Annonce

Socialdemokratisk eks-kansler går efter europæisk toppost

Østrigs tidligere kansler Christian Kern dropper landspolitik og vil i Europa-Parlamentet. Her vil han være socialdemokratisk spidskandidat på EU-plan
Han var socialdemokratisk kansler i Østrig fra maj 2016 indtil efteråret 2017, hvor han tabte regeringsmagten til højrefløjen. Men nu går den østrigske S-formand, Christian Kern, direkte efter at skifte formandsposten i socialdemokratiske parti SPÖ ud med en af Østrigs 19 pladser i Europa-Parlamentet.

Valget til Europa-Parlamentet finder sted i maj måned næste år, og her vil Kern  gå efter både en parlamentsplads og topposten som de europæiske socialdemokraters spidskandidat. Dermed går han muligvis efter at blive kommissionsformand.

Vi har en kamp at kæmpe imod de kræfter, som vil ødelægge Europa

52-årige Christian Kern bekendtgjorde sit spidskandidatur onsdag på et møde med en række socialdemokratiske partiledere fra de øvrige EU-lande i Salzburg. Her bebudede  han, at ”vi har en kamp at kæmpe imod de kræfter, som vil ødelægge Europa”.

Han pegede også på Orbán, Salvini, Kaczynski og Strache som de truende højrepopulistiske kræfter.

Ville begrænse den fri bevægelighed
Et af Christian Kerns måske mest markante synspunkter er, at han som kansler sidste år foreslog begrænsninger i arbejdskraftens fri bevægelighed. Kern foreslog at ændre udstationeringsdirektivet, sådan at det blev muligt at indføre begrænsninger af den fri bevægelighed i brancher med høj arbejdsløshed.

Borgere fra EU-lande, hvis lønniveau er lavere end 80 procent af det østrigske lønniveau, skulle også kun kunne tage arbejde i Østrig, hvis der ikke er arbejdsløse østrigere til rådighed. Kern foreslog også, at en østrigsk arbejdsgiver skal kunne få refunderet halvdelen af omkostningerne til nye medarbejdere, som ikke vedrører løn, dvs. eksempelvis obligatoriske socialforsikringsbidrag og efteruddannelse. Forudsætningen for refusionen var dog, at medarbejderen ikke kom fra udlandet.

Sidste år gik Christian Kern til valg på blandt andet at ”stoppe skatteprivilegier og særrettigheder for storkoncerner”

Det kan umiddelbart minde lidt om Mette Frederiksens markedskritiske og lønmodtagerorienterede kurs i EU-spørgsmålet, som hun slog an i en kronik sidste år.

Sidste år gik Christian Kern til valg på blandt andet at ”stoppe skatteprivilegier og særrettigheder for storkoncerner”, på at indføre loft over direktørlønninger og på at bekæmpe skatteskjul mere effektivt. Det kan han nu få mulighed for i EU-regi.

Intern strid kan være løst
Christian Kerns parti, SPÖ, har kæmpet med interne stridigheder, som han selv har spillet en hovedrolle i. Disse stridigheder burde blive afviklet med beskeden om hans afgang som partiformand senest i maj næste år. Det er stridigheder, som har gjort det svært for de østrigske socialdemokrater at levere stærkt oppositionsarbejde imod den siddende konservativt-nationalliberale regering under ledelsen af den unge regeringschef Sebastian Kurz.

Christian Kern udfordrer den slovakiske energikommissær Maroš Šefčovič som mulig socialdemokratisk spidskandidat

Valget til Østrigs parlament i oktober 2017 blev nemlig vundet overbevisende af Kurz, hvis konservative folkeparti fik stor fremgang og endte på 31 procent af stemmerne. Efterfølgende dannede Kurz så regering med det nationalliberale FPÖ, der fik 26 procent af stemmerne. Socialdemokraterne holdt stand med 27 procent, men måtte altså rykke ud af regeringskontorerne.

Kan være kompromiskandidat
Christian Kern udfordrer den slovakiske energikommissær Maroš Šefčovič som mulig socialdemokratisk spidskandidat, som beskrevet i Netavisen Pio forleden. Spidskandidaten for den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet skal vælges på en kongres i Lissabon i december.

Netavisen Pio erfarer fra centralt placerede kilder i Bruxelles, at Christian Kern vil være en kandidat, der dels har pondus og regeringserfaring og dels vil kunne være kompromiskandidat for en socialdemokratisk alliance i Europa, der er splittet i spørgsmålet om især flygtninge- og indvandringspolitik.

Den socialdemokratiske spidskandidat vil typisk også gå efter at blive formand for Europa-Kommissionen og dermed afløse den konservative Jean-Claude Juncker. Men at blive ny kommissionsformand kræver først og fremmest, at ens regering indstiller en – og det er lettere tvivlsomt, at den højreorienterede koalition i Wien har tænkt sig at støtte socialdemokraten Christian Kern. Dernæst vil den største gruppe i Europa-Parlamentet gøre krav på posten, og lige nu er den kristendemokratisk-konservative EPP-gruppe størst. Til gengæld mangler EU både en ny udenrigskommissær og rådspræsident efter næste valg.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet