Annonce

Dyrere at være dansker: Priserne er igen på vej opad

For første gang i ni måneder stiger inflationen. Det går særligt hårdt ud over dem med de laveste lønninger, fortæller Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Foto: Colourbox
I lang tid har vi vænnet os til, at inflationen ikke længere stiger i et hæsblæsende tempo, hvor pengepungen næsten ikke kan følge med.

Men nu stiger inflationen igen. Det er første gang siden oktober 2022.

Det skyldes især at priserne på sommerhuse er steget og ændringer i elafgiften, forklarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd(AE), som advarer om, at indkomsterne ikke kan følge med.

Lønninger følger ikke med 

Når inflationen stiger rammer det alle danskere, men for nogle rammer den hårdere end andre.

Priserne stiger, men det gør lønningerne ikke i samme grad - og slet ikke for dem, som ikke tjener så meget.

Så meget er indkomsterne ikke steget

”En række priser, herunder elprisen, er decideret faldet det seneste år, men ser man i forhold til juli 2021, så er den samlede inflation fortsat over 12 procent. Så meget er indkomsterne ikke steget, og da slet ikke i den nederste del af indkomstfordelingen. Derfor er inflation fortsat et tema ude i rigtig mange hjem,” siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Sofie Holme Andersen, til Netavisen Pio.

Stigning skyldes sommerhus og el

Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik steg inflationen i juli med 3,1 procent. I samme måned sidste år var inflationen på 2,5 procent.

”Priserne på sommerhuse steg så voldsomt i juli i forhold til juni, at det fik den samlede inflation til at stige. Dertil kommer ophøret af den lave elafgift, der har bidraget til højere elektricitetspriser i juli i forhold til juni,” siger Sofie Holme Andersen.

Det er altså blevet markant dyrere at leje et sommerhus. Derudover betaler danskerne fra og med juli igen fuld elafgift. Regeringen besluttede at sænke afgiften markant i de første seks måneder af 2023, men den rabat er nu væk.

Kigger man på kerneinflationen, hvor energi og fødevarer ikke er medregnet, var inflationen i juli 2023 5,3 procent mod 4,9 procent i juni 2023.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis man skal købe sommerhus i dag, kan man som københavner med fordel købe sommerhus i Sverige. Der får man mere for pengene, og det er ikke ret langt væk. Der er kortere til Halland end til fx Møn.

Inflationen og priserne på dagligvarer i USA er ved at være på niveau med priserne før corona.
Man skal da være folkepensionist på slankekur, for at kunne glædes over den danske uduelighed

..En forhøjelse af folkepensionen på 10 % er slet ikke nok til at dække de stigende udgifter, men regeringen ved at pensionisterne er blevet så fattige, at hvis pensionen blev forhøjet ville alle straks gå ud og bruge dem og så vil butikkerne ikke sænke priserne men snarere lade dem stige endnu mere.
Folkepensionisternes forbrug er nok det eneste forbrug folketinget, virkeligt forstår sig på at begrænse og det gør de så, med et stort smil på læben.

Det er ikke en stigning i pensioner eller lønninger der driver inflationen men derimod abnorme profitter:
https://arbejderen.dk/udland/klar-tale-fra-valutafonden-imf-virksomheder...

Regeringen bidrager fint med at holde inflationen oppe.
Staten har masser af penge, alligevel genindfører man den store elafgift, så alle producenter får en gylden undskyldning for at sætte priserne i vejret, og få renterne til at stige.
Danmarks regering er bare så "dygtige"

Ja pensionisterne kunne få 100 kr mere om måneden, alt imedens Barbara Bertelsen gav sig selv 10.0000
om måneden i bonus ,det er socialdemokratisk politik i en nøddeskal.

Bent, jeg gider ikke forsvare S. Men det du skriver er noget vrøvl. BB kan IKKE selv bestemme sin løn.
Hvis du skal tages seriøs, må du sætte dig mere ind i tingene.