Annonce

Borgmester vraget af sine egne - magtkampen skærpet betydeligt

Den siddende borgmester i Roskilde Thomas Breddam og 2. viceborgmester Gitte Kronbak Nielsen kæmper om at blive Socialdemokratiets spidskandidat
Foto: Roskilde Kommune
Thomas Breddam (S), borgmester, Roskilde Kommune

Roskildes borgmester Tomas Breddam (S) tabte forrige lørdag et kampvalg om at blive Socialdemokratiets spidskandidat til det kommende kommunalvalg i Roskilde.

Det oplyser den lokale S- kredsformand, Jan Hjort, til TV 2 Kosmopol.

51 af de fremmødte socialdemokrater stemte på Thomas Breddam, mens 66 stemte på udfordreren, 2. viceborgmester Gitte Kronbak Nielsen.

Havde Kronbak fået to tredjedele af stemmerne, var hun blevet spidskandidat. Nu er det i stedet op til partiforeningens omkring 450 medlemmer at afgøre kampvalget ved en igangværende urafstemning.

Afsat som gruppeformand

Kronbak blev tre dage efter generalforsamlingen afsat som formand for den socialdemokratiske gruppe i byrådet. Det skriver Sjællandske Nyheder. Claus Jensen er ny gruppeformand.

Kronbak blev tre dage efter generalforsamlingen afsat som formand for den socialdemokratiske gruppe

Claus Jensen begrunder beslutningen om at afsætte Kronbak som gruppeformand således over for Sjællandske Nyheder:

"Det er en konsekvens af, at vi føler os lidt udstillet som gruppe i forhold til den retorik, Gitte har brugt om samarbejdet i gruppen – at gruppen har været meget lidt velfungerende."

Dermed er magtkampen mellem de to kandidater, Thomas Breddam og Gitte Kronbak Nielsen, skærpet betydeligt.

Tomas Breddam blev borgmester i august 2019, da den hidtidige borgmester, stemmerslugeren Joy Mogensen, blev kultur- og kirkeminister i den daværende S-regering juni 2019.

Socialdemokratiet tabte sit flertal

Ved kommunalvalget i 2021 tabte Socialdemokratiet sit absolutte flertal. Socialdemokratiet i Roskilde gik 17,8 procentpoint tilbage.

Ved kommunalvalget i 2021 tabte Socialdemokratiet sit absolutte flertal

Socialdemokratiet beholdt dog borgmesterposten i en bred konstituering med De Konservative, Venstre, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Kun De Radikale og Liberal Alliance står uden for.

Tomas Breddam fik 4.231 personlige stemmer ved valget i 2021. Til sammenligning fik Joy Mogensen næsten 15.000 personlige stemmer ved valget i 2017.

Joy Mogensens tid som landspolitiker og minister blev kort. Mogensen gik af som minister og forlod Folketinget - og dermed også landspolitik - 15. august 2021.

I et opslag på Facebook skrev hun, at det havde sat sine spor, at blive minister, at miste sin datter og at skulle håndtere coronakrisen i både kultur- og kirkeministeriet. Alt sammen inden for to år.

I dag driver Joy Mogensen et vandrerhjem, Danhostel Roskilde, sammen med sin eks-kæreste. Hun er desuden foredragsholder. Joy Mogensen er - som hun formulerer det - mor til Sarah, som ikke lever, og Markus på nu to år.

Opdateret kl. 18.10 med oplysningen om, at Gitte Kronbak er blevet afsat som gruppeformand for Socialdemokratiet i byrådet

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet