Annonce

Cheføkonom: Trods høj inflation går det godt for dansk økonomi. Det kan dog hurtigt vende.

Det går godt for både beskæftigelsen og eksporten i Danmark trods høj inflation. Det ser dog ud til at snart at vende. Derfor er det vigtigt, at vi tager hånd om de ledige, der utvivlsomt vil komme.
Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Cheføkonom Sofie Holme Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Der er ingen under 40 år i Danmark, der kan huske et inflationsniveau, højere end det vi har i dag.

Derfor er også helt naturligt, at netop inflation er på alles læber – men hvordan går det for andre dele af dansk økonomi? 

Overraskende godt, faktisk.

For man skulle tro, at når folk sparer så meget på strøm som vi gør i dag, fordi priserne i supermarkederne stiger og tallet på elregningen er blevet højere, ville økonomien banke i bund. Men sådan er det ikke helt gået (endnu).

Opsparede penge og behov

Ser man på danskernes privatforbrug, så er det rigtigt, at vi køber færre varer i supermarkedet, fordi det er blevet dyrere, men vi går fortsat på restaurant og til koncerter.

En årsag til det kan være et opsparet behov efter coronanedlukningerne, men det skyldes også, at mange danskere faktisk har noget at stå imod inflationen med.

hvor hårdt den enkelte forbruger er ramt, afhænger af den enkeltes forbrug

Det kan vi overraskende takke corona for, da vi i denne periode opnåede nye højder for de private opsparinger af den helt simple grund, at vi ikke kunne bruge penge i samme grad som i et åbent samfund. Derfor har mange gode opsparinger at tære på.

Priserne er samlet set steget med 10,1 procent i oktober 2022 i forhold til oktober 2021, men hvor hårdt den enkelte forbruger er ramt, afhænger af den enkeltes forbrug. For eksempel vil personer med ikke-gasfyret fjernvarme kun have oplevet beskedne stigninger i varmeregningen.

Væksten fortsætter 

Den positive udvikling i økonomien kom også til udtryk i onsdags, hvor der kom nye BNP-tal, der giver en status på dansk vækst. Groft sagt kan man sige, at bruttonationalproduktet (BNP) betegner den værditilvækst, der har været i Danmark, i en given periode.

Tallene viste, at der fortsat var vækst i dansk økonomi i tredje kvartal 2022. Det betyder, at aktiviteten i økonomien altså stadig ikke er faldet på trods af den buldrende inflation.

Faktisk har beskæftigelsen aldrig været højere

Når aktiviteten er høj, bliver der produceret mere – hvad end det er vindmøller eller en tre-retters menu – og så skal der ofte bruges flere personer til at producere. Derfor stiger beskæftigelsen også stadig. Faktisk har beskæftigelsen aldrig været højere.

Når der fortsat er stigende aktivitet i dansk økonomi, skyldes det primært eksporten, som ser ud til at være fortsat endog rigtig godt kørende.

Det er både, fordi Danmark generelt eksporterer varer, der ikke er så konjunkturfølsomme – for eksempel medicin og vindmøller. Men det er også, fordi der stadig er gang i verdenshandlen, og Danmark eksporterer en masse transportydelser i form af søtransport.

Mørke skyer

Men selvom det stadig går godt, kan der snart være mørke skyer på vej indover dansk økonomi. Arbejdsmarkedet er så småt begyndt at vise tegn på en nedgang, der involverer flere fyrede, flere ledige og ultimativt færre beskæftigede.

Derfor er det ekstra vigtigt nu at tage godt hånd om de ledige. Vi skal stå klar med opkvalificering, efteruddannelse og hjælp til at komme igennem nedturen. For der bliver desværre snart brug for det.

Sofie Holme Andersen er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor hun især beskæftiger sig med konjunkturer og økonomiske modeller.


Flere artikler om emnet