3F: Berlingske-artikel er “grædekonejournalistik”

Artikel om fald i tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft er “grædekonejournalistik”, mener forbundssekretær i 3F Søren Heisel.

I en artikel med overskriften “Nu begynder østeuropæere at melde afbud til den danske jobfest” kan Berlingske tirsdag fortælle, at der fortsat kommer flere udenlandske arbejdere i de danske virksomheder. Artiklens fokus er dog, at væksten i tilstrømningen ikke fortsætter lige så eksplosivt, som årene forinden.

At antallet af udenlandske arbejdere ikke stiger med samme hast, er direkte “bekymrende” og kan “gå ud over vores vækstmuligheder”, mener vicedirektør i Dansk Industri (DI) Steen Nielsen.

Det kan man jo dårligt kalde et “afbud”

Men Berlingskes artikel er “grædekonejournalistik”, mener 3F’s forbundssekretær, Søren Heisel:

“Berlingske skriver selv, at der er kommet over 10.000 ekstra sidste år. Det kan man jo dårligt kalde et “afbud”. Overskriften får folk til at tro, at østeuropæerne er stoppet med at komme til Danmark, og at vi mangler dem, men vi øger stadig kapaciteten i forhold til den udenlandske arbejdskraft,” siger han til Netavisen Pio.

placeholder
  


Heller ikke cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby ser grund til at alarmklokkerne skulle ringe,  siger han til Berlingske. Han opfatter derimod faldet i tilgangen som helt naturligt og i tråd med, at den danske beskæftigelsesudvikling er ved at klinge en smule af efter et langt opsving.
 

Rekordhøjt antal udlændinge

Sidste år var nettotilvæksten af udenlandsk arbejdskraft i Danmark på 10.700 ekstra personer. Det betød, at der i november 2019 var i alt 294.000 udenlandske lønmodtagere i Danmark. Det er det højeste antal udlændinge på det danske arbejdsmarked nogensinde.

til trods for rekorden er grafen i Berlingskes artikel stejlt nedadgående

Det viser beregninger, som Jyske Bank har foretaget for Berlingske på baggrund af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Men til trods for rekorden er grafen i Berlingskes artikel stejlt nedadgående. Årsagen er, at grafen viser udviklingen i tilstrømningen sammenlignet med sidste års tilstrømning. Kurven går altså nedad på trods af, at det totale antal udlændinge på det danske arbejdsmarked topper.
 

Tænketank: Hjælper til at holde lønnen nede

Også cheføkonom i tænketanken Kraka Jens Hauch er bekymret over, at tilstrømningen er loddet en smule af.

Han mener, at den konstante stigning i tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft har en “meget stabiliserende effekt”, der er med til at “holde lønstigningerne nede” og dermed virksomhedernes konkurrenceevne oppe.

Manglende arbejdskraft skulle jo gøre, at lønningerne steg

Også 3F’s forbundssekretær, Søren Heisel, mener, at den frie adgang til arbejdskraft fra hele Europa har været medført, at de danske lønninger ikke er steget synderligt på trods af rekordhøj beskæftigelse:

“Manglende arbejdskraft skulle jo gøre, at lønningerne steg. Og arbejdsgiverne har længe råbt og skreget på, at der mangler arbejdskraft, men vi kan se, at lønstigningerne ikke har været ud over det, som har været aftalt. Det kan meget vel være, fordi man har mulighed for at importere arbejdskraft fra hele Europa,” siger han.
 

Ekspert: Kan blive et problem -  i fremtiden

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen beskriver faldet i tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft som et potentielt problem - men kun hvis der en dag rejser flere hjem, end der kommer hertil.

Der er fortsat blot tale om, at tilgangen er blevet lavere

“Der er fortsat blot tale om, at tilgangen er blevet lavere. Den dag udlændinge netto begynder at forlade landet, vil der lynhurtigt opstå en situation med mangel på arbejdskraft. Og så vil det være næsten umuligt for virksomhederne at få det til at hænge sammen,” siger han til Berlingske.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja den røde fagbevægelse er ude på at smadre det danske arbejdsmarked!
Det er som om de tror at Danmark kan klare sig uden landbrug og industri!

Thomas, tag dig nu sammen.
Du lever i et af verdens rigeste lande, ikke mindst takket være fagbevægelsen.
Stabilt arbejdsmarked, der er forhandlet mellem ligeværdige parter har gjort os førende på verdensplan.

John forklar venligst hvordan fagbevægelsen bidrager til at Danmark er et af verdens rigeste lande?

Annonce