Annonce

Politikere: Danske Bank-skandalen slutter ikke her

Politikere tvivler på advokaters påstand om, at Danske Bank svigtede, men at ingen i ledelsen kan stilles til ansvar

Allerede i 2007 blev Danske Bank advaret i klare vendinger om mulig hvidvask i Danske Banks estiske filial, og banken misinformerede det danske finanstilsyn.

Det kom frem, da Danske Bank i dag præsenterede den advokatundersøgelse, som banken selv har bestilt.

Kort før undersøgelsen blev offentliggjort meddelte bankens direktør Thomas F. Borgen, at han fratræder sin stilling. Han er altså ikke blevet fyret, men siger selv op.

På baggrund af undersøgelsen kan advokaterne ikke fastslå, hvor mange penge der er blevet hvidvasket i Danske Banks estiske filial, men banken meddeler i dag, at den vil donere 1,5 milliarder kroner til en fond, som skal bekæmpe hvidvask. Flere medier melder dog om, at der i hvert fald er blevet hvidvasket for 100 milliarder euro, eller lige knap 750 milliarder kroner.

Minister: Undersøgelsen fortsætter
Advokatundersøgelsen mener dog ikke, at Danske Bank-ledelsen, altså direktionen eller bestyrelsen, har et juridisk ansvar for hvidvaskningen.

Advokatundersøgelsens frikendelse stopper da heller ikke den efterforskning, som Bagmandspolitiet i øjeblikket kører, og som kan føre til retssager mod de involverede.

”Der er stadig nogle myndighedsundersøgelser, der er i gang, som er meget højt prioriteret. De vil bringe yderligere lys over sagen og også afklare, i hvor høj grad ledelsen i Danske Bank kan holdes til ansvar,” siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til TV2.

Et komma, ikke et punktum
På Christiansborg mener politikerne heller ikke, at advokatundersøgelsen sætter punktum i sagen. Tværtimod.

Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Petersen mener, at omfanget af hvidvaskningen er større end frygtet og siger, at det nu må være op til myndighederne at vurdere om loven er brudt.

”Danske Banks interne undersøgelse dokumenterer, at omfanget af hvidvaskskandalen er endnu større end frygtet. Men sagen slutter naturligvis ikke her. Danmark er et retssamfund, og det er derfor op til myndighederne at undersøge sagen til bunds og stille de ansvarlige til ansvar overfor domstolene,” skriver han på Facebook.

Skandalen er et lysende eksempel på, hvorfor finanskapitalen stadig er syg

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, kalder undersøgelsen et komma, og mener det bør føre til en oprydning i finanssektoren.

”Rapporten fra Danske Bank i dag må derfor være et komma, ikke et punktum. Skandalen er et lysende eksempel på, hvorfor finanskapitalen stadig er syg, hvorfor vi stadig ikke har fået ryddet op efter finanskrisen, og hvorfor helt almindelige borgere føler sig til grin, når de store drenge i toppen af erhvervslivet spiller efter helt andre regler end resten af landets borgere.

Hvad gør vi så? Vi må i gang med at rydde op. Hurtigst muligt. I hvidvasklovgivningen. Banklovgivningen. Muligheden for at give absurde bonusser. Ja, i hele finanssektoren.” skriver hun på Facebook.

Hos Socialdemokratiet er tidligere justitsminister Morten Bødskov enig. Han siger til TV2, at det nu er vigtigt, at Bagmandspolitiet og Finanstilsynet har de nødvendige ressourcer til at undersøge sagen til bunds.

”Jeg er mildest talt meget overrasket over den her sags omfang. Jeg synes, det er chokerende og en skandale.”

De radikales leder Morten Østergaard kalder afsløringen en skandale af ”helt uantagelige proportioner”. Også han er klar til at stramme reglerne, men sender også bolden delvist videre til EU.

”Danske Banks hvidvask skandaler er af helt uantagelige proportioner. Det vil tage år at genoprette tilliden og Danmarks omdømme. Vi er klar til at handle hurtigt politisk i Danmark, men et reelt værn mod hvidvask kommer kun gennem et forstærket europæiske finanstilsyn,” skriver han på Twitter.

placeholder

Dygtig, redelig og samfundsoptaget
Udover at miste topjobbet i banken, så mistede Thomas Borgen også sin plads i regeringens såkaldte Disruption-råd. Det meddelte statsministeren over Twitter.

Jeg har lært ham at kende som en dygtig, redelig og samfundsoptaget person.

Men på sådan en dag, hvor man skal stå til ansvar for at have hvidvasket penge for millioner af kroner for kriminelle, så skal man ikke savne venner. Således var der moralsk opbakning fra tidligere minister Søren Pind til Thomas Borgen.

”Synd og skam med Thomas Borgen. Jeg har lært ham at kende som en dygtig, redelig og samfundsoptaget person. Øv,” lød det fra Søren Pind.

placeholder

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sidst jeg dristede mig til at kommentere denne skandale, var det beløb, der kunne være omfattet af de potentielt kriminelle transaktioner nede på 1/8 af hvad den er nu. Men det er jo også op til flere uger siden!
Den estimerede fortjeneste på ulovlighederne er dog stadig estimeret til 1,5 mia. kr.! Hvor har de dog det beløb fra??
Da man stadig mangler at gennemgå ca. halvdelen af de personer, der har foretaget indskuddene, er det jo helt imponerende, at banken stadig kan fastholde dette sidste beløb, der nu udgør bare een sølle promille af den suspekte omsætning, men som jo også udgør den berigelse på mulige kriminalitet, som banken rent faktisk har lukreret på.
Man må sige, at selv Egon Olsen gjorde det bedre, og mon ikke især denne del af sagen kunne trænge til et uvildigt eftersyn.
I kølvandet på de oprullede informationer om denne sag, har udenlandske myndigheder, herunder de amerikanske, nu fået øje på det danske finansielle flagskib, og et stort rating bureau har advaret om, at tilliden til det danske banksystem er kompromitteret og kan udløse dårligere rating ved indlån fra udlandet. Det betyder på dansk, at bankens adfærd kan give anledning til højere renter ved indlån i Danske Bank udefra, og dermed højere renteomkostninger for både danske selskaber og privatpersoner, der optager lån. Da dette helt separat rammer danske aktører, kan de generelt skade vores konkurrenceevne i forhold til alle andre.
Forestiller man sig tillige, at de amerikanske myndigheder måtte finde det nødvendigt at sortliste banken for omfattende årsag til hvidvask af penge fra kriminelle, terrorregimer og -organisationer kan dette udløse en helt lokal finanskrise i her i landet, fordi omverdenen nu ikke længere kan se bort fra de tegn på så uordnede forhold, at vi kandidere til en plads på bananstatslisten. Dette vil bredt være til ubodelig skade for landet som helhed.
Den oprydning der med stor effekt bør foretages, hellere i går end i dag, burde omfatte, at vi som privatpersoner ikke systematisk er tvunget til at bruge åbenlyst grådige banker i alle betalingsforhold. Banksektoren kan ikke længere betragtes som en institutionel spiller, der handler i landets interesse. Den et privat forretningsområde, der uhæmmet handler i egen profitinteresse.
Det må være på tide, at det oprettes et statsligt organ, f.eks. under nationalbanken, hvor man kan modtage sin indkomst og foretage sine betalinger, ligesom alle andre samfundscentrale infrastrukturordninger i en vis grad er, eller bør være på offentlige hænder.

Kan det passe - et slag på tasken - at banken "kun" har tjent 1,5 mia på en gennemstrømning på 1500 mia. Det svarer til en promille. Kan det passe???
Torben

Det undrer mig, at Danske Bank siger, den ikke har noget ansvar for, hvad der er foregået i en filial i Estland. For nylig fik jeg et brev fra Nordea om, at det fremtidige juridiske hovedkvarter nu er i Finland, da Nordea Danmark og Sverige var solgt til Nordea Finland!!?