Annonce

Ledige sorteres fra på grund af alder. Men nu strammer politikerne skruen

Seniorer oplever at få afslag på grund af deres alder, når de søger job. Ny politisk aftale vil gøre det forbudt at spørge ind til alder.

Det skal være slut med at blive valgt fra på jobmarkedet, alene på grund af ens alder.

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, der tirsdag har vedtaget en lov, der gør det forbudt for virksomheder at spørge ind til alder, når de søger nye medarbejdere.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed undgås det, at arbejdsgivere vælger ledige seniorer fra på baggrund af fødselsdatoen, når de søger job.

“Vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå, at seniorer føler sig diskrimineret og oplever at blive valgt fra udelukkende på grund af deres alder. Det er ikke bare ulovligt, det er også tudetosset i en situation, hvor virksomhederne mangler arbejdskraft,” siger beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S).

Sektorformand bifalder politisk aftale 

Det er “dumt” at diskriminere på baggrund af alder, mener formand i HK Privat, Simon Tøgern, “fordi virksomhederne afskærer sig fra viden, erfaringer og indsigt.”

Aftalen sender et signal til virksomhederne, og vil få en positiv betydning for de medlemmer, der oplever aldersdiskrimination, mener HK Privat-formanden: 

“Jeg synes det er rigtig fornuftigt. Når vi snakker med vores arbejdsløse medlemmer, så er det jo en af de absolut største frustrationer blandt lidt ældre arbejdsløse kollegaer,” siger Simon Tøgern til Netavisen Pio.

Altså, hvorfor er det alle de nyansatte ligner dem i forvejen, ikke?

Diskrimination af jobansøgere på baggrund af alder er allerede ulovligt, men ledige seniorer oplever alligevel at blive valgt fra på grund af deres alder. Det glæder fagforeningen, at politikerne nu viser handling.

“Det her med, ikke engang at komme til samtale, måske ikke engang at få et svar, og det er typisk dem fra midt i halvtredserne og opefter, der har den oplevelse. Og det er jo noget, vi har skubbet for i flere år, så vi er jo glade for det,” siger Simon Tøgern.

Partier sender et “venligt puf” i ryggen  

Selvom den politiske aftale vil forhindre aldersdiskrimination, hviler der også et ansvar på ledelserne og den kultur der præger virksomhederne, mener sektorformanden: 

“Det handler også om en kulturændring i virksomhederne. Og nu får man det her venlige, men også lidt bestemt puf i ryggen i retning af at prøve at lade vær med at lave aldersdiskrimination.”

“Jeg mener, at tillidsfolk og vores medlemmer også har et ansvar for løbende at holde deres respektive ledelser op på hvordan det er, man rekrutterer. Det gælder i forhold til alder, til køn og sikkert også på andre parametre. Altså, hvorfor er det alle de nyansatte ligner dem i forvejen, ikke?,” siger Simon Tøgern.

Aftalen træder i kraft den 1. juli og er en udløber af trepartsaftalen om mangel på arbejdskraft som regeringen, arbejdsmarkedets parter og KL indgik sidste efterår.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Skal man så have en sæk over hovedet til en jobsamtale og de efterfølgende tre måneders prøveansættelse :-)

Jeppe Lindholm. Benyt du bare sækken derhjemme. Dit indlæg siger mig, at du nok ALDRIG ville blive taget i betragtning til et kvalificeret job!

Sonja, er du helt sikker på at du har gennemtænkt dit indlæg.
For mig at se, så er det dig der ikke er helt kvalificeret. Du skriver for det meste, bare for at skrive. Jeppe har da helt ret. En ansættelsessamtale kan være ren tidsspilde for begge parter, hvis det er en yngre der foretrækkes.

Sonja, plaprer du nu løs igen?

Hvordan var det med
Sonja Harder - 19 marts, 2022 - 01:09 - #21423

Kan du ikke lige dokumentere ' familien Prehns datters politiske begavelse'.
.

Jeg havde præcis samme tanke!
Hvordan i alverden tror dem som har fremkommet med den lov, at den bliver overholdet. Det er da det mest latterlige makværk der fundet på!

Ja-ja, det er altid let at se de negative sider.
Prøv dog at være bare en lille smule optimistiske.
Men nej, gemme sig bag skærmen og nedgøre alt og alle.

Negative sider ? Prøv da lige at se realistisk på det.
Præcis som med M/K der ikke må sorteres i mellem, så kan man fint skrive i et jobopslag at alder har ingen betydning. Derpå vælge dem ud man vil have, uden det jo ligesom er registreret nogen steder. Det er og bliver en teoretisk lov, den vil aldrig kunne blive håndhævet fair. Det er i sidste ende arbejdsgiver der ansætter og bestemmer.

Arvid, du mener altså, at denne lov løser alle problemer. Dvs. hvis en arbejdsgiver helst ser ansøgere på 25 år, og der dukker en 60 årig op til samtale, så er han ligestillet med de unge. OK, hvis chefen er meget svagtseende, så går det måske.

ARBEJDSGIVERE vil da bare sortere alle ansøgningere fra der ikke opgiver personnummer i deres ansøgning.
Helt utopi at tro man kan undgå at arnejdgivere frasorterer folk over 50 år.Det gør de så længe der ikke
bliver gjort noget RADIKALT for at forhindre det. Og nu får arbejdsgiverne snart en flygtningestrøm der kan komme til at
knokle for ringe løn. Hvis ikke vi alle er døde af kemiske våben og atombomber inden. VÅGN OP.

Latterlig lovgivning - for at løse et næste n ikke eksisterende problem.

Jeg har været med til at læse hundrevis af ansøgninger og holde lige så mange ansøger-samtaler - og synes ikke problemet er ansøgernes alder, men deres ringe evne til at forklare om deres erfaringer og kompetencer.

Og his virksomheden ønsker en erfaren medarbejder med brede og dybe kompetencer på bestemte områder, så må de specificere disse ønske ri deres jobannoncer - og så bede om, at få et cv med ansøgningen, så virksomheden kan se, hvor man har erhvervet disse kompetencer.

Med så enkle krav til jobannoncerne og til ansøgningerne, så giver tingene sig selv! HVis virksomheden kræver kompetencer, som ansøgeren ikke kan fortælle hun/han har, så sorteres man fra. Hvis man fortæller, at man har endog meget stærke kompetencer på de områder der søges, og CV'et viser hvor og hvordan disse kompetencer er opbygget, så skal virksomheden nok selv finde ud af, om de ønsker en63-årig eller en 50-årig til den nye stilling.

Jeg føler mig slet ikke sikker på, at virksomhederne frasorterer ansøgere pga alder! Men der kan sagtens blive frasorteret ansøgere, som er ældre end virksomheden lige havde forstillet sig til det konkrete job - og/eller ikke har de konkrete kompetencer, som virksomheden efterspørger.

Virksomhederne skal nok lære, at køre udenom denne nye lovgivning. De ved godt, hvordan de får fat på de rigtige medarbejdere! OG der findes "forkerte" ansøgere i alle aldersgrupper! En 25-årig kan jo i sagen snatur ikke have 10-15 års erfaring med xx eller yy kompetencer.

Og ansøgerne kommer jo under alle omstængiheder til at røbe deres alder, bår ansøger-virksomheden kigger på deres CV. Man kan jo ikke have været på arbejdsmarkedet siden 1972 og så være midt i 40'erne. Og hvis man "kun" har været på arbejdsmarkedet i 5-6 år efter studentereksamen eller færdig faglig uddannelse, så kan virksomhederne jo godt gætte, at det nok ikke er en 50-årig som sender ansøgningen.

Vent og se - denne pjat-lovgivning kommer ikke til at flytte noget som helst!

Naturligvis vil arbejdsgiverne fortsætte med at ansætte efter samme mønstre som hidtil, det kan man ikke lovgive sig ud af. Men man kan da holde deres snak om mangel på arbejdskraft op mod deres evne/vilje til at ansætte seniorerne, for ud fra registreringerne i JobNet-databasen kan man jo nemt se, hvor mange ansøgninger man skal sende for at komme i arbejde, og så længe det tal er en markant højere for eksempelvis +55-årige, er behovet for arbejdskraft udefra nok slet ikke så stort alligevel.

Enkel og praktisk løsning.

Det kommer ikke bag på en, at højere alder frasorteres, og at vi også i fremtidens arbejdsmarked kommer til at stå med en masse arbejdsløse 60-70 årige, der vil blive parkeret på ussel kontanthjælp, som dem der bor helt alene overhovedet ikke kan leve af.
Men det er ikke kun seniorer der vælges fra. Der er kommet endnu flere mennesker i "udstødte-kassen" i fin-snobbede "perfektheds-Danmark": Du må ikke ryge. Du må ikke være indadvendt. Du må ikke være tyk eller for "grim" (og apropos #MeToo, så har kønne kvinder nok nemmere ved at få de ledige job hos de mandlige arbejdsgivere). Og nyeste tilføjelse på "uperfekt"-listen er dem med ellers velbehandlet kroniske sygdomme, der nu pga. Corona, nu også har svært ved at få job – de er også blevet tilføjet som de "uperfekte" mennesker. Og har du som voksen ingen børn/familie, så kommer du desuden hurtigt i "mærkelig-kassen" (der-er-noget-galt-med-dig-kassen). Inden længe bliver du sikket også "udstødt", fordi du har lyst til at spise en hakkebøf i kantinen.

Der er efterhånden kommet rigtig mange 'udstødte-kasser', med "fejl"-mennesker, der fravælges på arbejdsmarkedet (eller fællesskabet), og som sorteres fra pga. Danmarks forbandede perfektheds-kultur og samfundets negative syn, hvor ingen må have "fejl og mangler". Alle disse "uperfekte" mennesker skal enten fikses, tilpasses, udelukkes eller nedgøres. Måske de kan fikses af et rygestopkursus eller straffes økonomisk via særlig skatte-afgiftstigning fra pusherne på Borgen og fra "hellige sundhedsguruer".
Måske de "uperfekte" kan fikses med salat og kickærter. Måske de kan fikses af en psykolog. Måske de kan fikses med lykkepiller. Måske de kan fikses med botox. Måske de kan fikses med speed så de kan præstere. Måske de kan fikses af "BS Christiansen-overskrid-dine-grænser-tur". (Du skal trænes til at tromle andre. Trænes til at råbe højest. "Fake it to you make it", som nutidens strategi).

Måske alle de "uperfekte" blot får tildelt en af de mange diagnoser i "Diagnose-Danmark". Så der er en "forklaring" på hvorfor de ikke lige "passer" 100% perfekt ind i samfundets perfektheds-kultur. En "forklaring", tjaaa, på det at være 'menneske'. Dvs. at være uperfekt ligesom så mange andre; med særheder, skøre vaner, mærkelige kropsbygninger, krøllede hjerner og småneuroser, som vi alle hver især har.

Måske er det på tide, at samfundets "bedrevidende hellige ekstroverte "guru"-mennesker" bag skrivebordene, der selv synes de er perfekte med en "perfekt tilpasningsplan af de uperfekte", skal holde op med at slå andre mennesker i hovedet, konstant.

Jeg synes det er trist og tankevækkende, at der efterhånden er kommet så mange 'udstødte-kasser' af "fejl"-mennesker, som åbenbart skal fikses af psykologer eller "tilpasses" så de passer ind i "perfektheds-normen", "familievogn-Danmark" eller "Cepos-produktions-excel-arket", hvor mennesker kun skal have VÆKSTværdi (dvs. være fejlfrie slavelignende menneskerobotter til de riges aktieafkast).

Psykologer er altså ikke vidundermennesker og ikke "løsningen" og svar på alt her i livet. De helbreder sgu heller ikke symptomet der præger det fortravlede forbrugssamfund; grådigheden, egoismens dominans, ulighed, og perfekthedskulturen. Måske ville der være mindre behov for psykologer, hvis mennesker "kiggede ud", ud over deres egen næsetip og bekvemmeligheder.

Vi er for h...... blot mennesker, med alverdens "fejl og mangler" og dårlige vaner.

Hvorfor f..... skal de forskellige fornuftige, ordentlige og pligtopfyldende danskere, der hverken er kriminelle, religiøse fanatikere, svindlere, ustabile, eller lign. også proppes i "udstødte-fejlkasser"? Tja, jeg undrer mig bare...

Vi skal have det uperfekte Danmark tilbage, hvor vi behandlede hinanden bedre. Tak.

Ps.
Kommunerne (de offentlige arbejdspladser), som burde være "mangfoldige", fører an i udstødelsen af rygere, der ikke længere er velkommen som ansatte.
Arbejdsgivere bør være behjælpelige og blive bedre til at "sidemandsoplære", frem for at forvente (forlange) 3 uddannelser i 1 stilling.
Samt flere uddannelser bør have fokus på "sidemandsoplæring" frem for kun boglig akademisk læring (ellers mister vi f.eks. de visuelle og de kreative typer, og de bliver tabt på gulvet).
Og der skal være bedre muligheder (udenfor København) for kurser/efteruddannelse for voksne, både ansatte som ledige, så de kan følge med udviklingen i det efterhånden meget krævende arbejdsmarked, desværre, i dette digitale moderne samfund – på turbo.
Alle burde have ret til 3 måneders sammenlagt betalt "fri-orlov" hver 5. år, så der var tid til en længere sammenlagt pause, så hjerne og "batteri" kan blive ladet op. Det ville være sundt for menneskeheden.
Alene-danskeren (uden børn), der bor helt alene, og derved alene om alle udgifter, skal have bedre "økonomisk sikkerhedsnet", hvis livet vælter omkuld. "Velfærdssamfundets såkaldte sikkerhed og tryghed" er blevet til – tja kun – til dem der har børn.

Det offentlige kan jo starte med at ansætte alle på 55+, som står uden for arbejdsmarkedet og gerne vil ind. og så overlade de yngre til de kræsne private arbejdsgivere. Men det gør de så desværre ikke lige nu. Men et lov indgreb, som forpligter stat, regioner og kommuner til at give de ældre 55+ en vis fortrinsret, særligt blandt stillinger med de lavere uddannelser vil være en god stat.

Tidligere kunne du få dagpenge hvis du f.eks blev ledig som 50+ til du kunne gå på efterløn som 60 årig. Ganske enkelt fordi man indså arbejdsgiverne ikke ville ansætte dem. Og det vil de så heller ikke i dag selv om beskæftigelsen aldrig har været højere.

Der er mange +50 der blev fyret i 2009 og i de kommende år
har haft svært ved at finde et job med fastansættelse,
det har for det meste været job fundet igennem vikarberug
som tit er med en begrænset tidsperiode, og som tiden er gået,
er fagforeniges perioden opbrugt, og man er endt på kontanthjælp,
og som tiden er gået er man blevet +60-65årige.
Og så er det ikke blevet næmmer at finde et arbejde

MEN så gjorde folketinget nogt helt utroligt,
man vedtog 225 timers reglen der sagde,hvis du ikke
har haft 225 timers arbejde inden for et år,
så trækker vi 1000 kr fra din kontanthjælp,hver månde,
og så er det ligegyldigt om du har søgt 200 job,
og har fået et nej hver gang pga alder, ved vi nu.

Der er allerede en regel der siger,hvis du ikke søger mindst
2 job hver uge, eller du siger nej til et job som jobcentret
henviser dig til kan du miste din kontanthjælp.

At man så tillige med laver en 225 timers regl , er noget være svinerig,
og den 225 timers regl har stået på i mange år, og den gælder stadigvæk
selv om at det nu viser sig at det er arbejdsgiverne der har det størst
ansvar for at +55-67-68-69 årige ikke er i arbejde

TÆNK, der er mange ælder der har svært ved at finde et arbejde.
Og hvad gør man så,
jo man giver dem en bøde på 1000 kr hver månde,og det har stået på i mange år.

Stop den regel,
og giv de penge tilbage til dem der igennem flere år,
er blevet behandlet så Uretfærdigt

Jeg synes du har temmelig meget ret i din beskrivelser af kasser.
Hvis man kommer på et jobcenter, så skal medarbejderne finde en kasse, man passer ind i. Ellers fungerer systemet simpelthen ikke. Og hvad sker der, hvis jobcentrene bryder sammen?
Hmm, efter elleve år i systemet, må jeg nok hellere undlade at svare på det spørgsmål ;-)

Nemlig! Og bliver man sat foran en 31-årig sagsbehandler som 64-årig, ryger man, automatisk i "gammel-kassen." Og så går det ud på, at man ikke skræmmer hende eller bruger ord der er udgået, eller prøver at fortælle at man har været telefondame eller børnehavelære-rinde. Og ikke giver hende en besked skrevet med skråskrift!

Hvis man ville nedlægge alle jobcentre og alle nuværende overførelsesindkomster lige fra børnepenge, tilskud til vuggestue, SU, kontanthjælp, dagpenge, folkepension osv., så ville det være muligt at udbetale en borgerløn for de sparede penge på 10.000 kr. pr. måned skattefrit til ALLE danskere over 18 år.

Derudover ville de frigøre flere hundredetusindevis af hænder til arbejdsmarkedet.