Professor om Løkke-skatteplan: Borgerne har ikke en kinamands-chance for at forstå den

Moderaterne vil fjerne topskatten og erstatte den med en lønsumsafgift, en negativ lønsumsafgift og en top-topskat
Foto: Lars Peckert, Thrane Media
Lars Løkke Rasmussen (M), formand for Moderaterne
Lars Løkke Rasmussens Moderaterne har mandag præsenteret en skatteplan, der erstatter den nuværende topskat med en såkaldt lønsumsafgift, en afgift på summen af lønnen, som en virksomhed betaler til sine medarbejdere.

Afgiften er på 3,2 procent af alle lønninger over 352.000 kroner om året. Samtidig indføres en negativ lønsumsafgift på -5,8 procent af alle lønninger under 191.000 kroner.

En de facto skatterabat til virksomheder for at have lavtlønnede eller deltidsansatte.

Læg dertil en top-topskat. Som indebærer, at de fem pct. af befolkningen med de højeste indkomster skal miste personfradraget, som i dag udgør 46.600 kroner.

Moderaternes økonomiske plan øger, ifølge partiet, arbejdsudbuddet med 12.860 personer.

Løkke: Super-enkelt

Ifølge Lars Løkke er hovedideen med skatteplanen, at ansvaret for at skabe den sociale balance flyttes fra skatteborgerne og over på virksomhederne.

Løkke betegner selv skatteplanen som “super-enkel”.

Professor Bo Sandemann, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, er langt fra enig:

“Det her trækker i retning af at komplicere skattesystemet yderligere, så man risikerer, at den almindelige skatteyder ikke har en kinamands chance for at gennemskue sine egne skatteforhold,” siger han til Jyllands-Posten.

Cheføkonom hos Cepos, Mads Lundby Hansen, er helt på linje:

Jeg har aldrig set noget lignende

“Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg vil tro, at 100 danskere ud af cirka seks millioner er i stand til at forstå det her. Vores skattesystem er i forvejen uforståeligt, og Løkkes forslag gør det endnu værre, fordi systemet bliver endnu mere kompliceret,” siger han til Berlingske.

Eksperterne bedømmer samstemmende, at Løkkes skatteplan især vil betyde, at der bliver mindre til middelklassen, mens top og bund vinder på planen.

Skrotter skatteplan fra juni

Moderaternes bud på en nye skattereform erstatter den skattereform, som Moderaterne præsenterede tilbage i januar, og som blev uddybet grundlovsdag den 5. juni.

Den skatteplan ville sætte grænsen for betaling af topskat markant op. Til gengæld ønskede Moderaterne indført en helt ny mellemskat.

Skattereformen indebar også en ny top-topskat for de rigeste.

Men den få måneder gamle skatteplan har Moderaterne (Se under “5. Reformer for vækst med sammenhængskraften i centrum") altså nu skrottet til fordel for en helt ny skatteplan.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Såkaldt "moderne" politik udformer sig sag for sag, alt efter hvad meningsmålinger fortæller der er flest stemmer i fra uge til uge. Så håber man at ramme plet på valgdagen. Fornuft og det, som er bedst for Danmark og den danske befolkning som helhed og ikke mindre grupperinger er skiftet ud med populistisk overbudspolitik. Og Dansk Folkeparti vil have en folkeafstemning om Danmark skal melde sig ud af Jorden for at slippe af med alle strabadser - På kort sigt. Hvilket er populismens kerne sag. At slippe let uden om strabadserne og lade andre løse problemerne. Problemer som man ikke kan løbe væk fra.

Det er så præcis derfor klimaudfordringen vil fejle til en katastrofe for civilationen, som ender med at blive udslettet. For nemhedens skyld ved at løbe uden om strabadserne. Og ved I hvad. Vi har selv stemt os til det i vores lille demokrati. I årtier har vi ladet alle vigtige udfordringer ligge for at skabe mere forbrug, mere vækst. Og det fortsætter vi med at gøre på den sikre vej mod afgrunden.

God fornøjelse.

Jeppe, hvad er DIT bidrag til klimaudfordringen???
Det er jo ikke længe siden du var en tur øst på.

Jeppe Lindholm - 18 juni, 2022 - 20:11 - #25113

"... Jeg har lige været et par dage i Kuala Lumpur. Et per flyvetimer fra Thailand. Lige nu nyder jeg livet på min kones og mit sommerresidens i Krabi provisen i det sydlige Thailand med udsigt til den Thailandske Gulf. Storslået. Det er ren og skær paradis. Hvis man har råd".

Jeppe Lindholm - 28 august, 2022 - 18:31 - #27348
Lige nu er jeg i Singapore Kurt. Har lige været ude at gå en tur i 27 grader i regnvejr med torden ud over Singapore
Strædet kl. 00.31. En fantastisk by.
.

Selve det at have et indkomst skattesystem som man kan snyde og bedrage, hvis eneste opgave er at forvride økonomien til fordel for de der har mest magt i landet, som så suppleres med afgifter + moms, som magthavere også nemt kan vende til egen fordel, ved hjælp af snyd og bedrag. Det kan jeg som tilhænger af et fornuftigt indrettet samfund, ikke synes er et bevaringsværdigt system.

Skat:
Forhøj arbejdsmarkedsbidraget til f.eks. 12%, forhøj personfradraget/sænk bundskatten og sænk/slet evt. topskatten. For yderligere forenkling kunne man f.eks. slette jobfradrag og beskæftigelsesfradrag.
Der findes helt sikkert nogle, der kan sætte ligningen op, så ændringerne vil være neutrale for flest muligt, herunder statskassen.
---

Fun fact:
Lettelser til dem med de laveste indkomster vil helt sikkert øge inflationen, siger de.
Mens samme frygt ikke nævnes i forbindelse med topskattelettelser. Hvilket man jo så kan tænke lidt over ... f.eks. i forbindelse med "trickle down-effekten".

"Borgerne har ikke en kinamands-chance for at forstå den"

det er nok også meningen - så er det lettere at snyde dem
.
Moderaterne med LLR: gå aldrig tilbage til en fuser
.

Lille Lars prøver jo bare at differentiere sig med et forslag, som er så unødigt indviklet, at ingen andre ville have fundet på noget i den retning. Hvis han bare havde sagt det samme som de andre, ville der jo ikke være nogen grund til at stemme på ham, og han kan slet ikke bære tanken om at være irrelevant. For hvad skulle han dog lave, hvis han ikke længere var politiker? Tage et job? Nej vel?

Top Top skattelettelser :) Det må man medgive Løkke han taler i metaforer -der vel næppe er oplevet bedre -siden den legendariske professor Tribini- som ude på dyrehavssbakken -prøvede at lokke publikum indenfor i sit bakketelt -

Løkke og den skattereform, hvis kun han selv forstår den, og det lyder sådan, og han mener, han skal være statsminister igen, så er der noget, han har misforstået, Han skal være glad hvis han kommer over spærregrænsen, og nej Løkke har haft sin tid, han skulle været gået ud af politik, da han stoppedei 2019 og rejst rundt i verden i stedet.

Løkke har altid været god til metaforer og finde på ord, Konvergenspapir, husker nogen i dag, hvad det var mht EU??
Dengang var der ej heller nogen der fattede, hvad det gik ud på?. hvis nu folk ønskede Løkke gen -indgik som statsminister, mon så ikke ,han ville få flere stemmer. Det er altid godt, at blive klogere for en politiker uanset om den person er rød eller blå, og det er Løkke vist blevet 180 gr. omvendt, lyder det til. Folk tror bare ikke på ham mere. Så det er lidt komiske Ali når han ser sig selv i den rolle igen.

Annonce

Annonce