Annonce

Jeg vil råbe højt for psykiatrien

Jeg blev tildelt en stemme, og med den vil jeg råbe højt for at sikre, at en god psykiatri forbliver på den socialdemokratiske dagsorden
Den 11. september 2017 blev det offentliggjort på TV2 News, at kun 41 procent af danske unge mener, at deres politiske holdning har nogen betydning. Det er også en tendens, som jeg kan mærke, hersker i min ikke-politisk aktive vennekreds, og ofte – når man taler om politik – er svaret (mere eller mindre) fra mine venner at ”de ikke rigtigt har en holdning, for den gør alligevel ikke nogen forskel”. Den holdning smitter selvfølgeligt af, selv på en politisk aktiv ung som jeg selv.

[read-also]

Derfor havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at mit debatindlæg, som blev bragt på Netavisen Pio henover sommeren, om mine oplevelser i psykiatrien ville få så stor opmærksomhed og indflydelse, som det gjorde.

S-principprogram glemmer psykiatrien
Mit indlæg fik massiv opmærksomhed på Facebook, dette ledte til, at jeg blev inviteret ind på Christiansborg, for at snakke om hvordan vi kan forbedre forholdende for unge – og generelt – i psykiatrien med Socialdemokratiets psykiatriordfører Yildiz Akdogan. Derudover har det ledt til, at jeg på det kommende kredsmøde i region Hovedstaden er inviteret til, at holde et oplæg om selv samme emne. Jeg bilder også mig selv ind, at jeg havde bare en lille indflydelse på Socialdemokratiets udspil om psykiatri i august 2017, hvor os der er genetisk psykisk syge fik en lille plads på dagsordenen.

Der står intet om en bedre psykiatri, i Socialdemokraternes nye principprogram

Dog kom mit indlæg for sent til, at psykiatrien kom på sort og hvidt i den socialdemokratiske politik. Der står nemlig intet om en bedre psykiatri, i Socialdemokraternes nye principprogram, der skal vedtages på kongressen denne uge. Desværre er løbet tabt, når det kommer til det nye principprogram, men dette betyder ikke, at psykiatrien ikke kan få en førsteplads i dansk politik.

Hvorfor tror jeg alligevel på sejr? Udover de ovenstående grunde og muligheder for at påvirke den socialdemokratiske politik på området, så skal jeg, blandt andre, afholde en workshop på kongressen omkring unges psykiske mistrivsel. Jeg håber, at dette vil inspirere nogle af de tilstedeværende folketings – og regionspolitikere til, at løbe fra bænken og ind i kampen, og tvinge psykiatrien ind på Socialdemokratiets faste dagsorden.

Jeg fik en stemme
I min optik, er et godt psykisk helbred trods alt fundamentet for, at man kan deltage i samfundet og få et værdigt liv – hvilket er kerne socialdemokratisk.

Jeg er overvældet og taknemmelig for den stemme som mit indlæg gav mig

Jeg er overvældet og taknemmelig for den stemme som mit indlæg gav mig, og jeg værdsætter Socialdemokratiets stigende fokus på psykisk helbred blandt unge, men vi er ikke i mål og dette standpunkt er ikke sikret som en del af vores fundamentale politik. Desværre har man jo kun en holdning til man tager en ny. Vores nye principprogram hedder ”Fælles om Danmark”, og et af mine principper er, at en af fællesskabet ædleste opgaver skal være at sikre, at alle i fællesskabet er med. Derfor er det tid til, at psykisk helbred stadsfæstes som en socialdemokratisk grundpille.

Jeg er ung, men jeg blev tildelt en stemme, og den vil jeg råbe højt med, for at sikre, at en god psykiatri forbliver på den socialdemokratiske dagsorden.

Unge idealister skal høres
Måske vil ungdommens budskaber ikke altid passe ind i den politiske skabelon.

Måske er vi unge og idealister; urealistiske; ideologiske fanatikere og fuldkomment fortabte i vores anskuelse af, hvad der er muligt i den virkelige verden – men vi skal høres

Måske er vi unge og idealister; urealistiske; ideologiske fanatikere og fuldkomment fortabte i vores anskuelse af, hvad der er muligt i den virkelige verden – men vi skal høres. Det er jo netop ungdommens ansvar, at skabe fremtidens politiske skabeloner.

Line Høvik Søby er stud.scient.pol., formand for DSU Albertslund-Glostrup og forretningsudvalgsmedlem i DSU Københavns Omegn.

Klummen er alene udtryk for forfatterens egen holdning.

Journalistikstuderende ved Roskilde Universitet


Flere artikler om emnet