Yahya Hassan begravet og corona-arbejdsskader strømmer ind

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
På denne tirsdag har aftalen om en ny udligningsreform fyldt det meste.

Aftale kan du læse mere om på hos Netavisen Pio. Her kan du også læse om et slagsmål, som aftalen har skabt i blå blok.

Dagen har dog også budt på andre nyheder, som ikke handler om kommunal udligning.

Netavisen Pio giver dig overblikket her: 

 

Anmeldelser om corona-arbejdsskader strømmer ind

Corona kan gå hen og blive en af de mest omfattende arbejdsskader i 2020, efter at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard slog fast, at sygdommen kan være en arbejdsskade.

I hvert fald er der allerede indkommet 105 anmeldelser af covid-19, hvor der er mistanke om en sammenhæng med arbejdet. Det oplyser Arbejdsmarkedets Erhvervssikring til Fagbladet 3F.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har også allerede afgjort de første få sager. Man vil dog ikke oplyse, hvor mange der har fået anerkendt covid-19 som en arbejdsskade, og hvor mange der har fået afslag.

Læs mere om sagen på Fagbladet 3F.
 

Danskernes har næstlavest corona-stress

Mentalt tager danskerne coronakrisen med noget, der minder om ophøjet ro. Ud af de 27 lande i EU har danskerne det næstlaveste stressniveau. Kun hollænderne er mindre stressede. Det viser en ny global undersøgelse.

Årsagen er et stærkt socialt sikkerhedsnet og en stor tillid til, at myndighederne har styr på situationen, vurderer Andreas Lieberoth, der er adfærdsforsker og adjunkt på Aarhus Universitet og forskningsleder af det internationale projekt.

»(...). Hvis vi bliver arbejdsløse, så er der hjælp at hente, så der fortsat kommer mad på bordet, og vi kan komme på hospitalet. Der ser det anderledes ud i Polen. Og i USA er der ligefrem væbnede militser, der kæmper for at få fjernet restriktionerne og gå på arbejde, for hvis de ikke arbejder, har de ikke mad til deres familier,” siger han til Berlingske.

Her kan du se, hvilke lande der topper stressbarometer.

 

Yahya Hassan begravet i Aarhus

Digteren Yahya Hassan er tirsdag klokken 14.00 blevet begravet på den muslimske gravplads på Vestre Kirkegård i Aarhus.

Ifølge TV2's journalist på stedet var der mødt 150-200 mennesker op - flest mænd. På Twitter oplyser Østjyllands Politi, at forsamlingen af så mange mennesker - trods regler om forsamlingsforbud - er lovlig, da der er tale om en begravelse.

placeholder

Yahya Hassan blev torsdag fundet død i sin lejlighed i Århus. Han blev 24 år gammel.

Se billeder fra begravelsen her.
 

En kvart million nye S-vælgere under coronakrisen

Løbet af to måneder er Socialdemokratiet steget 7,3 procentpoint i meningsmålingerne. Det svarer til, at en kvart million nye S-vælgere er kommet til under coronakrisen.

Det viser et nyt kvalitetsvejet snit af meningsmålingerne i april, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal dog ikke regne med, at hun kan beholde sin kvarte million nye vælgere, når hun en dag ude i fremtiden udskriver folketingsvalg, mener Kasper Møller Hansen.

”Hvis vi ser tilbage på de kriser, vi ellers har haft gennem historien, så er det en effekt, der forsvinder igen, når krisen er ovre. Lige nu er der mange, der peger på Socialdemokratiet. Ikke fordi de er blevet socialdemokrater, men fordi de gerne vil denne her ydre fjende til livs, og vi gerne vil stå sammen,” siger han.

Læs mere om snittet her.


Flertal for åbning for de ældste skoleelever

Et flertal uden om regeringen er klar til at give skoler lov til at finde lokale løsninger, så de skoler, der kan, må åbne for de ældste elever. Det skriver Berlingske.

Flertallet består af Venstre, Radikale, Dansk Folkeparti, Konservative, SF, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

“Vi får mange henvendelser fra eleverne, og jeg har virkelig svært ved at finde et godt argument for, at de ikke skal i skole,” siger undervisningsordfører for de Konservative Mai Mercado.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil ikke kommentere konkrete forslag, mens fase to af genåbningen forhandles.

Læs mere her.  

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce