Annonce

Mandehørm får kvinder til at flygte fra kommunalpolitik

Leder: Når danske kvinder og unge går i en lang bue udenom dansk kommunalpolitik, så kunne en vigtig del af svaret måske være mande-kulturen, den direkte sexisme og de selvfede oldboys.  
Mange steder i landet har de lokale partiforeninger bøvlet med rekruttere kvindelige politikere frem til det kommende kommunalvalg. Det er ganske enkelt svært at lokke Hanne, Marie og Miriam til lade opstille på de lokale lister.

Ved sidste kommunalvalg i 2013 opnåede kvinder en samlet repræsentation på blot 29,7 procent af byrådspladserne og 12,2 procent af borgmesterposterne i landets 98 kommuner.

Tallet er markant lavere end i Folketinget, hvor 37,4 procent af pladserne ved sidste folketingsvalg blev besat af kvinder. En hurtig sammenligning med vores nabolande viser at kvinder udgør 43 procent af kommunalpolitikerne i Sverige, mens andelen i Norge er 38 procent. Dansk kommunalpolitik er med andre ord særligt fattig på kvinder.

Det er en skamplet på det repræsentative demokrati.

Den andel er demokratisk set et kæmpe problem og en afgørende udfordring, som alle partier på tværs ideologiske skillelinje burde danne fælles front mod ved det kommende valg. Ikke mindst, når andelen af kvinder faktisk har været faldende. Det er en skamplet på det repræsentative demokrati.

Oldboys-holdet slår ned på køn og alder
Der er helt sikkert mange årsager til, at der er så mange flere mænd end kvinder i det kommunalpolitiske miljø, men mon ikke den lumre og meget mandsdominerede kultur kunne være en del af forklaringen.

Der er noget som går helt galt, hvis man skal stå model til den slags oplevelser, som Sonja Marie Jensen her på Netavisen Pio kunne berette om i sidste uge : ”Jeg skal stå model til både seksuelle tilnærmelser og hånlige kommentarer, der kun har til formål at nedgøre mig på grund af mit køn og min alder.”

Der hersker en syg kultur, som ganske enkelt skræmmer folk væk

Udfordringen er ifølge mange af de stemmer, som har været fremme over den sidste uge, at der hersker en syg kultur, som ganske enkelt skræmmer folk væk. Og endda en kultur, som især skræmmer de unge og kvinderne væk. Flere politikerkollegaer har i den forgangne uge bakket op om budskabet.

I dag på Netavisen Pio står også lokalpolitikeren Jonas Bjørn Jensen fra København frem med en harsk kritik af det han kalder oldboys-kulturen: ”Jeg har selv som relativt ung politiker oplevet oldboys-kulturen kommer til udtryk som en devaluering af mine holdninger, på baggrund af min alder”.   

Det er således ikke bare et kvindeproblem, hvor nogle uselvstændige tøsepiger udråber sig som ofre og spiller på deres køn. Det er generelt kulturproblem, som synes at være udbredt i danske kommunalpolitik. At påstå, at det altid har været sådan er bare ikke godt nok.

Demokratiet kan ikke nøjes med gråhårede mænd
At der tale om reelt problem er dog langt fra bredt accepteret. I en særudgave ad DR2-programmet Deadline, som var dedikeret til den diskussion som Sonja Marie Jensen havde rejst, kaldte Pia Kjærsgaard (DF) problematiseringen ’noget pjat’ og udråbte sig selv om ’pinligt berørt’ på sit  køns vegne, mens folketingsmedlem Henrik Dahl (LA) forklarer den politiske sexchikane med at ’grænseoverskridende opførelse er en del af politik’.

At der findes kvinder - og alle mulige andre – der spiller offerkortet er hævet over enhver tvivl. Og der er bestemt masser af konspirationsteori og akademisk teoretisering i den højpandede feminisme-debat.

Det betyder bare ikke, at man kan vifte Sonja Marie, Jonas Bjørn og alle de andres oplevelser af med en hånlig latter. De fortjener en kæmpe ros for at stå frem. På samme måde kan man heller ikke nægte de statistiske fakta.

Partierne skal sætte fokus på det lokalt i deres opstillingsprocesser og den gamle kultur skal sprænges i småstykker.

Vi står med en massiv langsigtet udfordring, som handler om at gøre det politiske system attraktivt og relevant, både for unge mennesker , for kvinder og for danskere med minoritetsbaggrund.

Hvis den herskende oldboys-kultur spænder ben for det, så skal vi tage diskussionen op over hele landet, partierne skal sætte fokus på det lokalt i deres opstillingsprocesser og den gamle kultur skal sprænges i småstykker.

Demokratiet er for vigtigt til at det alene kan overlades til gamle, gråhårede mænd.


Jens Jonatan Steen,
er chefredaktør på Netavisen Pio

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet