Annonce

Claus Hjort-sag for lukkede døre og Nye Borgerlige fyrer sekretariatschef

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Claus Hjort-sagen skal ifølge en kendelse fra byretten køre for lukkede døre. Den afgørelse har Hjort stærkt utilfreds med.

Hos Nye Borgerlige er sekretariatschefen fyret. Og grønlandsk tale i Folketinget tændte SF's Karsten Hønge af.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt - og god weekend.

 

Claus Hjort-sag skal køre for lukkede døre

Byretten har fredag bestemt, at dørene skal være lukkede i retssagen mod Claus Hjort Frederiksen, hvor han er anklaget for at have videregivet fortroligt og højt klassificeret materiale til offentligheden.

Det er Claus Hjort Frederiksen bestemt ikke tilfreds med.

"Dørene til min retssag skal efter byrettens afgørelse i dag være lukket for offentligheden. Det er jeg bestemt ikke tilfreds med, for det er vigtigt for mig, at offentligheden ved selvsyn kan få indsigt i, hvad det er jeg har gjort, der ifølge Justitsminsteren er landsskadelig virksomhed," skriver han således i et opslag på Facebook og fortsætter:

"Heldigvis er medierne også på stikkerne for at kunne dække sagen, så byrettens kendelse blev straks i dagens retsmøde appelleret både af dem og af mig. Vi er i gang, næste runde bliver i landsretten med tre dommere."

placeholder
  

Nye Borgerlige fyrer sin sekretariatschef

Nye Borgerlige har fyret partiets sekretariatschef, Lars Eldrup.

Det bekræfter partiet over for DRNyheder.

Hos Nye Borgerlige ønsker man ikke at kommentere fyringen,  "da der er tale om en personalesag".

En fåmælt Lars Eldrup oplyser over for DR Nyheder, at fyringen, da fandt sted pr. 30. april, begrundes med partiets økonomi.

Lars Boje Mathiesen, tidligere formand for Nye Borgerlige, krævede i sin korte formandstid, at blive aflønnet som formand med samlet 660.000 kroner årligt. Ud over folketingsvederlaget. I den forbindelse påstod han over for partiets forretningsudvalg, hvor der ikke sidder erfarne politikere, at partiets hovedbestyrelse ikke behøvede at vide, hvilket beløb han havde krævet i formandshonorar.

Men Lars Eldrup understregede over for partiets forretningsudvalg - og Lars Boje Mathiesen - at det ville være i strid med partiets love, hvis ikke Nye Borgeliges hovedbestyrelse, som blandt andet Pernille Vermund og Peter Seier Christensen er medlem, ikke fik fuld indsigt i Boje Mathiesens krav.

Og det var netop hovedbestyrelsen, der sagde klart fra over for Lars Boje Mathiesens honorar-krav, som også omfattede et krav om udbetaling af et beløb på 350.000 kroner til markedsføring af Lars Boje Mathiesen selv.

Hovedbestyrelsen reagerede resolut på Lars Bojes krav og ekskluderede ham fra partiet. Af samme grund er eks-formanden nu løsgænger i Folketinget. Og han fortsætter sandsynligvis som løsgænger denne folketingsperiode ud, for ingen partier har meldt ud, at Boje Mathiesen er velkommen.

Læs mere om netop den sag her.

 

Grønlandsk tale i Folketinget tændte Hønge af

Det kom fredag til et sammenstød mellem det grønlandske medlem af Folketinget, Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut), og SF's Karsten Hønge under en debat om statsministerens redegørelse om Rigsfællesskabet.

Høegh-Dam holdt sit indlæg på grønlandsk - trods opfordringer fra Erling Bonnesen (V), der styrede debatten fra formandsstolen, til at tale dansk og ikke grønlandsk.

Efter talen spurgte Hønge Høegh-Dam om det danske bloktilskud til Grønland. Hun svarede også Hønge på grønlandsk . Og her er det så, at Hønge tændte af. Han gjorde opmærksom på, at Aki-Matilda Høegh-Dam er født i Danmark og taler flydende dansk:

"Jeg vil ikke være statist i det, der foregår, bare fordi det skal bruges i grønlandske medier," sagde han, og pegede op mod de tilhørerpladser i folketingssalen, som er for pressen. Og understregede, at han i protest afstod fra at stille Aki-Matilda Høegh-Dam opfølgende spørgsmål.

Hertil sagde Høegh-Dam igen noget på grønlandsk. Over for DR oplyser hun, at hun svarede Hønge, at "det var respektløst sagt".

Læs mere her.
Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var da ualmindelig ubehøvlet af Aki-Matilda Høegh-Dam. Og grotesk skamløst at kalde Hønges protester respektløse. Man da virkelig tale om plads til forbedring, når det gælder dette grønlandske medlem af tinget.

Hvis det Grønlandske sprog, er officielt sprog, i nogen dele af rigsfællesskabet, så er det kun rimeligt, at det kan tales fra folketingets talerstol.
God weekend

Der både kan og blev talt grønlandsk fra folketingets talerstol, så den del er hævet over diskussion.

Men ikke desto mindre var det ualmindelig ubehøvlet af Aki-Matilda Høegh-Dam. Og grotesk skamløst at kalde Hønges protester respektløse. Man da virkelig tale om plads til forbedring, når det gælder dette grønlandske medlem af tinget.