Hov! Opfordrer Brian Mikkelsen til skattesnyd?

Mens snyd i kontanthjælpssystemet med rette fordømmes, vil de borgerlige ikke sige fra, når multinationale selskaber snyder i skat for milliarder af kroner.

En tænkt situation: Du er en erfaren politiker, der tidligere har haft en tung ministerpost på det økonomiske område og er særdeles bekymret over statsunderskuddet. Et større dansk medie bringer historien om, at en person i ti år bevidst har manipuleret med kontanthjælpsreglerne, fordi han reelt ikke ønsker at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, men hellere vil ligge på sofaen. Personen kunne eksempelvis hedde Robert. På denne måde snyder Robert den danske statskasse for et klækkeligt beløb, som de andre skatteydere nu skal dække.

Spørgsmålet er nu, hvordan du som politiker vælger at reagere. Du kan enten a) fordømme Robert og kræve at håndhævelsen af de eksisterende regler bliver bedre, b) kræve hele systemet grundlæggende ændret, således at denne type snyd undgås for fremtiden c) trække på skuldrene, konstatere at Robert faktisk følger reglerne og derefter teoretisere over, at en højere kontanthjælp måske ville mindske snyderiet.

For de fleste almindelige politikere ville kun handlingsmulighederne a) og b) kræve seriøs overvejelse, men da Brian Mikkelsen (K) forleden skulle kommentere på Novo Nordisk skattefifleri landede han af uransaglige årsager på c). Situationen svarer ellers til det snyd, der finder sted i kontanthjælpssystemet: I begge tilfælde bøjer såvel Robert som Novo Nordisk reglerne til deres fordel, i begge tilfælde mister fællesskabet penge, og i begge tilfælde er de resten af befolkningen, der skal samle regningen op.

Om end Novo Nordisk skattefifleri beløber sig til milliarder, er der tale om det samme principielle spørgsmål om, hvordan vi behandler folk, der bøjer reglerne og snyder fællesskabet. På dette spørgsmål vælger Brian Mikkelsen decideret at forsvare skattefifleriet. Til DR Nyheder udtalte han forleden: ”Jeg deltager ikke i forargelsen, for skattereglerne er, som de er. Og som virksomhed har man en forpligtigelse til at sikre, at virksomheden overlever (..) Derfor skal vi ikke jagte dem for meget, så de overvejer at skifte hovedkontor (men i stedet) sænke patentskatten. Så tror jeg, at de vil lægge patenterne i Danmark og dermed betale skat her”.

Så ikke nok med, at den tidligere økonomiminister ikke vil fordømme adfærden og ændre reglerne, han vil gudhjælpemig belønne virksomheden gennem lavere skat!

Lad os et øjeblik se igennem fingrene med det ulogiske argument, at virksomheder, der betaler 0 kroner i dansk skat, pludselig ville betale milliarder, hvis skatten blev sænket. De borgerlige ynder at tale højt og stolt om, at politikerne bør ’stå fast på deres principper’ og sige højt og tydeligt fra, når eksempelvis christianitter, kriminelle og burkaklædte kvinder er på kant med dem. Ellers ’sender man et signal’ og ’giver et incitament’ til den dårlige adfærd.

I så tilfælde må man spørge sig selv, hvilket signal De Konservative mon sender til de store virksomheder? Giver man med denne type udtalelser ikke netop dem et incitament til at fortsætte og optrappe skatteunddragelsen?

Brian Mikkelsens udtalelse demonstrerer, at de borgerlige ikke står for bestemte principper eller idéer – som lighed for loven, danskhed, lov og orden - men blot repræsenterer særinteresserne i big business. Hvad de multinationale selskaber gør er godt, thi multinationale selskaber er gode, synes at være essensen af Brian Mikkelsens politiske ideologi.

Tænk hvis en godhjertet socialdemokrat eller folkesocialist diskede op med dette svar i en lignende situation. Hvis de i stedet for at fordømme Dovne Roberts udnyttelse af kontanthjælpssystemet blot trak på skuldrene og konstaterede, at ”kontanthjælpsreglerne er, som de er”. Og derpå fulgte det op med et forslag om, at socialt bedrageri skulle bekæmpes gennem en højere kontanthjælp.

I så tilfælde havde modsvaret – med rette – været, at de venstreorienterede blot fiskede efter stemmer, havde glemt værdierne om fællesskab og ikke repræsenterede flertallets interesser.

Brian Mikkelsen bør mødes med det samme modsvar.  For i Danmark er der vel ikke forskel på, hvordan vi behandler toppen og bunden af samfundet, vel?


Kommentarer fra Facebook

Annonce