Modstandsfolk hædres med ekstraordinær gave

I anledning af 75-året for Danmarks befrielse kan tidligere modstandsfolk og deres efterladte se frem til hædersgave på 10.000 kroner.
Foto: Nationalmuseets samling
Knap 1.000 tidligere modstandsfolk og deres efterladte takkes i anledning af 75-året for Danmarks befrielse med en ekstra hædersgave på 10.000 skattefrie kroner.

Det oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Folketinget har, på initiativ fra beskæftigelsesministeren, besluttet at give en ekstraordinær hædersgave til den gruppe af mennesker, som fortjener en særlig tak for deres indsats under 2. verdenskrig.

"Vi må som land aldrig glemme den indsats, der blev lagt for at beholde Danmark på danske hænder. Danmarks historie og overlevelse blev formet dengang - og med store personlige ofre undervejs. Det er en kendsgerning, at de år har pålagt en særlig gruppe af vores borgere en tung bagage med ar på sjæl og legeme. Derfor er jeg også rigtig glad for med den her gave at kunne lægge ekstra vægt bag ordene, der udtrykker vores taknemmelighed," udtaler Peter Hummelgaard.

Har fået årlig hædersgave siden '45

Den ekstra hædersgave er på 10.000 kroner skattefrit og vil blive givet til personer, som modtager den ordinære hædersgave efter lov om erstatning til besættelsestidens ofre.

Det drejer sig om tidligere modstandsfolk, tjenestegørende i allieret skibstjeneste, indsatte i koncentrationslejre med flere samt faldne og såredes efterladte.

Siden 1945 har denne gruppe mennesker modtaget en anerkendelse for deres særlige indsats under besættelsen.

Dette er sket i form af en årlig hædersgave, som i dag er på 16.100 kroner.

250 gået bort siden sidst

Det er ikke første gang, at modstandsfolkene og deres efterladte modtager en ekstraordinær hædersgave.

Også i anledning af 50-, 60- og 70-årsdagene for Danmarks befrielse, blev der udbetalt en ekstraordinær hædersgave. Det samme gjorde der i anledning af 70- og 75-årsdagene for bruddet med samarbejdspolitikken.

Ved den seneste udbetaling af hædersgave i 2018 var der knap 1.100 modtagere af hædersgaven, mens der pr. 1. marts i år blot er cirka 830 modtagere af hædersgaver tilbage.

Heraf har godt 100 ydet en særlig indsats under 2. verdenskrig, mens de resterende er efterladte.

Det tal fortæller en historie om, at veteranerne fra modstandskampen, både herhjemme og i udlandet, er går bort i store tal i disse år.

Tal fra det amerikanske ministerium for veteranforhold viser, at der sidste år kun var knap 400.000 af de knap 16 millioner amerikanere, der tjente under 2. verdenskrig, tilbage.


David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce