Wolt-bude skal miste et ben, før de får erstatning

Wolt har tegnet ulykkesforsikring for at sikre sine bude i tilfælde af trafikuheld, men forsikringen får kritik af jurist og forsikringsrådgivere
Den kontroversielle budtjeneste Wolt har tegnet en ulykkesforsikring for at sikre sine bude, hvis de skulle komme galt afsted i trafikken.

Dog er det ikke muligt at købe en dansk ulykkesforsikring med så dårlig en dækning, lyder det fra 3F-jurist, Bjørn Elling, som bliver bakket op af to uvildige forsikringsrådgivere.

Sådan skriver Fagbladet 3F.

Wolt-bude får løn efter, hvor hurtige de er til at levere, og Wolt-appen sender konstante påmindelser, hvis budene er forsinkede.

Wolts ulykkesforsikring dækker dog først, hvis et Wolt-bud vælter på cykel eller ender i et trafikuheld, hvor de for eksempel mister et ben, bliver lam eller blind.

Det viser en vurdering udarbejdet af fagforeningen 3F’s juridiske afdeling.

Forsikring med ringe dækning

Bjørn Elling, der er advokat i 3F, mener, at der er tale om en ulykkesforsikring på “så aparte og ufordelagtige vilkår, at det ikke er teknisk muligt som privatperson at købe en ulykkesforsikring hos et dansk forsikringsselskab, der kommer i nærheden af at have samme ringe dækning”.

Så aparte og ufordelagtige vilkår

3F vurderer, at Wolts ulykkesforsikring kun vil give erstatning til budene i 1,5 procent af de tilfælde, der ville give erstatning via den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, som arbejdsgivere normalt tegner.

Wolt har tidligere meldt ud, at de med ulykkesforsikringen ville tage ansvar for sine bude, som arbejder på samme vilkår som selvstændige og derfor ikke er dækket af en arbejdsskadeforsikring, som almindelige lønmodtagere er.

Afviser kritik

Flere uafhængige forsikringsrådgivere, som Fagbladet 3F har talt med, bakker op om 3F-advokatens vurdering af forsikringen.

Wolt afviser kritikken.

“Vi har indført en gratis ulykkes- og ansvarsforsikring til vores kurérpartnere, og som en platformsvirksomhed er vi fokuserede på, at vores kurérpartnere ønsker at bruge os og er tilfredse med deres forhold," skriver direktør Søren Meier Svendsen i en mail til Fagbladet 3F.

Vi har indført en gratis ulykkes- og ansvarsforsikring til vores kurérpartnere

Søren Meier Svendsen afviser dog at besvare spørgsmål fra Fagbladet 3F, fordi Wolt nu skulle være i dialog med 3F om en eventuel fremtidig overenskomst.

Forsikringsløsninger til tech-firmaer

Wolts ulykkesforsikring er formidlet af en belgisk startup-virksomhed, som specialiserer sig i at tilbyde såkaldte skræddersyede forsikringsløsninger til tech-firmaer. Selve ulykkesforsikringen er tegnet hos Lloyd Insurance Company i Belgien.

Wolt i Danmark ønsker ikke at uddybe, hvorfor Wolt har valgt den form for forsikring eller kommentere på forsikringens dækningsgrad.

3F har ellers tidligere opfordret forbrugerne til at boykotte Wolt, fordi Wolt nægtede at tage arbejdsgiveransvar.

Ansatte uden overenskomst og arbejdstagerrettigheder

Netavisen Pio har tidligere berettet om, at nogle mener, at Wolt praktiserer, hvad man kunne kalde social dumping, fordi de har udlændinge ansat som selvstændige uden overenskomst, pension, forsikring og løn under sygdom.

De mange udenlandske Wolt-bude er i Danmark på midlertidigt arbejdsvisum via den såkaldte "Working Holiday"-ordning, som giver unge ikke-europæere mulighed for at arbejde i Danmark.

En ordning, som Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez, omtalte som "spekulation af værste skuffe" over for Netavisen Pio.

Også 3F har tidligere over for Netavisen Pio kaldt ordningen "uanstændig" for Danmark og meldt ud, at de unge udlændinge bliver udnyttet groft.

Sådan dækker Wolts ulykkesforsikring

  • 50.000 euro ved dødsfald

  • 50.000 euro ved permanent og fuldstændig invaliditet

  • 50.000 euro ved lammelse

  • 30.000 euro ved tab af legemsdel

  • 15.000 euro ved tab af syn på det ene øje

  • 50.000 euro ved tab af syn på begge øjne

Kilde: Wolt - Generelle betingelser og vilkår ved ulykke

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce