Annonce

Sådan kan Wolt blive tvunget til at gøre bude til lønmodtagere 

Selv ikke myndighedernes afgørelser har indtil videre været nok til at få Wolt til at ansætte sine bude som lønmodtagere. Ekspert forklarer, hvad der skal til for, at det kan ske.
Foto: Wolt
Wolt-cykelbud
Flere myndigheder har afgjort, at Wolt-bude er at betragte som lønmodtagere og dermed ikke som selvstændige.

Den 2. november i år besluttede Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), at Wolt-bude skulle behandles som lønmodtagere.

Og i maj i år besluttede også Skat, at de blå Wolt-bude ikke var selvstændige kurerer, som ellers er Wolts opfattelsen

Alligevel har Wolt endnu ikke givet sig, og de har endnu ikke ansat deres bude som lønmodtagere.

Så hvad skal der til for at bude bliver fastansat? Det har professor i arbejdsret ved Københavns Universitet, Jens Kristiansen, svaret på i en artikel i Fagbladet 3F.

Et Wolt-bud kan stævne

Jens Kristiansen peger på to muligheder, som gør, at Wolt i sidste ende kan blive tvunget til at ansatte deres medarbejdere som lønmodtagere.

Den første mulighed er at hive Wolt i retten.

Her kan man få fastlagt, om Wolt-bude er omfattet af ferieloven, ansættelsesbevisloven og andre love, man er omfattet af som lønmodtager.

“Her kan man få fastlagt, om Wolt-bude er omfattet af ferieloven, ansættelsesbevisloven og andre love, man er omfattet af som lønmodtager. De afgørelser, som forskellige administrative myndigheder har truffet, kan indgå med større eller mindre vægt”, siger Jens Kristiansen til Fagbladet 3F.

Det kræver dog, at der er et Wolt-bud, som stævner virksomheden. Det kan dog ske med en fagforening i ryggen.

Hvis det sker, skal sagen afgøres i byretten, landsretten eller højesteret og altså ikke Arbejdsretten, eftersom Wolt ikke har overenskomst.

EU kan blande sig

En anden mulighed er, at EU kommer igennem med et Platformsdirektiv, som skal regulere markedet.

Et sådant regulativ kan gøre det lettere at føre en sag om, hvorvidt en person er lønmodtager eller ej, forklarer Jens Kristiansen.

EU arbejder dog ikke særlig hurtigt i sagen. Direktivet blev fremsat i december 2021, men er ikke blevet vedtaget endnu.

Det har desuden mødt en del modstand i Ministerrådet i EU, så det er uvist, hvad fremtiden bringer.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Uden ordentlige løn og arbejdsforhold med overenskomst kunne jeg aldrig drømme om at benytte en service eller lignende som Wolt.

Vil hermed opfordre Folketinget / regeringen til omgående at fremsætte en Lex Wolt, som fastlægger, at bl.a. platformsvirksomheder med selvstændige platformsarbejdere er at betragte som lønmodtagere og dermed ikke som selvstændige. Med overenskomst fx tilknyttet HK .....