Annonce

Mette Frederiksen vil samle lande om ny skat på IT-giganter

Danmark skal samle en alliance af lande, som vil sikre at tech-giganterne fremover kommer til at betale deres skat, lyder det fra Socialdemokratiets formand.
En fælles EU-løsning har lange udsigter og derfor skal Danmark gå i spidsen og samle en alliance af lande, der er parat til at lave en model for en ny skat på de største digitale selskaber, lyder det fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Ifølge Socialdemokratiet betaler 25 af de allerstørste IT-virksomheder samlet kun 109 millioner kroner i dansk selskabsskat. Det er det samme som cementvirksomheden Aalborg Portland betaler alene.

Derfor er der brug for en ny digital skat, mener Mette Frederiksen. Både Frankrig og Storbritannien har meldt sig i koret af lande, som vil indføre en digital skat:

”De igangværende EU-forhandlinger om en digital skat på IT-giganter som Google, Facebook og Apple viser, at en fælles EU-løsning har lange udsigter. Det kan vi ikke vente på. Vi skal rykke nu. Når store lande som Frankrig og senest Storbritannien i denne uge har signaleret, at de er parate til at indføre en digital skat, så er det bare at komme i gang,” siger Mette Frederiksen ifølge en pressemeddelelse.

Konkret foreslår Mette Frederiksen, at Danmark skal gå forrest og tage initiativ til at samle en koalition af ligesindede lande, der vil udforme og indføre en konkret model for de digitale selskabers selskabsskattebetaling – før resten EU når frem til en løsning.

Savner handling fra regeringen

Mette Frederiksen er uforstående over for, at regeringen endnu ikke har gjort noget:

”Det er mig komplet uforståeligt, at regeringen også i denne sag stiller sig på hælene. Og aktivt modarbejder lande som Frankrig, der i EU forsøger at skabe flertal for en ny digital skat,” siger Mette Frederiksen.

”Vores samfund og retfærdighedssans udfordres, når store digitale virksomheder, såsom Google, Facebook og Apple, med milliardstore overskud, betaler ekstremt lave selskabsskattebetalinger i Europa. Heldigvis er flere og flere lande nået til samme erkendelse som os,” understreger Mette Frederiksen.

Vores samfund og retfærdighedssans udfordres

Ønsket om at beskatte IT-giganterne hårdere er ikke noget som Socialdemokratiet står alene med i Europa.

Storbritanniens finansminister, den konservative Philip Hammond, annoncerede forleden, at den britiske regering i 2020 vil indføre en 2 procents skat på digitale virksomheder, på indtjening af salg af data fra britiske brugere.

"Spillereglerne blive nødt til at udvikle sig, hvis de skal holde trit med den fremvoksende digitale økonomi," fortalte Hammond til en gruppe britiske parlamentarikere ifølge EU-magasinet Politico. "Det er kun rigtigt at disse globale giganter, med lønsomme virksomheder i Storbritannien, betaler deres retfærdige andel."

Men mens Storbritannien og Frankrig presser på for en tech-skat, så er der en gruppe af lande med Irland i spidsen, der kæmper imod. Med i gruppen er også Estland, Svrige og Tjekkiet, skriver Politico.

Venstre: Det er uansvarligt

Mette Frederiksen og hendes partifæller skal dog ikke forvente en ny kurs fra regeringen, fortæller Venstres skatteordfører, der advarer om at en digital skat vil gå ud over både dansk eksport og ødelægge det danske skattegrundlag.

”Hvis man laver en digital skat, så vil det betyde, at vi kan risikere at miste milliarder af skattekroner, fordi vi er et eksporterende land. Det er uansvarligt at gå i gang med at snakke om, at vi vil have en digital skat, for det ødelægger det danske skattegrundlag, siger Louise Schack Elholm til TV2.

Hun mener desuden, at der kan være en frygt for, at den amerikanske præsident Donald Trump vil bruge indførelsen af en digital skat, som en anledning til at starte en handelskrig mod EU.

Forslaget om en ny digital skat på IT-giganterne er en del af et kommende ulighedsudspil fra Socialdemokratiet, der præsenteres senere på året.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er godt, at Mette kommer på banen. Det ville være bedst, hvis EU stod bag, for der 'apparatet' til at gøre noget, men det har for lange udsigter. Regeringen er fodslæbende og konstruerer argumenter, der ikke er OK. Når man vil noget nyt, gælder det om at gå forest og presse på, hvis man tror på sagen - det gør regeringen måske i virkeligheden ikke!

Det er godt, at Mette kommer på banen. Det ville være bedst, hvis EU stod bag, for der 'apparatet' til at gøre noget, men det har for lange udsigter. Regeringen er fodslæbende og konstruerer argumenter, der ikke er OK. Når man vil noget nyt, gælder det om at gå forest og presse på, hvis man tror på sagen - det gør regeringen måske i virkeligheden ikke!