Annonce

I kølvandet på Fonseca-skandalen: Nu står Jon Stephensen pludselig et bedre sted

SVM har mistet sit indenrigspolitiske flertal efter at Mike Fonseca er fældet på at have overtrådt Moderaternes adfærdskodeks med et forhold til en 15-årig pige.
Foto: Folketinget/Marie Hald
Mike Villa Fonseca (Løsgænger), medlem af Folketinget
Moderaterne er ramt af endnu en personskandale.

Denne gang gælder det 28-årige folketingsmedlem Mike Villa Fonseca, som ikke længere er velkommen hos Moderaterne, efter at han har oplyst, at han er kæreste med en kun 15-årig pige.

Foreløbig er Fonseca gået på - en kortere - sygeorlov. Inden sygeorloven lyder meldingen fra Mike Fonseca, at hans forhold til den 15-årige er fuldt lovligt, at han og pigen elsker hinanden, og at forholdet har opbakning fra pigens forældre. Og i øvrigt også, at de to nu flytter sammen.

Når Mike Fonseca - som bebudet - genoptager sin folketingshverv om få uger mister SVM-regeringen sit indenrigspolitiske flertal. For Fonseca har meddelt, at han vender tilbage som løsgænger.

Uden Fonseca i Moderaternes folketingsgruppe består gruppen nu kun af 14 personer - mod 16 ved valget. Og SVM kan kun samle 87 mandater - mod 88 mandater i sidste uge. 87 mandater er lige akkurat et mandat for lidt til at udgøre et flertal i indenrigsanliggender.

Overtrædelse af Moderaternes adfærdskodeks

Moderaternes adfærdskodeks siger, at ingen - voksen - i Moderaterne må have et forhold til en under 18 år.

Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, har betegnet Mike Fonsecas forhold til den 15-årige som “klamt”. Og som “grooming” - noget som er blevet gjort ulovligt med en ny lov, der trådte i kraft 1. juli i år.

“I fagtermer kaldes det grooming. 'Grooming beskriver en proces, hvor en krænker opbygger en relation til et barn med henblik på at få barnet til (tilsyneladende frivilligt) at indgå i aktiviteter, der skal tilfredsstille krænkeren. Begrebet anvendes altså om en seksuel krænkers manipulation af et barn',” skriver Rubin i et opslag på Facebook.

Begrebet anvendes altså om en seksuel krænkers manipulation af et barn

Her skriver hun også, at hun “er så vred”. Og at hun er meget tilfreds med, at Moderaternes formand og stifter Lars Løkke Rasmussen allerede fredag aften slog fast, at der ikke er plads til sådan en person i Moderaterne.

placeholder
 

Fremstår pludselig mindre klam

Der er altså ikke meget sympati for personen Mike Villa Fonseca i Moderaterne.

Pludselig fremstår den anden person, som Moderaterne pressede ud af sin folketingsgruppe tidligere på året, Jon Stephensen, mere spiselig.

Jon Stephensen blev fyret som teaterchef på Aveny T. i maj sidste år - blandt andet for at have forfalsket en underskrift, og for uretmæssigt at have ladet teatret betale for hans private husleje i en periode.

Jon Stephensen blev i første omgang fyret med et års løn. Men i januar i år blev fyringen ændret til en bortvisning.

Oveni kom at mere end 30 tidligere medarbejderes anklagede mod Jon Stephensen for manipulation, trusler og magtmisbrug.

Alligevel bakkede Lars Løkke Rasmussen og den øvrige ledelse i Moderaterne op om Jon Stephensen - dog uden den helt store entusiasme. Meldingen lød, at det jo ikke så lige kønt ud alt sammen, men at det jo alt sammen handlede om ting, der var foregået før Jon Stephensen gik ind i politik.

Det hjalp også lidt, at Stephensen undervejs i forløbet gav en uforbeholden undskyldning til dem, som havde haft dårlige oplevelser med ham:

“(....) må jeg erkende, at mennesker omkring mig har haft nogle dårlige oplevelser med mig som kollega og teaterchef. Det gør meget indtryk på mig,” skrev Jon Stephensen i et Facebook-opslag og fortsatte:

“Jeg vil derfor gerne give en uforbeholden undskyldning til de skuespillere og ansatte, som har oplevet dette. Det har aldrig været min mening.”

Den berømte sms

Men så dukkede en sms forfattet af Jon Stephensen op:

Du virker klog og smuk med den lækreste krop

“Du virker klog og smuk med den lækreste krop,” skrev den dengang 63-årige Jon Stephensen blandt andet i en sms i januar til et kun 19-årigt medlem af Unge Moderater.

Først der faldt fars hammer.

I et videoopslag på Facebook understregede Lars Løkke sidst i april , at Jon Stephensens korrespondance med det 19-årige, kvindelige medlem af Unge Moderater var uacceptabel, og at korrespondancen i sig selv ville have udløst en alvorlig advarsel, men så nævnede Lars Løkke, at der jo også havde “været andre ting fremme” om Jon Stephensen.

Dommen blev, at Stephensen blev sendt hjem på - ubetalt - orlov frem til starten på den nye folketingssamling i oktober. Beskeden lød, at det nu var op til Stephensen at genoprette tilliden til kollegerne i folketingsgruppen.

I sensommeren fik Stephensen så besked om, at det ikke rigtig var lykkedes ham at genoprette tilliden til M-gruppen. Inden det kom til eksklusion valgte Jon Stephensen at melde sig ud af Moderaterne og fortsætte i Folketinget som løsgænger.

Dermed skrumpede SVM’s i forvejen spinkle flertal fra 89 mandater til nu kun 88 mandater.

Vil ikke vælte regeringen

I kølvandet på Mike Fonseca-skandalen understreger Jon Stephensen, at det ihvertfald ikke bliver ham, der vælter SVM-regeringen:

“Jeg er ikke blevet radikaliseret over natten i forhold til mit politiske ståsted. Jeg synes, det er godt, vi har en regering hen over midten. Jeg var selv med til at skabe det parti (Moderaterne, red.). Og jeg står stadig der, at jeg synes, at det er vigtigt, vi har den regering, vi har lige nu. Derfor siger det sig selv, at det ikke er mig, der vælter regeringen,” siger Stephensen således til Politiken.

Den melding - sammen med det faktum, at Jon Stephensens brøde pludselig fremstår mindre graverende i lyset af Mike Fonsecas-skandalen - gør, at der på Christiansborg nu spekuleres i, om Jon Stephensen og Moderaterne er på vej til at finde en ny forståelse med hinanden.

En forståelse, som indebærer, at SVM-regeringen kan regne med at have 87 plus et mandat bag sig.

Mandag eftermiddag skriver B.T., at Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn Jensen, omkring Folketingets åbning i oktober på regeringens vegne har lavet en nærmere aftale med netop Jon Stephensen.

Stephensen har således indgået aftale med Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne om udvalgsposter og clearingsaftaler.

Det tekniske samarbejde bekræftes af både Leif Lahn Jensen og Jon Stephensen over for B.T.

Opdateret kl. 21.15

Solidt udenrigspolitisk flertal

Når Mike Fonseca vender tilbage fra sin sygeorlov om få uger har regeringen formelt set kun 87 mandater bag sig, når det gælder indenrigspolitikken. Og det er et mandat for lidt til at udgøre et flertal.

På udenrigspolitikken har SVM-regeringen stadig et pænt flertal. For ud over de 87 mandater støtter de fire nordatlantiske mandater SVM-regeringen i udenrigsanliggender. Så på udenrigspolitikken har SVM altså 91 mandater bag sig.

Bestemmelsen, der fældede Fonseca

Sådan lyder den bestemmelse i Moderaternes adfærdskodeks, 'Code of Conduct', som fældede Mike Villa Fonseca: 

"Deltagelse i seksuelle aktiviteter med børn (personer under 18 år) er ikke tilladt. Fejlagtig opfattelse af et barns alder er ikke et forsvar. Dette gælder ikke Moderaternes ungdomsfrivillige, som er i et samtykkende forhold med hinanden og som er under 18 år, men over den gældende seksuelle lavalder. "

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja, skæbnens ironi rammer nu Lars Løkke og Moderaterne!

Det er aldrig rart at stille sig til dommer over andre og deres dårligdomme, herunder en minister der ville forsvare barnebrude for enhver pris -selv en tur i rigsretten og en fodlænke!

Alle Lars Løkkes domino-brikker med stort udsyn og højt til loftet - bare ikke i Venstre - ja, de falder nu tilsyneladende ind af en kant!

Inger Støjbergs fornemmelse for sne var åbenbart langt mere jordnært, stabilt og med politisk tæft!

Venstre har genfødt hende med Stephanie Lose, hvis hun ellers kan få lov at være sig selv!

Sund fornuft set fra det vestjyske!

Lars Løkke havde forfærdelig ondt af en gruppe danske drenge!

Han troede han var deres nye konge!

Og havde vundet deres fortrolighed!

Hvad vi danskere er op imod er langt stærkere end lille Lars fra Græsted havde forestillet sig!

Inger Støjberg der stod med de varme hænder i problemerne, blev der aldrig lyttet til!

Lars er til internationale konventioner!

Står man med boksehandskerne på får man en på tuden - en lige Venstre!

Før man opdager det!

Nu har selv Lars Løkke lært lektien!

Fem år og et nyt parti senere!

Hos Inger Støjberg og Stephanie Lose er det business as usual!

Hvis de ellers kan få lov at være i fred og ro i selveste København!

Skæbnens ironi!

Den vælter mangen politiker!

Hos Moderaterne handler det efterhånden ikke om at få de bedste kandidater men mere de forholdsvis-nogenlunde-eller-i-det-mindste-knap-så-ringe-som-Klamme-Mike.

"han har oplyst, at han er kæreste med en kun 15-årig pige"

Lars Løkke Rasmussen i TV-Avisen lørdag d. 18/11 18:30.
"... som har sex med børn ..."
hvor ved LLR fra at 'de har sex'????

og så var der for resten også Jeppe Kofoed
https://www.berlingske.dk/politik/overblik-jeppe-kofods-sexsag-fra-2008
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Bornholms Storkreds, 13. november 2007 – 30. juni 2014.
som ikke blev ekskluderet fra S - men
"... Det 28-årige folketingsmedlem Mike Villa Fonseca har ikke en politisk fremtid hos Socialdemokratiet. ..."
https://politiken.dk/indland/art9627199/Tre-partier-afviser-at-tage-imod...

ja, der er forskel på folk

Så har de dygtige journalister opfundet et nyt begreb. "Indenrigspolitisk flertal"
Det næste vil nok være et "udenrigspolitisk" "skattepolitisk" "velfærdspolitisk" "retspolitisk" m.m.fl.
Enten har en regering flertal eller også har den ikke.
Medierne opfatter deres læsere som underbegavede tumper.

Ved ikke om manden er klam. Forældre og pigen er indforstået. Det er ikke min kop te, men han bør trække sig og forlade politik, og så lade en supplant. Komme ind. Alt andet er uanstændigt. Og så må han for mig leve sit private liv, men han skal udtræde af Folketinget

Godt det ikke er min datter han omklamrer.
Men det kan da godt undre at Folketingets medlemmer reagerer så negativt på en lov de selv har stemt for.
Når de synes det er så slemt, så skulle de måske hæve den seksuelle lavalder, så den stemte overens med deres synspunkter og krav.

Næh Mike den går ikke, så skulle du have været socialdemokrat, så var du sluppet for yderligere påtale.

Nej der faldt en straf, og den har varet lige siden, fordi nogle mennesker aldrig tilgivet, og dømmer selv om de måske selv ikke burde kaste den første sten. Den seksuelle lavalder er 15 år. Så der er intet ulovligt sket. Det er moralsk man straffer. Etisk.