Annonce

FH: Plads til højere lønstigninger

Vi har lagt krisen bag os, og at der er plads til højere lønstigninger herhjemme, lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Nye tal viser, at de danske lønninger fortsat stiger i stort set samme takt som i udlandet. Og det betyder, at der er plads til at give lønmodtagerne lønstigninger ved de kommende overenskomstforhandlinger, uden at det går udover den såkaldte konkurrenceevne, lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

”Virksomhedernes konkurrenceevne er stærk, og lønstigningerne ligger fortsat på et moderat niveau. Der er plads til højere lønstigninger herhjemme”, siger cheføkonom i FH, Allan Lyngsø Madsen i en pressemeddelelse,

Højere lønstigninger er et tegn på, at vi for alvor har lagt en historisk lang og dyb krise bag os

"Højere lønstigninger er et tegn på, at vi for alvor har lagt en historisk lang og dyb krise bag os, som virkelig har sat sine spor på det danske arbejdsmarked”, siger cheføkonom i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Allan Lyngsø Madsen.

Lønstigninger på et moderat niveau

Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at lønstigningerne fortsat ligger på et moderat niveau både i udlandet og i Danmark: Lønstigningstakten inden for fremstilling i udlandet udgjorde 2,6 procent i 4. kvartal 2018, mens lønstigningstakten for fremstilling i Danmark udgjorde 2,5 procent.

Forskellen på 0,1 procentpoint er dermed den samme som i 3. kvartal 2018. Inden for handel steg udlandets lønninger 2,6 pct., hvilket er 0,2 pct. point mere end de danske lønninger. Inden for bygge- og anlæg er de danske lønninger steget 3,4 procent mod 3,3 procent i udlandet.

“Lønstigningerne er fortsat ganske moderate. Det sker på ryggen af en stærk konkurrenceevne, stigende beskæftigelse og faldende arbejdsløshed. Der er plads til højere lønstigninger herhjemme. Vi nærmer os et arbejdsmarked og en situation, hvor løn- og prisudviklingen er i mere normale størrelser. Det er faktisk helt naturligt, at lønstigningstakten øges i takt med, at temperaturen på arbejdsmarkedet nærmer sig normalniveau,” siger Allan Lyngsø Madsen.

Se de nye tal for lønudviklingen på DA’s hjemmeside

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet