Annonce

Principprogram er ‘demokratiet ud i fingerspidserne'

Enden er nået for Socialdemokratiets projekt “Danmarks største politiske samtale”. Et nyt principprogram er i hus. Hvad nu?
Debat på sociale medier, essaykonkurrencer, stormøder, åbne møder, husmøder, kongresdebat, og en storstilet lancering. Vejen har været lang og fyldt med debat, frem mod weekendens kongres, hvor Socialdemokratiets nye principprogram “Fælles om Danmark” endeligt skulle vedtages.

“Demokratiet ud i fingerspidserne”
Mere end 4600 medlemmer har givet deres bud på partiets fremadrettede principielle pejlemærker. Og det er da også et positivt billede, der spejles, da Netavisen Pio møder et par af deltagerne på årets kongres.

Erik Madsen er delegeret for Vesthimmerland, og han mener, at der har været frit valg på hylderne, for partiets medlemmer. De har kunne gribe chancen til at sætte deres præg, hvis de ville.

Det gør en forskel for medlemsdemokratiet, peger Herdis Brix på, der også er delegeret for Vesthimmerland.

“Det giver nogle gode debatter ude i lokalforeningerne om, hvor man gerne vil se sit parti bevæge sig hen imod.” Og det er det afgørende. “At man så ikke altid får de præcise ting man gerne vil have, så får man sendt et signal,” understreger hun.

“Det er demokratiet ud i fingerspidserne. Så er det op til medlemmerne at gribe chancen,” siger Erik Madsen. Han har dog ikke selv deltaget aktivt, udover at deltage på kongresserne de seneste to gange. Men som han siger, så peger pilen indad.

‘Det kan godt gå lidt for stærkt’
Malene Ringberg fra Skanderborg kan også nikke genkendende til, at processen har været positivt modtaget ude i lokalforeningerne. Hun har selv deltaget ved flere møder, og var også tilstede, da det endelig udkast blev præsenteret i Odense i slutningen af april i år.

Hun kunne dog godt have ønsket, at der var lidt mere tid til den enkelte, når partimedlemmerne skal høres.

“Det er vigtigt, at der er tid til den enkelte. Folk skal lige tunes ind på det,” siger hun og hentyder til, at nogle gange kan sådan nogle processer godt gå lidt stærkt for det lokale medlem, hvis de skal deltage i en workshop eller træde op på talerstolen for første gang til et debatmøde. Så kan det hurtigt blive de mere rutinerede kræfter, som igen melder sig på banen med input.

Samtidig peger hun på, at det gode initiativ med inddragelse af medlemmerne godt kunne bruges lidt mere. Også mellem kongresserne og principprogramsdiskussioner. “Brug det digitale lidt mere,” lyder det fra Malene, som opfordrer til at bruge de digitale muligheder, der er, til at nå medlemmerne i den politiske debat.

Fremadrettet inspiration
Partisekretær Jan Juul Christensen er meget tilfreds med forløbet om det nye principprogram. Et forløb, som han sagtens kan se inspirere måden, man tænker politik-udvikling fremadrettet.

“Hele processen har givet nogle resultater, som vi godt kan lade os inspirere os af fremadrettet,” siger han til Netavisen Pio.

Hans indtryk er også, at man ude i partiforeningerne har taget ideerne og formerne til sig.

“Jeg tror ikke du kan finde en eneste partiforening, som ikke har diskuteret principper og værdier,” siger han. Derfor tror han også det smitter af på, hvordan der bliver tænkt politik i fremtiden.

“Det med, at vi starter med nogle åbne spørgsmål og deraf opfordrer til åben debat, det tror jeg spreder sig i forhold til, hvordan medlemmerne går til politikudvikling - eksempelvis i forbindelse med et valgkampsprogram.”

Et produkt af fællesskabet
Bagom arbejdet har været en vision om at genskabe den største politiske samtale. Principprogrammet skulle ikke skrives af partiet, for partimedlemmerne. Men af partimedlemmerne, for partimedlemmerne.

Penneføreren var Socialdemokratiets folketingsmedlem, Dan Jørgensen, som sammen med resten principprogram-udvalget, skulle koge de meninger, tanker og ideer, samlet ind fra alle afkroge af Socialdemokratiet, ned til et nyt principprogram.

Det er der kommet programmet “Fælles om Danmark” ud af, som i dag, søndag,  er blevet behandlet og vedtaget af den socialdemokratiske kongres.

Principprogrammet bliver det syvende i partiets historie, og erstatter det seneste fra 2004, der hed "hånden på hjertet". Se en gennemgang af Socialdemokratiets principprogrammer fra det første - Gimle-programmet fra 1876 - til det nyeste her

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet