Vores tålmodighed med svineindustrien er ved at rinde ud

Slagteri

Vores tålmodighed med svineindustrien er ved at rinde ud

De forurener vores vandløb, sender dyrene på tortur-ture til fjerne slagterier og fyrer loyale medarbejdere for et godt ord

Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio
Billedtekst

Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio

Foto: Frej Rosenstjerne

Tak for 43 års tro tjeneste, kan du se at skrubbe af!

Det var kort fortalt den besked, der mødte slagteren Peter Uno Andersen, som efter 43 års loyal tjeneste blev smidt på porten med en tynd undskyldning om "omstrukturering i produktionsflowet".

Peters skæbne udstiller, hvordan svineindustrien ikke blot sviner, men også er ligeglade med alt, hvad vi forbinder med god dansk arbejdskultur.

Peter Uno Andersen, der både har været tillidsmand og lokalpolitiker, blev fyret uden forudgående dialog eller tilbud om omplacering, trods hans mangeårige engagement og rettigheder.

Meget tyder på, at ledelsen har ønsket at undgå, at han igen blev valgt som tillidsmand, og derfor fjernede ham under påskud af en "omstrukturering", som i øvrigt ikke holder vand, ifølge Fødevareforbundet NNF Nordjylland.

Når store virksomheder som Tican ignorerer basale arbejdsvilkår og rettigheder, så underminerer de denne stabilitet

Den danske model er afhængig af, at arbejdsgivere og arbejdstagere arbejder sammen under gensidige forpligtelser.

Men når store virksomheder som Tican ignorerer basale arbejdsvilkår og rettigheder, så underminerer de denne stabilitet.

Nok er nok

Det er på tide at spørge, om vores tålmodighed med denne svineindustri, der ejer slagterierne, er brugt op.

De sviner miljøet til og er hovedansvarlige for de døde vandløb og fjorde. En ny rapport viser, at Danmark står over for det største iltsvind i 22 år.

Nu er det også tydeligt, at de ser medarbejderne som udskiftelige ressourceenheder

De behandler dyrene som varer, der under tortur-lignende vilkår kan sendes på døgn-lange transporter til fjerne slagterier.

Og nu er det også tydeligt, at de ser medarbejderne som udskiftelige ressourceenheder – lige til at kassere, når de bliver for besværlige eller udfordrende.

Hvis ikke industrien ønsker at tage del i det danske arbejdsmarkeds fundamentale principper om respekt og dialog, så er det på tide, at vi som samfund stiller krav til dem.

Nok er nok.

Den danske model skal ikke blot respekteres af lønmodtagerne – den gælder også for de virksomheder, der opererer på dansk jord.

Niels Jespersen

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.

Læs mere om:

Kommentarer

Indsendt af Helle B. (ikke efterprøvet) den Onsdag den 22.01.2025 - 21:41

Der er meget, der bør kigges efter i sømmene, og det ene hverken udelukker eller undskylder det andet. Nu er fakta imidlertid, at landbrugsindustrien beviseligt er den største synder. Det gælder dyrevelfærd, som er ikke-eksisterende, det gælder pesticidbrug, hvor vi slet ikke kender konsekvenserne - og hvis vi gør det, ser vi stort på det og lader det blindt fortsætte, og det gælder udvaskning af næringsstoffer til vandmiljø. Det er hele vejen rundt in lose-lose situation for Danmark, med undtagelse af storsvinebønder og godsejere, der beriger sig mere eller mindre lovligt, nok mest det sidste, og iøvrigt blæser os andre en hatfuld. Hvem er det dog, der synes det her er en god idé? Der skal ske noget - og det skal være NU. Niels Jespersen har helt ret! Ikke mere overflødig snak, ikke mere tid at spilde! I 2026 skal den animalske produktion være halveret, derefter sætter vi den trinvist ned til det niveau, vores land kan bære, og det kender vi allerede godt. Man bliver straffet for nøl, ik?

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.