Annonce

"Vi har ikke tyske tilstande"

"Alle danske slagterier har overenskomst, og virksomhederne bestemmer ikke hvor medarbejderne skal bo," understreger næstformand i Fødevareforbundet
Der er opstået et corona-hotspot blandt polske medarbejdere på slagteriet Danish Crown i Ringsted. Men det betyder ikke, at der er tyske tilstande på danske slagerterier, understreger man i Fødevareforbundet NNF:

"Vi har ikke tyske tilstande i den danske kødindstri. Så langt fra," understreger næstformanden i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, over for Netavisen Pio.

I Tyskland har man såkaldte kolonne-arbejdere

"I Tyskland har man såkaldte kolonne-arbejdere. Man importerer et antal medarbejdere fra et lavtløns-land til at udføre arbejde, f.eks. på et tysk slagteri. De er ikke ansat af slagteriet, men af en underentreprenør, og det indgår i kontrakten, at arbejderne skal bo et bestemt sted, som underentreprenøren anviser. Underentreprenøren sørger også for transport af arbejderne til og fra slagteriet. Typisk modtager sådanne kolonne-arbejdere ikke løn under sygdom. Overenskomster er der intet af. Og så har du opskriften på, hvordan det kan gå rigtig galt med spredning af Covid-19. Sådan som vi har set eksempler på i Tyskland," siger Jim Jensen og fortsætter:

Alle ansat direkte af slagterierne

"Sådan er det heldigvis ikke i Danmark. Her er alle slagteriarbejdere ansat direkte af slagterierne. Alle slagterier har overenskomst, alle ansatte får løn under sygdom og alleansatte er medlemmer af en overenskomstbærende fagforening. I vores overenskomster står det sort på hvidt, at arbejdsgiveren ikke må betinge sig, at medarbejderne skal bo et bestemt sted. Netop fordi vi ikke ønsker tilstande i Danmark, som vi ser i den tyske kødindustri."

Sådan er det heldigvis ikke i Danmark. Her er alle slagteriarbejdere ansat direkte af slagterierne

Jim Jensen understreger, at de ordenede forhold i den danske kødindustri er helt afgørende:

"De velordnede forhold betyder nemlig, at vi hurtigt og effektivt kan gribe ind, hvis det opstår et COVID-19-hotspot. Sådan som vi nu gør i Ringsted, hvor alle - ansatte, ledelsen på Danish Crown, tillidsfolk, kommune og sundhedsmyndigheder arbejder tæt sammen om at stoppe spredningen."

20.000 slagteriarbejdere for taget temperaturen

Jim Jensen peger også på, at alle slagteriarbejdernes temperatur nu måles, når de møder ind om morgenen. Og mandag og torsdag kan man blive testet for corona.

Danish Crown har indført tempearturmåling ikke bare i Ringsted, men på samtlige anlæg i hele landet

Danish Crown har indført tempearturmåling ikke bare i Ringsted, men på samtlige anlæg i hele landet.

Ifølge Danish Crown er der tale om løbende screening af op til 20.000 medarbejdere i Danmark.

Alle, der får målt en temperatur over 37,8 grader, bliver sendt hjem med en opfordring til at lade sig teste.

Siden mandag er antallet af smittede på slagterivirksomheden steget fra 79 til 120, oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

Der arbejder omkring 850 på Danish Crown i Ringsted.

65 polakker bor på nedlagt landbrugsskole

En del af medarbejderne på Danish Crown i Ringsted er polakker. En del af disse bor i bofælleskaber, hvor de typisk bor tæt sammen. Omkring 65 polakker bor sammen på en nedlagt landbrugsskole lidt uden for Ringsted. Mange af dem arbejder på Danish Crown.

Efter det oplyste er der pt. otte Covid-19-syge polakker alene på den nedlagte landbrugsskole. De er nu i karantæne i egne værelser.

Indtil nu har polakkerne typisk boet to og to i et- værelses lejligheder med tilhørende toilet, bad og køkken.

Hos Danish Crown er man opmærksom på, at mange af deres smittede medarbejdere er af polsk afstamning, og at de ofte bor sammen i mindre netværk. Derfor har man fra slagteriets side stillet en polsktalende medarbejder til rådighed over for myndighederne:

Polakkernes netværk består nærmest udelukkende af andre polakker, der er ansat i Danish Crown i Ringsted

"Polakkernes netværk består nærmest udelukkende af andre polakker, der er ansat i Danish Crown i Ringsted. De bor sammen, de kører i bil sammen til og fra arbejde og de ses uden for arbejdet," siger Jens Hansen, der er pressechef hos Danish Crown til Fagbladet 3F.

Han erkender, at det er problematisk, at så mange potentielle smittede personer bor sammen så tæt:

"Dem vi ved, der bor sammen med smittede, er sendt i karantæne. De skal isolere sig, indtil de selv skal testes. Hvorvidt de lever op til det 100 procent, det hverken kan eller vil vi ikke ud og kontrollere. Det er op til den enkeltes samvittighed. Det gælder også en ansat med dansk baggrund," fortæller Jens Hansen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvem er ejer af den nedlagte landbrugsskole, hvor 65 arbejdere er indlogeret, og hvor mange værelser til beboelse er der. Er udlejningen forsvarlig og lovlig til beboelse?

Danish Crows kreaturslagteri u Husum ( Tyskland) har i den grad Tyske tilstande.
Jeg besøgte og besigtigede slagteriet for ca 5 år siden.
Dengang har der i hvertfald Rumænske arbejdere.

Hvorfor mon?

Jeg ved ikke om de var kolonnearbejdere, men jeg gætter på det!

For dårligt Danish Crown☹️

Spørg pressechefen i Danish Crown Hvor mange bygninger de eller datterselskaber ejer og udlejer til ansatte slagtermedarbejdere.

Det er klart at fagforeningerne må medvirke til at sikre deres medlemmers sikkerhed og sundhed. Derfor må de på banen og være med til at vi bliver klogere på denne virus. Fra persontransportvirksomheder - og fra andre arbejdspladser herunder plejesektoren - er det kendt at samkørsel til og fra arbejde er medvirkende til smittespredning - men desværre ikke i foreningernes og myndighedernes søgelys.