Annonce

Korkproppens triumf

Kan Løkke hive den hjem, er der håb for selv de mest udstødte medlemmer af eliten. For lige så blodtørstige danskerne er i kampens hede, lige så tilgivende er vi åbenbart på sigt.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister
“Mænd kan ikke diskvalificere sig til ledende og indflydelsesrige stillinger,” skrev forfatter Gretelise Holm i en forrygende og bidende ond kronik tilbage i 2006.

Anledningen var de talrige mediemænd, der kunne fejle noget så spektakulært uden nævneværdigt karrieremæssige konsekvenser. “Skiderikker og stortabere” kaldte Holm dem.

Skulle Holm i dag tilføje endnu en arketype, kunne hun kalde ham “Korkproppen”. For skal ret være ret, så findes der faktisk mænd, der har diskvalificeret sig selv fra deres position i eliten.

I mediebranchen er Henrik Qvortrup et prominent eksempel på en person, der faldt for egen hånd og for evigt blev dømt ude.

I politik er ingen i nyere tid faldet mere spektakulært end Lars Løkke Rasmussen

I politik er ingen i nyere tid faldet mere spektakulært end Lars Løkke Rasmussen. Efter at have været statsminister i to omgange blev han på ydmygende vis sat fra bestillingen. Kasseret af sine venner og det parti, hvor han havde været medlem siden teenageårerne.

Hverken Qvortrup eller Løkke lod sig slå ud af nederlaget

Og det er her, korkproppen kommer ind i billedet. Sådan en kan man nemlig ikke holde nede i længden. Før eller siden popper den op til overfladen igen. Hverken Qvortrup eller Løkke lod sig slå ud af nederlaget. De genopfandt sig selv og startede fra bunden eller hvad man nu gør, når man har landets bedste netværk.

Qvortrup måtte i en periode nedværdige sig til at arbejde med journalistikkens mindste fisk, men endelig kom branchens officielle anerkendelse og derfra var vejen til toppen kort.

Løkke måtte også i gang med det møjsommelige slid, det er at bygge et parti op fra bunden. Eller i hvert fald fundraise penge til at hyre andre til opgaven. Her en lille uge før valget ser projektet ud til at lykkes over al forventning.

Det er et så eventyrligt comeback

Moderaterne stormer frem og står i de vægtede gennemsnit til at få hver tiende stemme og blive landets tredjestørste parti. Det er et så eventyrligt comeback, at man i kommentatorkorpset har svært ved at skjule begejstringen. Skal politik være underholdning, er ingen som Løkke garant for spænding.

Det går op og ned i politik

På vej op i målingerne passerede Løkke sin gamle ven Søren Pape, der var og er på vej ned.

En række skodsager i medierne har slået luften helt ud af Konservatives statsministerambitioner. Dem er der ikke længere nogen, der tager seriøst. Mindst af alt de konservative selv.

Men sammenligner man Papes skandaler med Løkkes, er kontrasten slående. Pape har taget nogle tvivlsomme valg omkring rejser og kærlighed. Det har rejst spørgsmål om hans dømmekraft.

Hans generalieblad er for langt til at redegøre for selv i overskrifter

Løkke? Hans generalieblad er for langt til at redegøre for selv i overskrifter.

Det sundhedsvæsen, Løkke udråbes til frelseren af, var for få år siden pålagt hans årlige grønthøsterbesparelser. Alle de problemer, han vil løse. Fra blokpolitik til symbolske udlændingestramninger: Løkke opfandt dem.

Han har sat sig selv i så mange uheldige situationer, at det efterhånden er normalen. Hans dømmekraft? Ikke-eksisterende. Hans kreative bjergsomhed og sælsomme sammenblanding af lobbyisme og politik havde været et problem for alle andre, men både vælgere og journalister er efterhånden ligeglade.

Det handler om nogen: Løkke

I flertallet af målinger står Løkke til at blive kongemageren i dansk politik. Det betyder, at han afgør, hvem der bliver den næste statsminister. Og desto større hans parti bliver, desto tættere peger pilen på ham selv.

En mulighed, Løkke bevidst forsøger at underspille. “Det handler om noget, ikke nogen,” bedyrer han igen og igen med en troværdighed på niveau med dengang, han påstod ikke at ville være statsminister for enhver pris.

Det passer ikke. Det handler åbenlyst ikke om noget. Ingen kender Moderaternes politik. Mindst af alt partiets egne kandidater, der svarer i øst og vest, inden de klapper i og giver ordet videre til “politisk chef” Jakob Engel-Schmidt. Han har som tidligere politiker erfaring i at tale sort og udenom. Så går der tid med det.

så handler Moderaterne om nogen: Nemlig Lars Løkke selv

For akkurat som Løkke ville være statsminister for enhver pris, så handler Moderaterne om nogen: Nemlig Lars Løkke selv. Partiorganisation, kandidater og politik. Det hele er drivmidler til det politiske luftskib, der atter skal løfte Løkke til magtens tinder. Og ballast, der kan smides efter forgodtbefindende.

Ligesom Løkkes egne holdninger. De er midler, ikke mål. Han har ment stort set alt om alting.

Den eneste konstant er, at hans holdningsskift altid er sket, når det var politisk opportunt. Findes der en kerne i hans projekt, går den ud på, at han vil gøre, hvad der passer ham, uden at skulle tage hensyn til støttepartier. Identitetspolitik for mellemledere.

Er Løkke Klods-Hans eller Berlusconi?

Resten af valgkampen kommer Løkke til at fungere som fastelavnstønde for både rød og blå blok. De, der slår bunden ud af ham, vinder kronen. Ingen har lyst til at lade ham nyde sejrens frugter.

Men spørgsmålet er, hvad de politiske modstandere kan gøre mod Løkke, som han ikke allerede har gjort mod sig selv? Ydmyge ham? Han kan ikke ydmyges mere? Angribe hans troværdighed?

Alle hans venner har vendt ham ryggen

Alle hans venner har vendt ham ryggen. Ikke én af hans gamle kampfæller igennem hele hans karriere tror på projektet. Ikke en eneste. Kritisere hans troløshed? Man kunne lige så vel kritisere en kat.

Vælgerne ved ikke, hvad de får, og derfor ved de præcis, hvad de får: Løkke, Privat-Lars og alle de andre farverige karakterer.

Ser vi på Løkke, så ser vi på os selv

For Løkke taler til noget i os. Og han siger noget om danskerne som folk. Måske, fordi han med sin let lurvede og improviserede stil er billedet på en Klods-Hans op ad dage. Eller Egon Olsen.

Uimponeret og snarrådig. Dømt ude som for fed og for gammel, men stadig i stand til at tage røven på os alle. Ser vi på Løkke, ser vi os selv, når vi forsøger at hive den hjem. Går den, så går den. En anti-helt og en underdog.

Det er den venlige læsning. I den mere kyniske fortælling er han den lille svindler, som Mogens Lykketoft kalder ham. Det forargede dengang Venstre-folkene. I dag taler de endnu mindre pænt om deres gamle formand.

En dansk Berlusconi. Magt-grisk og bare generelt grisk

En dansk Berlusconi. Magt-grisk og bare generelt grisk. Danskerne kaldes nogle gange spøgefuldt for Nordens italienere. Det er ikke en ros, og måske er der noget om snakken?

For lige så nådesløse vælgerne er i kampens hede. Som når de usentimentalt slagter Søren Pape, for hvad der relativt set må betegnes som småting. Lige så forstående og tilgivende er de på langt sigt. Ingen er bedre kvalificerede til at forstå den impuls end Løkke selv.

Løkke sætter sig i centrum ved ikke at ville sætte snusfornuften i centrum

I moderne politisk kommunikation er guldstandarden, at den politiske aktør ikke skal placere sig som subjekt i narrativet. Det skal være borgerne/pensionisterne/de syge etc., der er subjektet.

Den politiske aktør skal placere sig som hjælperen, der forløser alle andres problemer. Løkke er god til at påtage sig hjælperrollen, som den snusfornuftige, ikke-politiske aktør. Og derfor får han gjort sig selv til subjektet. Han hæver sig endda over den politiske sump, han om nogen er indbegrebet af.

Lige nu ejer han sin egen historie

Det er derfor, de politiske angreb ikke bider. Løkke er en god fortælling og en endnu bedre fortæller. Lige nu ejer han sin egen historie, og den handler om en mand, der rejser sig og sejrer mod alle odds. Og så gør modstanden ham kun stærkere.

Det kommer til at gå fremragende for korkproppen, lige indtil fortællingen bliver til virkelighed. Når hverdagen rammer, og eventyret gennemskues. Til den tid kan det være Gretelise Holm skriver en ny kronik med titlen: “Mænd kan stadig ikke diskvalificere sig til ledende og indflydelsesrige stillinger.”

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvem kan dog tro på den mand? De burde kunne få deres skolepenge tilbage.

Dem der ønsker en fortsat ødelæggelse af den danske velfærdsstat. De stemmer på Den-Lille-Svindler's nye brækjern Moderaterne. Løkke er ikke midtsøgende. Det ved vi andre godt. Løkke er mere neo liberalist end selv Liberal Alliance.

Et manipulerende bedrag. Er det egentlig længere demokrati at tage vælgerne ved næsen i en så svær grad?

Jeppe Lindholm - kan du ikke nøjes med en brugerprofil?

Fuldstændig enig. En gang svindler altid svindler. Den mand er mere blå end nogen anden. Siden den mand har haft statsministerposten har landet ligget underdrejet med kæmpe problemer til følge. Det er ufatteligt at nogen kan have tillid til den mand.

Sundhedsvæsenet / supersygehusene: er der bare et der blev færdigt til tiden og til prisen???

Jamen lad os endelig være så naive at hjælpe " korkproppen". Mon lige det vil skabe den tryghed befolkningen forventer.

En anløben og upålidelig person, som ligefrem samler på “sager”.

En af den mest kendte kaldes “underbuksesagen”, fordi han havde købt tøj for 152.000 kr. på partiets regning – det så de ikke på med milde øjne i Landbrugsvenstre”.
Der var også sager om rod med bilagene for rengøring af hotelværelser for tobaksrøg, diskoteksbesøg, taxaer, cigaretter på skatteborgernes regning. Uberettigede flyvninger på 1. klasse.
Der var også en udfordring med at adskille “PrivatLars fra StatsministerLars”. Han blev også kritiseret for at have at have spoleret COP15, nedlagt Irakkommisionen og ansvarsforflygtigelse i Instrukssagen. At den mand er i stand til med rævetricks at tiltrække en - undskyld mig - naiv del af befolkningen er uforståelig, men samtidig afspejler det tydeligt Lars Løkke Rasmussens magtfuldkommenhed - der hvor man kun ser sig selv !!!!! Velbekomme for at få spoleret det vigtige arbejde den nu flittige og kompetente Statsminister Mette Frederiksen med regering har startet op - til fordel for hele befolkningen !!!!

Man kan spejle sig i det parti man vælger. God fornøjelse !!

Ja, man må virkelig undre sig at Lars Løkke har så mange tilhængere.
Som jeg forstår det,er de kandidater som stiller op for Moderaterne, nogle af Løkkes rygklappere og arge modstandere af Mette Frederiksen under corona nedlukningerne.
Løkke var en af de første i oppositionen i form af klummeskribent på BT, til uhæmmet at kritisere regeringens håndtering af pandemien. Han turnerede flittigt sammen med de mange 'mandagstrænere'der så dagens lys på det tidspunkt.
Og nu vil Moderaterne så gerne danne regering med Socialdemokratiet, men egentligt helst med en anden formand og statsminister kandidat end Mette Frederiksen
Hvad bilder de sig egentligt ind? Det er utroligt frækt
Ber' til et rødt flertal, så Lars Løkke kan 'rende og hoppe'

Gad egentlig godt vide, om han nogensinde har fået afregnet de 30000 kr. til Hanne Boel, han snød hende for, da han som 17-årig og dermed ikke myndig skrev under på en kontrakt med hende om at optræde i Gribskov-hallen.

Nogen burde måske spørge ham, og meget gerne inden på tirsdag.

Som rigtig står, man slagtede Pape for små ting, manglende dømmekraft i sit privatliv og ja jeg mener ej heller han har potentiale til at være statsminister, men Løkke har endnu mindre. Han får blot ikke nogen kritiske spørgsmål for alvor, hans noget, ikke nogen er jo fis i en hornlygte, afkræv dog manden svar på, hvad det nogen er, og vil han ikke sige det, så undlad at stemme på ham. Folk bliver snydt. Han ter sig som Vorherre, vil bestemme hvem S skal have som formand, er han dum, nej det er han ikke, men han provokerer, skaber usikkerhed, hvorfor får han lov til det? Han skal have samme behandling som alle andre og når han angriber skal han grilles. Kongemager bør han ikke være, men det er jo op til de andre partier om det får lov at ske. Isoler ham.

Helle. jeg er ikke enig med dig i at det er småting man har angrebet Søren Pape Poulsen for, hans såkaldte ferierejse til Den Dominikanske Republik mens han var justitsminister sammen med sin mand, Mai Mercado og Inger Støjberg, som alligevel ikke var en ferierejse, men tilrettelagt hjemme fra med habit i kufferten, desværre for ham forstod han ikke spansk og hans mand er ikke kendt for at være sandhedsædruelig.
Der er også sagen med hans bolig i Viborg som vist ikke er helt efter "bogen". Og hvad med hans udtalelser om at hans mand var jøde og nevø til den til den tidligere præsident i Den Dominikanske Republik, hvilket var løgn, tyder ikke på den store dømmekraft fra Søren Pape Poulsens side. Hvis man ikke kan finde ud af hvilken trosretning ens ægtefælle har, har man da rt problem.

Hvornår mon kommer den lille dreng, der siger "jamen, han har jo ikke noget tøj på"

Hvornår mon kommer den lille dreng, der siger "jamen, han har jo ikke noget tøj på"

Nå nu kender vi ham igen - afskaffelse af folkepension og mere og mere liberal suppe hvor det private overtager pensionen - ALT - gentager ALT - Hvad den mand har prøvet på at liberalisere og overgive til det private - Har ødelagt så meget. Og han gir som model - Firsernes private opsparing til folkepensionen - Lars Løkke er fra en anden planet og rengøringsarbejderen og kassemedarbejderen blev sgu ikke rigere af det - Lønnen var for lille.
Ja ja Lars Løkke - Dig og dit privatisering!!! Nå ja han har jo selv en ret så kraftig SKATTEBETALT folkepension som POLITIKER!
Sig mig - er Danmark ikke snart af det ringvrag efterhånden!!

åh er den lille løkke blevet syg,mon det er fulde syge da han allerede er klar i morgen igen til valgkamp,eller kunne han ikke tåle at ekstra bladet gik til kongen med hans afskaffelse af folkepensionen,han blev da meget ophidset over det hvordan kan i da mene det ekstra bladet nu da jeg næsten har nedlagt vældfærdsamfundet i kan jo se hvordan det sander til.Det er mit værk det hele er i ikke stolte af mig Danmark selv om i siger jeg er en lille svindlerer jeg jo genial får jer til at hoppe på alle mine geniale ideer hilsen fro kongen himself.