Annonce

Mangeårig S-borgmester stopper - nu bliver der kampvalg

Holstebros socialdemokratiske borgmester H. C. Østerby genopstiller ikke: “Dåbsattesten lyver ikke”
Foto: Ole Mortensen/Holstebro Kommune
Simon Tang (S) og Klaus Flæng (S), begge medlemmer af Holstebro Kommunalbestyrelse

Holstebros socialdemokratiske borgmester siden 2010, H. C. Østerby, genopstiller ikke.

Det oplyser han i en pressemeddelelse onsdag.

“Efter grundige overvejelser har jeg valgt, at jeg ikke genopstiller til næste valg. Dåbsattesten lyver ikke, og selvom jeg har det rigtig godt, har jeg besluttet, at tiden er den rigtige nu. At være borgmester er en livsstil, som rækker langt, langt ud over "normal" arbejdstid, og jeg ser frem til at bruge min energi på noget andet og mindre tidskrævende,” siger 68-årige H. C. Østerby.

H. C. Østerby fortsætter perioden ud og har orienteret den lokale partiforening om sin beslutning.

Når denne valgperiode er slut, har jeg været borgmester i 16 år

“Når denne valgperiode er slut, har jeg været borgmester i 16 år og siddet i byrådet i 24 år. Jeg har brugt en stor del af mit arbejdsliv på at arbejde for de bedste betingelser for Holstebro Kommune og jeg synes, at jeg afleverer en kommune i rigtig god form,” siger H. C. Østerby.

Allerede to kandidater

Med Østerbys melding skal Socialdemokratiet i Holstebro finde en ny spids- og borgmesterkandidat til kommunalvalget i november næste år.

Der er allerede nu to socialdemokrater, der har meldt deres kandidatur.

Det oplyser kredsformand for Socialdemokratiet i Holstebro, Jonna Rud Jensen, over for Netavisen Pio.

Det drejer sig om medlem af kommunalbestyrelsen siden 2014, Klaus Flæng (45), der meldte sig tidligere torsdag. Også, Simon Tang (54), der har været medlem af kommunalbestyrelsen siden 2022, har netop meddelt Socialdemokratiet i Holstebro, at han går efter posten som spids- og borgmesterkandidat.

Dermed er det sikkert, at der bliver kampvalg om at blive Socialdemokratiets spidskandidat ved næste års kommunalvalg i november.

Det ser kredsformand Jonna Rud Jensen som et sundhedstegn:

Jeg tror måske, der kan dukke flere kandidater op

“Jeg tror måske, der kan dukke flere kandidater op. De skal være velkomne. Vi har mange velkvalificerede socialdemokrater her i Holstebro. Det er sundt for medlemsdemokratiet, hvis der dukker et bredt udsnit op af kandidater, som medlemmerne kan vælge imellem."

Bestyrelse anbefaler urafstemning

Kredsformanden oplyser, at det første formelle skridt mod valg af ny spidskandidat vil finde sted på en ekstraordinær generalforsamling 26. august.

“Her vil vi beslutte, om spidskandidaten skal findes ved urafstemning eller ved en afstemning på et opstillingsmøde. Fra bestyrelsens side vil vi anbefale en urafstemning af hensyn til vores ældre medlemmer, som kan have svært ved et fysisk fremmøde.”

Klaus Flæng udtalte tidligere torsdag til TV Midtvest:

"Jeg har gået med tanken om, at en dag ville H.C. stoppe - og derfor har jeg forberedt mig på det. Derfor kan jeg melde mit kandidatur ud nu. Jeg har afklaret det med min familie. Jeg har talt med hele byrådsgruppen. Jeg har ringet rundt til hver enkelt og fortalt dem min beslutning for at være åben omkring det, men har selvfølgelig en forventning om at andre også vælger at stille op."

Simon Tang siger om sit kandidatur:

"Jeg stiller op, fordi jeg tænker at meget af det, HC har gjort og stået for, har været det rigtige. Han har vist, at der skal være styr på økonomien, før man kan tilbyde en ordentlig velfærd. Den balance vil jeg bygge videre på." 

Klaus Flæng siger: "

Lind sendt til Flensborg

Nu tidligere S-folketingsmedlem Annette Lind har tidligere været nævnt som et hot emne til ny borgmesterkandidat i fald H.C. Østerby valgte at stoppe som borgmester.

Annette Lind blev 1. marts i år udnævnt til posten som dansk generalkonsul i Flensborg

Men Annette Lind blev 1. marts i år udnævnt til posten som dansk generalkonsul i Flensborg. Hun er derfor udtrådt af Folketinget, og ude af billedet som ny socialdemokratisk borgmesterkandidat.

Ny folketingskandidat i Holstebro-kredsen er Søren Frøstrup-Agger.
 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet