Annonce

Globalt Fokus oplyser: Talte ikke på vegne af 80 organisationer

Kun 15 ud af 82 organisationer har godkendt udtalelse, som udtrykker kritik af Socialdemokratiets udlændingeudspil.
”80 organisationer kritiserer Socialdemokratiets asyludspil”. Det kunne man læse fredag aften på DR’s hjemmeside. Baggrunden var et debatindlæg på Globalt Fokus' hjemmeside. Men nu viser det sig, at en række medlemsorganisationer ikke bakker op om kritikken og sekretariatschefen i Globalt Fokus, Peter Christiansen, forklarer over for Netavisen Pio, at debatindlægget kun har været til godkendelse hos 15 af organisationerne.

Af DR’s omtale fremgik det, at debatindlægget var ”sendt på vegne af i alt 80 danske foreninger og folkelige organisationer, engageret i internationale udviklings-, miljø- og humanitære aktiviteter.”

Men det er ikke tilfældet, siger Peter Christiansen til Netavisen Pio:

"Debatindlægget, der indeholder kritik af Socialdemokratiets nye udlændingepolitiske udspil, er ikke godkendt af vores 82 medlemsorganisationer, men derimod af vores styregruppe, der tæller 15 medlemsorganisationer. Det er ikke godkendt, fordi det IKKE skal godkendes af samtlige medlemmer, idet vi i november med overvældende flertal besluttede at styregruppen kan udtale sig på vegne af Globalt Fokus".

Røde Kors lægger afstand til Globalt Fokus
Globalt Fokus beskriver sig selv som en ”samlende platform for danske foreninger og folkelige organisationer, engageret i internationale udviklings-, miljø- og humanitære aktiviteter” og har 82 organisationer tilknyttet.

I indlægget kritiserer Globalt Fokus den del af Socialdemokratiets udlændingeudspil, der handler om at styrke indsatsen over for flygtninge i nærområderne. De 3,5 milliarder kroner ekstra, som skal bruges til at hjælpe flygtninge, tages nemlig fra de mere langsigtede bistandsprojekter, hævder Globalt Fokus.

Men ikke alle organisationer føler sig dækket ind af kritikken. Allerede lørdag skrev Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, at Globalt Fokus ikke taler på vegne af Dansk Røde Kors.

Anders Ladekarl og Røde Kors er ikke det eneste medlem af Globalt Fokus, der afviser at stå bag debatindlægget. Pressekonsulent Allan Boldt fra 3F oplyser overfor Netavisen Pio:

"3F står ikke bag debatindlægget fra sekretariatslederen for Globalt Fokus". Og forkvinde for Kvinderådet, Nanna Højlund, stemmer ligeledes i med følgende tweet på Twitter:

Burde Globalt Fokus ikke gøre opmærksom på, at debatindlægget alene er godkendt af de 15 organisationer, der er repræsenteret i Styregruppen?

"Nej, for vi vedtog i november en ny procedure, hvor vi besluttede, at Globalt Fokus kan mene noget politisk, hvis medlemmerne af Styregruppen siger god for det. I den nye procedure står også, at ethvert medlem er velkommen til at gå ud og erklære en uenighed, hvis man måtte mene noget andet. Sådan som jeg forstår Dansk Røde Kors nu har gjort i forhold til vores debatindlæg om S-flygtningeudspillet. Globalt Fokus har jo heller ikke skrevet, at '82 medlemsorganisationer mener'. Vi har alene skrevet 'Globalt Fokus mener'.

Har Globalt Fokus gjort DR opmærksom på at debatindlægget ikke var udtryk for holdning hos alle medlemmer?

"Det jeg gerne vil erkende er, at vi burde have rettet kontakt til DR og sagt, at vi alene snakker på vegne af Globalt Fokus der har 82 medlemmer."

Så Globalt Fokus aner ikke hvad de 82 medlemsorganisationer mener om S-udspillet?

"Vi har en fornemmelse af det, men det formelle er, at udtalelsen er godkendt i Styregruppen, og så går vi ud og siger: 'Globalt Fokus mener' - efter den nye procedure vedtaget tilbage i november,” slutter Peter Christiansen. Flere medlemmer af Styregruppen i Globalt Fokus har overfor Netavisen Pio bekræftet, at den nye godkendelsesprocedure er overholdt.

Hækkerup: Kritik bygger på misforståelse
Hos Socialdemokratiet mener udenrigsordfører Nick Hækkerup, at Globalt Fokus har misforstået det socialdemokratiske udspil. Der skal nemlig ikke findes 3,5 milliarder ved at skære ned på andre områder, fortæller han til DR.

”Vores finansiering af de 3,5 milliarder kroner til nærområderne og skrøbelige stater kommer dels fra, at der vil være penge at spare ved asylbehandlingen i Danmark i al den stund, at vi ikke skal lave asylbehandling i Danmark. Og så ser det ud til, at vores bruttonationalprodukt vil vokse godt de kommende år, og det vil give ekstra penge”.

Socialdemokratiet fremlagde udspillet ”Retfærdig og realistisk – en udlændingepolitik der samler Danmark” på et pressemøde den 4. februar.

Artiklen er opdateret 15. februar kl. 10.57 på baggrund af nye oplysninger fra flere medlemsorganisationer hos Globalt Fokus.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet