne er på vej ud ad bagdøren, og vores demokratiske standarder trues af visse medlemsstater. Europa forandrer sig, men jeg vil arbejde for et trygt europæisk fællesskab, der varetager danske interesser bedst," siger Morten Løkkegaard i en pressemeddelelse.

Morten Løkkegaard, 53, blev første gang vil til Europa-Parlamentet i 2009, men blev ikke genvalgt i 2014. Han fik dog comeback to år senere, da Ulla Tørnæs blev hevet hjem som minister.

Morten Løkkegaard blev valgt uden modkandidater.

 

Buschauffører i protest: For lidt tid til frokost, tissepauser og service

900 chauffører protesterede søndag over urimelige arbejdsvilkår samt en hverdag præget af stress og tidspres. Nu retter de kritikken mod politikere og trafikselskaber. Det skriver fagbladet 3F.

Kritikken rettede sig mod trafikselskaber og politikere, ikke mod de enkelte arbejdsgivere.

”Busbranchen holder ikke til flere nedskæringer. Hvis passagerernes sikkerhed ikke skal sættes over styr, så må politikerne se virkeligheden i øjnene og lægge sparekniven væk,” sagde Kim Poder, forhandlingssekretær i 3F’s transportgruppe.

En af løsningerne kan ifølge fagforeningen være at få indført arbejdsklausuler i trafikselskaberne, altså et krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold når busdriften skal i udbud.

Der er omkring 8.000 danske buschauffører.

Læs hele historien her.

 

Ugens Pio Podcast: Brexit - forbillede eller skræmmeeksempel?

Kommer England til at forlade den europæiske union – og i så fald hvordan? I denne udgave af Pio-podcast har vi besøg af Peter Humlegaard (folketingsmedlem og EU-ordfører for Socialdemokratiet), Søren Søndergaard (folketingsmedlem og EU-ordfører for Enhedslisten) og Arne Grevsen (næstformand for LO med ansvar for EU-området) som forsøger at gøre os lidt klogere på England, EU, Brexit og hvad det hele kan betyde for Danmark.

placeholder

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet