Annonce

Bude flygter fra barske vilkår: 90 procent stopper 

Flere østeuropæiske Dao-bude knokler med hårde arbejdsvilkår og dårlige lønninger. Direktør afviser kritikken
Foto: Leif Jørgensen, Wikimedia Commons
9 ud af 10 bude stopper efter kort tid hos Dao, der står for Dansk Avis Omdeling, og er ejet af JP/Politikens Hus, Berlingske Media og Jysk Fynske Medier.

Budene beretter om hårde arbejdsvilkår og dårlige lønninger.

Det skriver Fagbladet 3F.

Dårligt arbejdsmiljø og stor udskiftning 

Bude hos Dao, som ofte kommer fra Rumænien, bliver lokket med 144 kroner i timen i jobannoncer fra Dao.

Dao bringer både breve, pakker og aviser ud i Danmark og tilbyder ifølge en række bude arbejdsvilkår, der lader meget tilbage at ønske.

I løbet af det seneste år har Fagbladet 3F været i kontakt med 39 nuværende og tidligere bude hos Dao.

Nogle bude fortæller, at de er nødt til at besørge i grøftekanter eller villahaver for at opretholde det nødvendige tempo for at få en løn, der ligger under de 144 kroner i timen, de havde regnet med.

Andre fortæller, at de bryder sammen under arbejdspresset og ender med at stoppe i jobbet af den grund.

Daos administrerende direktør, Hans Peter Nissen, afviser kritikken om dårlige arbejdsforhold, men bekræfter at der er stor udskiftning blandt budene: 

Det er korrekt, at hvis vi ansætter 100 omdelere, så er der kun cirka ti tilbage efter et år

“Det er korrekt, at hvis vi ansætter 100 omdelere, så er der kun cirka ti tilbage efter et år. Statistisk set vil disse ti omdelere fortsætte i en længere årrække med ret lille frafald, og vi har adskillige omdelere med meget stor anciennitet," udtaler han til Fagbladet 3F.

Løn og sikkerhed

Lønnen for Dao-bude er akkordløn, som afgøres af hvor mange pakker og breve de deler ud.

Hans Peter Nissen udtaler til Fagbladet 3F, at det er korrekt at annoncere med en timeløn, fordi budene i de første uger af deres ansættelse er garanteret en mindsteløn.

Også spørgsmålet om budenes sikkerhed er under kritik. Flere bude fortæller, at de er kommet til skade efter styrt på deres Dao-scooter.

Hans Peter Nissen udtaler til Fagbladet 3F, at Dao ikke er bekendt med, at omdelere skulle være sendt ud og køre på uforsvarlige køretøjer.

Derudover fortæller budene, at de bliver nødt til at arbejde gratis for at nå at uddele alle de pakker, aviser og breve, de har til opgave at uddele.

Budene har overenskomst med 3F, men de oplyser, at de frygter at blive fyret, hvis de brokker sig over løn - og arbejdsvilkår.

 

En hård branche

Det er ikke kun hos Dao, at budene oplever dårligt arbejdsmiljø og en ringe løn.

Også Wolt-bude, som leverer mad, har givet udtryk for dårligt løn - og arbejdsmiljø, hvilket har bragt virksomheden i karambolage med 3F. Striden bunder blandt andet i, at Wolt opfatter sine bude som selvstændige partnere, og ikke som  lønmodtagere med ret tilferiepenge, pension og løn under sygdom.

Senest har et direktiv fra EU dog gjort det væsentligt nemmere, at betragte Wolt-budene som lønmodtagere, men direktivet er endnu ikke udmøntet i Danmark.

  

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet