Annonce

Ramadan-kagen er del af vigtig debat

Der er ingen modsætning mellem at være muslim og at være dansker. Men reaktionære kræfter kan aldrig aftvinge 'omkamp' på vores demokratiske værdier

Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti delte forleden et billede af en kage fra Bilka i Ishøj. Supermarkedets bager havde med sirlige bogstaver skrevet ”Eid Mubarak” med chokoladen. Kort efter afviste mange af DF’s politiske modstandere budskabet som latterligt, mens Kristensen-Berth selv mener, at diskussionen er vigtig, fordi kagen er udtryk for ”islamisering af Danmark”.

Jeg tror på, at vi socialdemokrater skal passe på med, at feje denne debat af bordet som latterlig

Med andre ord: Alt er som det plejer at være. Men jeg tror på, at vi socialdemokrater skal passe på med, at feje denne debat af bordet som latterlig. Den er tværtimod et af de mange små udtryk for kulturmødet mellem islam og demokratiet.
Islam bliver stadig mere synligt i Danmark

Islams tilstedeværelse i Danmark bliver stadig mere synlig. Vi opdager det, når vi skal huske at have kyllingekød i pølsehornene til tag-selv-bord i børnehaven. Når naboens datter pludselig en dag tager tørklæde på. Eller når der åbner en moské i byen. Bilkas kage er blot et symbol på denne stadig mere tydelige tilstedeværelse af en religion, der indtil for 50 år siden, var ikke-eksisterende i Danmark.

Danmark har i flere hundrede år haft et jødisk samfund og en katolsk kirke. Men det er nyt, at vi har så stort et religiøst mindretal.

Danmark har i flere hundrede år haft et jødisk samfund og en katolsk kirke. Men det er nyt, at vi har så stort et religiøst mindretal. Det er derfor helt naturligt, at det giver diskussioner om hvordan vi skal håndtere dette på en måde, hvor vi ikke går på kompromis med de værdier, der præger det danske samfund. Kenneth Kristensen Berths opdatering på Facebook er en invitation til sådan en diskussion. Det er vigtigt, at DF ikke er de eneste, der er tilstede i debatten, fordi så bliver deres svar også de eneste, der er at vælge i mellem.

Kristensen Berth siger selv, at han som kristen nødvendigvis må være imod islam. Det er grundlaget for, at han kritiserer Bilka for at fejre den muslimske højtid. Jeg er grundlæggende imod denne tilgang. Socialdemokratiet er ikke imod islam – vi er for demokrati. Den sondring er vigtig.

Socialdemokratiet er ikke imod islam – vi er for demokrati. Den sondring er vigtig.

Vi forventer ikke at flygtninge og indvandrere skal fralægge sig deres religion, når de ankommer til Danmark. Vi forventer derimod, at de tilslutter sig demokratiet. Her mener jeg ikke blot demokrati forstået som stemmeret, men den grundlæggende pakke af demokratiske værdier: ligestilling, ytringsfrihed, religionskritik og en lovgivende, udøvende og dømmende magt, der baserer sig på sekulære principper. I de tilfælde hvor religiøse skikke og demokratiske værdier er modstridende, fastholder vi desuden at det må være Gud, der har vigepligt.
Reaktionære kræfter kan ikke aftvinge omkamp

Socialdemokratiet og andre partier har brugt over 100 år på at diskutere med reaktionære kristne kræfter, hvorfor det er fornuftigt med fri abort, rettigheder til homoseksuelle og frihed til at kritisere den kristne kirke. Vi tager ikke en omkamp på disse diskussioner, fordi det nu er reaktionære muslimske autoriteter, der fastholder værdier som ikke hører hjemme i et demokratisk samfund.

Den diskussion er slut og når det er lykkedes hundredtusinder af kristne danskere at forene deres læsning af 2000 år gamle skrifter med et demokratisk samfundssyn, så kan det samme selvfølgelig også lykkedes for muslimske danskere, der læser i en 1500 år gammel bog. Det kan Kristensen Berth og jeg selv i øvrigt konstatere hver eneste dag på Vestegnen, hvor vi begge bor.

Der er ikke nogen modsætning mellem at være muslim og at være dansker

Der er brug for, at folkevalgte politikere og resten af samfundet rækker hånden ud til disse muslimske danskere. Det er præcis hvad Bilka gør ved at deltage i fejringen af den muslimske højtid. På den måde signalerer samfundet, at der ikke er nogen modsætning mellem at være muslim og at være dansker. Den relevante skillelinje går mellem dem, der tilslutter sig demokratiets værdier, og dem der ikke gør.

Fundamentalistiske islamister vil så gerne have det til at fremstå som om, at samfundet bekæmper dem, fordi de er muslimer. Men det er ikke korrekt. Vi bekæmper dem, fordi de ikke er demokrater.

Mattias Tesfaye er medlem af folketinget for Socialdemokraterne.‘Dagens Pio klumme’

 er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Indlægget er alene udtryk for forfatterens egne holdninger.

 

Integrationsordfører for Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet