Annonce

Kom EL-profil til at afsløre partiets sande politik? - Kritikken hagler ned fra højre og venstre

Enhedslisten-veteran Jette Gottliebs udtalelser vækker stort postyr blandt både venner og fjender. “Champagne-socialisme” lyder kritikken fra Liberal Alliance. “Det er min personlige holdning,” forklarer Gottlieb selv.
Foto: Marie Hald, Folketinget
Jette Gottlieb, medlem af Folketinget for Enhedslisten
“Jeg ser det som et skræmmebillede, hvis man gør København til et sted, der huser over halvdelen af Danmarks befolkning.”

Sådan sagde Enhedslisten-veteranen Jette Gottlieb i et interview med TV 2 Kosmopol mandag.

Gottlieb, der har siddet i Folketinget siden 2019 og tidligere repræsenterede Enhedslisten i Københavns Borgerrepræsentation fra 2006 til 2009, er siden blevet mødt med heftig kritik på det sociale medie X.

Mads Strange, som er kandidat til Europa-Parlamentet for Liberal Alliance, langer hårdt ud efter Gottliebs udtalelser, som han ser som repræsentative for hele Enhedslistens politik.

“Enhedslisten vil gøre det sværere for de mindst ressourcestærke at komme ind på det københavnske boligmarked. Det annoncerer Jette Gottlieb i det her interview, hvor hun bl.a. taler om at “se længere end til egen næsetip”. Det er rimelig langt ude, når det kommer fra et parti, der gerne bryster sig af at kæmpe de svages sag,” skriver han i et opslag på det sociale medie X, som han afslutter ved at lægge et simpelt prædikat på Enhedslistens boligpolitik:

“Champagne-socialisme”.

Det ændrer ikke på, at jeg og Enhedslisten ser et voldsomt behov for billige boliger i København

Socialdemokratiets politiske ordfører i Borgerrepræsentationen, Laura Rosenvinge, mener ligeledes, at modstanden mod nybyggeri kan ende med at ramme de svageste grupper hårdest.

“Er det virkelig holdningen hos Ø? Hvis ja, så er Enhedslisten den største trussel mod et København, hvor almindelig mennesker også kan finde en bolig,” skriver Rosenvinge i et opslag på X.

placeholder

Ikke Enhedslistens politik

Ifølge flere af Gottliebs partifæller, er hendes udtalelser da heller ikke på linje med Enhedslistens holdning til den københavnske boligpolitik.

“Det Jette er citeret for i artiklen er IKKE Enhedslistens politik for boliger og byudvikling i Kbh. Vi skal have flere billige boliger, som dem der arbejder i byen rent faktisk har råd til,” slår presseansvarlig for Enhedslisten i Københavns Kommune, Johan Ørskov, fast.

placeholder

Lignende toner lyder fra Emil Samaras Eriksen og Mikkel Skovgaard, som repræsenterer Enhedslisten i henholdsvis Frederiksberg Kommunalbestyrelse og Københavns Borgerrepræsentation.

“Det, Jette er citeret for her, er ikke Enhedslistens politik for byudvikling og boliger i København. Den politik har ikke ændret sig, og vi arbejder fortsat for, at der kommer mange flere billige boliger i byen,” skriver Skovgaard som svar på Rosenvinges kritik af Gottlieb.

Over for Netavisen Pio forklarer Gottlieb, at hendes ønske om, at København ikke vokser, er et personligt ønske og ikke Enhedslistens politik.

“Det er min personlige holdning, (som jeg fremførte i et interview i Kosmopol) at vi skal sikre et land i balance og undgå at komme i en situation, hvor en meget stor del af befolkningen bor i hovedstaden,” skriver hun i en sms til Netavisen Pio og fortsætter: 

“Det ændrer ikke på, at jeg og Enhedslisten ser et voldsomt behov for billige boliger i København. Det arbejder vi hårdt på at fremme. Men det begrunder ikke nødvendigheden af en kæmpe Lynetteholm.”

Modstanderne er særligt bekymrede for byggeriernes skadelige effekt på det lokale miljø og dyreliv

I sms’ens sidste linje refererer Gottlieb til den planlagte kunstø Lynetteholmen, som efter planen skal huse over 30.000 mennesker. Lynetteholmen og byggerierne på Amager Fælled splitter Enhedslisten fra de fleste andre partier i København og på Christiansborg.

De store byggerier støttes af Socialdemokratiet, Venstre, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti, mens Enhedslisten og Alternativet er imod.

Tilhængerne af de stort anlagte byggerier argumenterer for, at man kun kan sænke prisen på københavnske boliger ved at øge udbuddet. Modstanderne er særligt bekymrede for byggeriernes skadelige effekt på det lokale miljø og dyreliv.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hun - altså Jette Gottlieb - har i hvert fald ret så langt, at at der ikke kan bygges billige boliger, hvor grundpriserne er så høje som i Københavns og Frederiksberg kommuner. Det burde næsten ikke være nødvendigt at sige højt. Så skal der bygges længere væk i omegnskommunerne (og der bliver også bygget).

Centraliseringen har ufatteligt mange negative konsekvenser, så i det vil være befriende, hvis magthavere i stedet for at angribe Jette Gottlieb, foreslog konkrete initiativer, der kunne vende centraliseringen til decentralisering.

Jette Gottlieb har jo ret. Hvor mange skal der proppes ind i København med forringede livsbetingelser, færre grønne arealer, til de, der allerede bor der? Etabler i stedet nye offentlige jobs i andre områder af landet og flyt eventuelt jobs ud, under det rituelle skrig og skrål.

Samtidig kunne vi også drøfte, hvor mange mennesker der egentlig skal bo i Danmark. Det er som om, at vi kun kan klare os med vækst, vækst, vækst. Nu runder vi snart 6 millioner indbyggere. Skal vi op på 7, 8 eller 20 millioner før vi kan klare at passe vore syge? Hvis vi i stedet, på langt sigt, kunne reducere befolkningen til f.eks. 4 millioner, så ville meget være nået for miljøet, klimaet, huspriserne osv.

Klima-målene i Danmark, som vi praler af overalt i verden, kan kun opfyldes hvis vi tager en stor beslutning!

Byg en helt ny dansk hovedstad midt på den jyske højderyg!

Det fremtidssikrer Danmark imod det høje havniveau og den grundvandsstigning, som ingen tør tale om, men som allerede sker!

Når Danmark forsvinder i havet går det langt hurtigere fordi grundvandet står højt,

Diger langs havet hjælper som mangemilliardærer og kommune imod jordmasserne i Ølst!

Vi er langt mere på skideren end vi tror:

den planlagte kunstø Lynetteholmen Skal finde oplagring af foruret jord der svarer til halvdelen af det der er i Ølst!

Private milliardærer skal score kassen på affaldet:

1) Opgravning 2) Transport 3) Rensning 4) Deponering

Afstanden til Danmarks nye hovedstad på den jyske højderyg vil skabe billige boliger for Københavnere overalt i Jylland.

Udkantsdanmark bliver pludselig til hovedstadsområdet!

100.000 af boliger trænger blot til en kærlig hånd!

Klimaet ville score en kæmpe gevinst!

Prins Christian kan flytte hjemmefra i god tid og bygge sit eget nye Amalienborg på den jyske højderyg!

Farmand kong Frederik den 10. vil have stor forståelse for sønnens projekt!

Den eneste uafhængige danske mand, der må have en upolitisk forstand på klimaudfordringerne!

Danmark er snart udfordret som Holland i 1950erne:

Vi er i det sydlige Holland ude ved Nordsøen, nærmere betegnet Zeeland-provinsen. Et område spækket med diger, sluser og indvundet land. Et af de steder i Holland, hvor vandet er blevet bekæmpet mest intensivt, siden en gigantisk stormflod i 1953 oversvømmede store dele af landet og satte det meste af Zeeland under vand. Flere end 1800 mennesker omkom dengang i Holland og over 150.000 hektarer lå under vand, mens 200.000 mennesker måtte evakueres.
Det blev startskuddet til det største infrastrukturprojekt i Hollands historie og det, der i dag er verdens længste digesystem med mere end 16.500 kilometer diger i det flade land, med sluser, dæmninger og pumpesystemer, der holder havet og de store floddeltaer i skak.

I Danmark har vi heldigvis den jyske højderyg og landet flyder over af billige boliger i det jyske, som blot behøver en kærlig hånd!

Hvis kronprins Christian allerede nu får sin apanage kan han spare op til sit helt eget kongeslot på den jyske højderyg med bøgeskov i baghaven!

Og Københavnere og jyder kan når den tid kommer tiljuble ham i det nye klimavenlige Danmark, hvor lavtliggende købstæder for længst er sommerferieperler, imens byerne langs den jyske højderyg sikrer forsikringsselskabernes overskud og stabilitet, som gør det muligt for danskerne at betale hus og hjem og husforsikringer og skat, der dækker velfærdsydelserne!

I Randers lærer danskerne i øjeblikket på den hårde måde, hvilken fremtid der venter os!

I hele Danmark!

Lynetteholmen som boligområde er for længst sejlet som sin egen sø!

Ligesom flertallet af danske havnebyer og købstæder!

Havudsigt var engang lig en højere boligpris!

Jo før du køber en bolig på den jyske højderyg, desto bedre!

Det ved enhver tømrer!

Med samme kendskab til klima-krisen som kong Frederik den 10.

Uafhængig, indsigtsfuld og med det klimafornuftige kongeord:

Forbundne, forpligtet for kongeriget Danmark!

Ingen tømrer vil bygge i et vandhul!

Selv for Enhedslisten er det svært at fatte “hvad forskerne har sagt i årtier”!

Den jyske højderyg er hovedstadens redning!

Selv i Randers sejler alting allerede!

Om affaldet fra Lynetteholmen sejles direkte ud i dansk farvand eller skal ad omvejen over Randers, ja, det ender alligevel hvor fisken og hav-diversiteten bor!

Klimakrisen banker på hos Enhedslisten!

En tømrer bliver nødt til at træde i karakter:

Man bygger ikke i vandhullet Danmark!

Find en højderyg!

Det med at større udbud sænker priserne er simpelthen ikke rigtigt!
Her i Aarhus er der pt. ca 10.000 ledige lejligheder, og rigtig mange i det private ejendomsmarked (almennyttige boliger river vi jo ned her i Aarhus)(Gellerup og Bispehaven)nu lover de private udlejere ny cykel, gratis husleje i flere måneder hvis du bare vil flytte ind osv osv og kunne man tænke sig at på grund af det store udbud at prisen ville blive sænket NEJ

Tænk, at jeg skulle opleve dét: at være enig med Aksel!
Ja, byg en helt ny hovedstad i Jylland - en hovedstad med det hele: kongeslot, teatre, biografer, universiteter, Jomfru Anegader og så videre. Og hold så op med at smadre København!