Annonce

Østergaard undsiges af prognoseekspert

En af Danmarks førende eksperter i økonomiske modeller advarer nu politikkerne mod at stirre sig blinde på, hvorvidt der kommer underskud i dansk økonomi efter 2030. Meget kan nemlig nå at ændre sig.
Dermed advarer én af Danmarks førende eksperter inden for økonomiske modeller altså politikkerne mod at tage modellernes fremskrivelser alt for bogstaveligt.

Peter Stephensen, forskningschef i DREAM-gruppen, fortæller i dagens udgave af Børsen om, at meget kan nå at ændre sig i prognoserne for dansk økonomi de næste femten år. Der er derfor ingen grund til hastværk med at ændre pensionsalderen.

Det sker efter, at Morten Østergaard i sidste uge talte for at hæve pensionsalderen, efter at modelberegninger havde vist en såkaldt ”hængekøjeudfordring” i dansk økonomi efter 2030.

DREAM-gruppen står bag en række større strukturanalyser af dansk økonomi, og har ligeledes udviklet den økonomiske DREAM-model. Det er en langsigtet ligevægtsmodel, som bruges til strukturanalyser af dansk økonomi, for eksempel til at måle effekten af en højere tilbagetrækningsalder på de offentlige finanser.

Dermed advarer én af Danmarks førende eksperter inden for økonomiske modeller altså politikkerne mod at tage modellernes fremskrivelser alt for bogstaveligt.

Hængekøjen kommer først efter 2030
Hængekøjeudfordringen handler om, at dansk økonomi efter 2030 og mindst 50 år frem vil overskride de såkaldte strukturelle underskud på ½ procent af bruttonationalproduktet, som Folketinget har forpligtiget sig til i både EU’s finanspagt og i deres egen budgetlov. Ifølge Finansministeriet vil ”hængekøjen” stort set forsvinde, hvis pensionsalderen hæves til 68 år i 2025, frem for i 2030, som den nuværende aftale går på.

Men man skal passe på med at se så mange år ud i fremtiden, da det er vanskeligt i 2015 at forudsige hvad der vil ske efter 2030, lyder det nu fra Peter Stephensen: ”Det kunne være, at forholdene er helt anderledes om få år. Vi lever i en tid hvor det er vanskeligt at vide, om vi skal leve med lav vækst i mange år eller om vi vender tilbage til normalen igen”.

Stephensen afviser ikke, at en højere pensionsalder kan være en måde at løse udfordringen på, hvis den viser sig at være reel. Men det er ikke noget om haster her og nu: ”Man kunne vente fem år med at beslutte at justere tilbagetrækningsalderen. Man behøver ikke at reagere nu, for der er mange år til, at de store underskud melder sig”.

Ifølge Børsen erklærer selv chefanalytiker i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, sig enig i budskabet fra Peter Stephensen.

Modeller kan have svært ved at forudsige fremtiden
Dermed lægger Peter Stephensen sig i forlængelse af statsminister Helle Thorning-Schmidt, som i weekenden med henvisning til hængekøjeudfordringen udtalte, at ”Jeg vil godt advare mod at overdramatisere tingene”.

Som vi tidligere har beskrevet her på Netavisen Pio, så viser historien, at er der også grund til at være forsigtig med fortolkningen af de forudsigelser om fremtiden, som de økonomiske modeller spytter ud. Bare de seneste år har udefrakommende kriser og ændringer i olieprisen efterladt dansk økonomi et helt andet sted, end modellerne forudsagde for 7-8 år siden.

Morten Østergaards forslag om højere pensionsalder har dermed ikke kun fået en kold skulder fra socialdemokraterne, men også en kølig modtagelse fra de økonomer, de radikale ellers hævder at lytte til. Men måske handler Østergaards forslag i virkeligheden ikke så meget om prognoserne for dansk økonomi i 2030, men om prognoserne for radikale vælgertilslutning i 2015.


Flere artikler om emnet