Annonce

Zenias skyhøje fraværsprocent

Værdipolitikeren, der blev væk. Den radikale retsordfører Zenia Stampe har ikke været til stede ved et eneste af de 42 samråd, der har været afholdt i Folketingets retsudvalg siden valget i 2015.
Zenia Stampe er en meget aktiv debattør i medierne, særligt hvad angår værdipolitik. Men hvis man kigger på hendes samlede ordførerskaber, så har hun også ansvaret for De Radikales retspolitiske arbejde.

Den del af det parlamentariske arbejde synes dog ikke at være førsteprioritet for den radikale politiker.

100-procent fravær fra De Radikales retsordfører
Hverken Zenia Stampe eller andre repræsentanter for Radikale Venstre har deltaget i et eneste af de 42 samråd der har været afholdt siden folketingsvalget 2015. Samrådene spænder over rocker-bandepakke, overvågning, vilkår for fængselsbetjente, terror, smugling og retssikkerhed.

Oversigt over udvalgte partiers tilstedeværelse ved retspolitiske samråd
Fremmødet ved de 42 afholdte samråd i Folketingets retsudvalg i perioden fra 1. oktober 2015 til 30. marts 2017.
Rets2

Til sammenligning med De Radikales totale fravær, så har andre små partier prioriteret at deltage i samrådene – eksempelvis Alternativet som har en deltagelsesprocent på 38 procent. Hos de to store partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, har man henholdsvis 90 og 81 procent i fremmøde.

Nul procent er da tankevækkende

”Nul procent er da tankevækkende. Men det må være en sag en mellem Zenia Stamp og hendes Radikale vælgere. Men hos os (i DF, red) skal hovedordføreren altid være tilstede. Det er forventningen og forpligtelsen overfor vores vælgere og medlemmer”, lyder det fra folketingskollega og retsordfører for DF Peter Kofod.

Svært at passe job uden at være tilstede på samråd
Mens ordførerne fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti lægger vægt på at samrådene i Folketingets retsudvalg giver adgang til værdifuld viden fra de øvrige partier og dermed udgør en vigtig af det parlamentariske, så afviser Zenia Stampe at prioritere samråd, som hun ikke selv har indkaldt.

”Udvalgsmøder og samråd er en del af fundamentet for det politiske arbejde i Folketinget. Derfor vil jeg da opfordre Zenia Stampe til at deltage i møderne. Ofte får man ny viden, der rent faktisk kan nuancere politiske holdninger. Det tror jeg selv radikale kunne have glæde af”, siger Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen - der blot har misset fire samråd i retsudvalget - med et smil.

Udvalgsmøder og samråd er en del af fundamentet for det politiske arbejde i Folketinget

Men for Zenia Stampe er samrådene i retsudvalget dog en helt bevist nedprioritering: ”Det er jo samråd, som jeg ikke selv har indkaldt til. Det har bare ikke højeste prioritet. Når man er fra et lille part, så er det svært at få kalenderen til at gå op. Det kan jo være jeg skal til møde i Europaudvalget eller sidder ovre i kulturministeriet ”

Dansk Folkepartis Retsordfører Peter Kofod afslutter med en ærlig beklagelse:  ”Jeg ærgrer mig selvfølgelig over de 11 procent, hvor jeg ikke har haft fremmøde, men så er der potentiale til forbedring. Det er vigtigt for mig at være til stede. Jeg synes det givtigt at høre hvilke perspektiver de andre partier har på dagsordener. Og jeg ville have svært ved at passe mit job, hvis jeg tilstede på samråd og udvalgsmøder”.

Sådan gjorde vi
Vurderingen af hvorvidt medlemmer fra Radikale Venstre og Alternativet har deltaget ved samrådene er sket ved gennemgang af optagelserne af alle samråd på retsområdet siden Folketingsvalget.

Vi har således analyseret 42 samråd fra 7. oktober 2015 til 30. marts 2017.

Vurderingen af partiernes deltagelse tager udgangspunkt i, om der har været tilstedeværelse efter 5 minutter inde i samrådet, midt i samrådet og 5 minutter inden samrådet slutter. Endvidere er talerlisten gennemgået for hvert samråd. Optræder pågældende partiers medlemmerne ikke ved disse tidspunkter, noteres de som ikke tilstedeværende.

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet