Blandt bejlerne vælger Mette Frederiksen Jon Stephensen

SVM-regeringen har indgået stemmeaftale med Jon Stephensen (M) - Martin Lidegaard (R) har åbnet for radikal deltagelse i regeringen, men får en kold skulder
Foto: Folketinget/Marie Hald, Statsministeriet og Folketinget/Marie Hald - Fotografik: Anders Bredsdorff
Jon Stephensen (Løsgænger), Mette Frederiksen (S) og Martin Lidegaard (Rad.)
I kølvandet på Mike Fonseca-sagen mister SVM-regeringen om få uger sit indenrigspolitiske flertal.

Onsdag bød De Radikale og partiets leder, Martin Lidegaard, sig til. SVM kunne udvide regeringen med De Radikale. Og vupti med en SVMR-regering havde regeringen igen flertal - tilmed et solidt et af slagsen:

"Hvis regeringen skulle komme i den situation, at den får brug for mandater, og vi har de afgørende, og den inviterer til en forhandling igen, så kommer vi glade. Og vi kommer med de præcis samme ønsker og forventninger til, hvad en flertalsregering skal kunne, som vi gjorde, da vi forhandlede sidst," sagde Martin Lidegaard til  netmediet Altinget.

Men statsminister Mette Frederiksen (S) takker pænt nej tak til bejleren. Det oplyste Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, onsdag til Netavisen Pio:

ingen planer om at ændre på hvilke partier, der er i regering

“Vi har et godt samarbejde med De Radikale på flere områder, men ingen planer om at ændre på hvilke partier, der er i regering.”

Satser på Jon i stedet

Mette Frederiksen og SVM-regeringen har dog på anden måde genskabt sit indenrigspolitiske flertal - dog et smalt et af slagsen.

Socialdemokratiets, Venstres og Moderaternes gruppeformænd har nemlig forhandlet en stemmeaftale på plads med tidligere medlem af Moderaterne, den nuværende løsgænger Jon Stephensen, som ligesom Mike Fonseca også røg ud af Moderaterne efter et turbulent forløb.

Stemmeaftalen indebærer, at Jon Stephensen får tre udvalgsposter, én i Folketingets Socialudvalg, én i Udenrigsudvalget og én Grønlandsudvalget. Til gengæld kan regeringen så regne med Jon Stephensens stemme.

“'Den aftale om valgforbund, som blev indgået for et par uger siden, indebærer, at Jon indtræder i udenrigsudvalget, socialudvalget og grønlandsudvalget,” skriver Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn Jensen, i et mailsvar til Ekstra Bladet.

har tidligere udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) måtte afgive sin udvalgsplads

Ifølge mediet har tidligere udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) måtte afgive sin udvalgsplads i udenrigsudvalget for at skaffe plads til Jon Stephensen i udvalget. I Socialudvalget har Preben Bang Henriksen (V) afgivet sin udvalgsplads, så Stephensen i stedet i udvalget.

SVM-regeringen råder kun over 87 mandater, når Mike Fonseca om godt et par uger vender tilbage fra sin sygeorlov til Folketinget - ikke som medlem af Moderaternes folketingsgruppe, men nu som løsgænger.

De 87 mandater er lige akkurat ikke nok til et indenrigspolitisk flertal. Et flertal kræver 88 mandater, og det har SVM nu igen på plads i kraft af stemmeaftalen med Jon Stephensen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Radikale har brændt deres bro tilS de væltede en S regering, de skal ikke i regering foreløbig, så hellere SF

Helle - jeg håber du mener at R aldrig skal i regering mere - de vil ikke Danmark noget godt

Moderaternes problem er klart af en lidt anden karakter, men for V og S er problemet, at ikke mange har ønsket en SVM-regering, endnu færre elsker den, men nu er bare et rigtigt dårligt tidspunkt for et valg. Endnu værre er det, at der heller ikke kommer et godt tidspunkt for et valg. Og allerværst er det, at der kommer et valg alligevel.

Og mens Moderaterne er optaget af løjerne i klovnebussen, kæmper både V og S for at holde hovedet ovenvande, men trækker i stedet blot hinanden ned i forsøget. Og alle ved, at tager man RV med i regeringen, får man først for alvor dødsspiralen til at spinne som en gal.

Jeg ville ønske, jeg havde et godt råd. Men jeg kan ikke lige komme på noget.

De tre bejlere.

"Jeg får kongedatteren!" sagde de begge to, og så gav deres fader dem hver en dejlig hest; han, som kunne leksikonet og aviserne fik en kulsort, og han, som var oldermandsklog og broderede fik en mælkehvid, og så smurte de sig i mundvigene med levertran, for at de kunne blive mere smidige. Alle tjenestefolkene var nede i gården for at se dem stige til hest; i det samme kom den tredje broder, for der var tre, men der var ingen der regnede ham med, som broder, for han havde ikke sådan lærdom som de to, og ham kaldte de bare Klods-Hans.

Annonce