Annonce

“Sådan!” Ny trepartsaftale sikrer mere uddannelse til dem, som har mindst

Regeringen og arbejdsmarkedsparterne vil give voksen, efter - og videreuddannelsesområdet en økonomisk indsprøjtning.
Foto: Colourbox
Uddannelsesområdet kan se frem til en økonomisk håndsrækning på 380 millioner kroner.

Det er SVM-regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation(FH), Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Lederne og Akademikerne blevet enige om i en fælles trepartsaftale.

Penge på vej til uddannelse

De 380 millioner kroner er et varigt løft til efter - og videreuddannelse i Danmark.

Der er afsat 100 millioner kroner ekstra årligt til omstillingsfonden, som skal tilbyde ufaglærte, faglærte og personer med korte og mellemlange videregående uddannelser tilskud til at efter- og videreuddanne sig.

Derudover vil aftalen styrke AMU-uddannelser med 119 millioner kroner årligt til varige forhøjelser af taksterne for taxameterpengene, som dækker over de penge, en uddannelsesinstitution får for gennemført studieaktivitet.

Sidste men ikke mindst får AMU 30 millioner kroner årligt fra 2024 til 2026 og 20 millioner kroner fra 2027 og frem til at styrke digital læring.

Mangler arbejdskraft

Børne - og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, understreger nødvendigheden for efter - og videreuddannelse.

”Vi står lige nu i en situation i Danmark, hvor der er stor mangel på arbejdskraft. Det gælder både i det private, hvor der for eksempel mangler fjernvarmesvejsere, så vi kan føre den grønne omstilling ud i livet. Og det gælder i det offentlige, hvor vi nok mest akut mangler kvalificeret arbejdskraft til at sikre vores ældre en tryg og værdig alderdom,” siger han i en pressemeddelelse, og tilføjer: 

“Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med denne aftale tager et fælles ansvar for at sikre, at der er gode muligheder for at udvikle og uddanne sig løbende gennem hele arbejdslivet.” 

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund fra Moderaterne understreger også vigtigheden af livslang uddannelse.

”Det er helt centralt, at vi får skabt bedre muligheder for at uddanne sig gennem hele livet og får åbnet flere veje gennem uddannelsessystemet. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan udvide Omstillingsfonden, så flere kan få gavn af de muligheder, den tilbyder,” siger Christina Egelund i en pressemeddelelse.

Jubel i fagbevægelsen

Også i fagbevægelsen vækker aftalen glæde.

@FH_danmark er vi glade for aftalen som sikrer varige løsninger og giver gode muligheder for VEU til gavn for lønmodtagerne og Danmark. Det har vi brug for, hvis vi skal være klar til fremtiden,” skriver næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation(FH), Nanna Højland, på det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter.

placeholder

“Sådan! Så er VEU-trepartsaftalen endelig i hus. Varige og øgede midler til AMU,  løft af basale færdigheder og hul på omstillingsfonden - også for akademi- og professionsuddannede. Vi kunne sagtens have brugt flere penge, men er meget glade for aftalen,” skriver formand for HK, Anja C. Jensen, på X.

HK-formanden bakkes op af 3F, som i hvert fald er for de centrale punkter:

“Jeg er virkelig godt tilfreds med de centrale elementer i denne aftale”, siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, i en pressemeddelelse.

I Dansk Metal vækker aftalen tilfredshed, da det er en aftale som sikrer uddannelse til de på arbejdsmarkedet med mindst uddannelse i bagagen.

“For os at se er det vigtigt, at vi prioriterer at styrke de basale færdigheder og udvikle kvalitet og forsyningssikkerhed i AMU-systemet. Det er nemlig uddannelse til dem, der har fået mindst, eller som har størst behov”, siger forbundssekretær i Dansk Metals uddannelsessekretariat, Kasper Palm, i en pressemeddelelse.

Emma Inge Hansen er journalist og på Netavisen Pio. Derudover tillidsrepræsentant. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Min begejstring for regeringen er generelt til at overse, men lige dette skal de trods alt ikke høre et ondt ord for. I hvert fald ikke fra mig.

Og de ledige jobsøgende springer de igen over.
Ellers alletiders mulighed for at kvalificere mange borgere.

Det er rigtigt at man som hovedregel mister retten til dagpenge hvis man går igang med en uddannelse - Men jeg mener at det er muligt efter aftale med a- kasse/jobcenter at tage en eller anden uddanelse der har relation til arbejdsmarkedet - uden at man mister retten til dagpenge i uddanelse forløbet -

Med den ene hånd deler man penge ud, og med den anden stjæler man pengene fra iværksætterne via skatten
fra helvede.

Mon aftalen også gælder for opkvalificering af pædagogiske assistenter via merituddannelse til pædagoger?