Annonce

Nej, 1864 var ikke et angreb på DF

Efter et samråd i Folketingets Kulturudvalg står det klart, at DR ikke angreb Dansk Folkeparti med serien 1864. Det var historiens gang, der gav nationalismen nederlag ved Dybbøl.

Som minister må man være klar til at svare på lidt af hvert. Det måtte kulturminister Bertel Haarder i dag sande, da han var kaldt i samråd i Folketingets Kulturudvalg for at svare på, hvorvidt han mener, at Danmarks Radio har ”forgrebet sig på filmkunsten” ved at bruge licens- og skattekroner på at kritisere Dansk Folkeparti med serien 1864.

Samrådet var en udløber på udtalelserne fra den tidligere dramachef for DR, Ingolf Gabold, og samrådsspørgsmålet var – naturligvis – stillet af Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen. Det skulle ifølge Dansk Folkeparti føre til, at DR indkaldte DF til et forsoningsmøde og et løfte fra DR om aldrig igen at angribe DF i en serie.

Kulturminister Bertel Haarder gennemgik grundigt processen, der havde ført til, at Ole Bornedals filmatisering af Tom Buk-Swientys 1864-bog var blevet udvalgt. Heriblandt, at Ingolf Gabold ikke havde været dramachef på det tidspunkt, serien blev lavet, da han var gået på pension. Tidligere har også kanalchef på DR2 Christopher Guldbrandsen gjort opmærksom på dette forhold. Han skrev ironisk på Twitter, at Ingolf Gabold må have påvirket processen med telepatiske evner – han var ganske enkelt ikke til stede.

Skal vi grave Erik Balling op?
Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen var også til stede til samrådet, og han havde ikke alverdens til overs for de forsmåede og fornærmede DF-politikere. Politikere må tåle at blive grinagtiggjort i kulturen, var den socialdemokratiske pointe. Men hvis ikke de må, ville Socialdemokratiet gerne have en undskyldning fra Danmarks Radio for Preben Harris’ rolle som en flagrende, socialdemokratisk borgmester i Matador. Man behøver dog ikke grave den afdøde instruktør Erik Balling op for at indkalde til forsoningsmødet, understregede Mogens Jensen – til ministerens tydelige morskab.

Historien er imod Dansk Folkeparti
På den mere substantielle side var kulturministeren irriteret over Ingolf Gabolds udtalelser, som han sagde måtte stå for egen regning. Det blev også understreget, at alle, der rent faktisk havde haft noget med serien at gøre, havde modsagt Gabold – heriblandt instruktør Ole Bornedal.

Men, sagde kulturministeren, nationalismekritikken i 1864 er historisk berettiget. Det var – ifølge ministeren – blandt andet den danske Ejder-nationalisme (om at den dansk-tyske grænse skulle rykkes mod syd og gå ved den tyske flod Ejderen, red.), der førte til nederlaget mod Preussen i 1864.

To tabere af debatten
Tilbage efter samrådet i dag står to tabere: Ingolf Gabold og Dansk Folkeparti.
De to politiske modpoler er forenet i en forfejlet selvopfattelse, hvor universets planeter og elementer roterer om dem.

Ingolf Gabold for at levere uberettiget kasteskyts til kulturkampen mod DR. Ole Bornedal og Gabolds gamle kolleger har ellers leveret rigeligt af den slags kasteskyts med selve serien 1864, der står som et viagrahungrende fallossymbol for kulturradikalismens bedrevidende, internationaliserende og forhåbentlig uddøende kulturideologi.

Dansk Folkeparti, fordi de, der ellers taler for ytringsfriheden og retten til at håne alt og alle, står tilbage som fornærmede friere afvist af historiens prinsesse. Det var hverken Ingolf Gabold eller Danmarks Radio, der fik 1864 til at beskrive nationalismens nederlag. Det var historiens gang.

Skulle 1864 have vist en bragende national sejr i Slaget ved Dybbøl for at gøre Dansk Folkeparti tilfredse?

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce