Annonce

Svine-krig: Tican lugter blod og går i flæsket på giganten Danish Crown

Efter hård konkurrence fra udlandet og fyringsrunder spidser kampen om at få danske svin til slagtning i Danmark nu til
Foto: Colourbox
Svineslagteri
Slagteriet Tican Fresh Meat er Danmarks andenstørste og dermed Danish Crowns største konkurrent.

Sidstnævnte har på det seneste lukket slagterier i både Sæby og Ringsted på grund af presset fra udenlandske og danske konkurrenter, som betaler svineproducenterne mere pr. slagtesvin.

Tican i blandt andet Thisted, som er en af dem, der på den måde har lokket flere svineproducenter til at vælge dem frem for Danish Crown, har nu for alvor lugtet blod.

I et interview med Børsen siger administrerende direktør i Tican, Steen Sønnichsen, at han forventer at kunne betale endnu mere pr. slagtesvin i både 2025 og 2026.

Dermed håber Tican-direktøren at kunne matche de udenlandske priser.

”Jeg tror, at vi i perioder af 2025 vil kunne give priser, som er nede på 0,5 – 1 kr. efter de tyske priser. Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken for, at vi kan gøre det hele året, men det tror jeg til gengæld, vi kan i 2026. Jeg er ret sikker på, at hvis vi på når det, så vil vi kunne holde fast i de leverandører vi har,” siger Steen Sønnichsen til Børsen.

Tican Fresh Meat er ejet af det tyske selskab Tönnies.

Danish Crown spænder livremmen ind

Hos Danish Crown er der på det seneste været yderligere besparelser, også i den administrative del af forretningen.

Niels Duedahl tiltrådte som administrerende direktør for Danish Crown i september i år, og han fast besluttet på at vende skuden, også selvom det betyder at sætte slagteriet på en hård kur. 

Danish Crown er ejet i fællesskab af de cirka 6.500 landmænd, som leverer grise og kvæg til slagtning

”Det er jo den sorte eller dårlige spiral, vi har været i i en periode. Den skal brydes, og det gør vi ved at tage et ret håndfast greb om vores omkostningsbase for at tilpasse hovedet til kroppen — der, hvor virksomheden står i dag,” sagde Niels Duedahl i oktober i et interview med AgriWatch.

Danish Crown er ejet i fællesskab af de cirka 6.500 landmænd, som leverer grise og kvæg til slagtning.

Tican måtte til lommerne

Tican Fresh Meat fik en del opmærksomhed her i spalterne, da tidligere tillidsmand Peter Uno Andersen blev fyret efter 43 års tro tjeneste. 

Det skete stort set samtidig med at slagteriet i Thisted fik en række nye svineleverandører, og derfor hurtigst muligt skulle ansætte 50 nye medarbejdere - og meget snart derefter yderligere 100.

I slutningen af oktober indgik Tican og NNF Nordjylland et forlig

Formanden for NNF Nordjylland, Svend Erik Andersen, sagde tidligere i oktober til Netavisen Pio, at man anså fyringen af Peter Uno Andersen som usaglig, fordi Peter Uno Andersens arbejdsopgaver i slagterkæden fortsat udføres på Tican.  

Desuden har Tican Fresh Meat, ifølge NNF Nordjylland, ikke overholdt 25 års-reglen.

I slutningen af oktober indgik Tican og NNF Nordjylland et forlig. Det betød at slagteriet måtte til lommerne og betale en betydelig erstatning til Peter Uno Andersen.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi skal have et loft over svineproduktionen og det bør svineslagterierne fastlægge, således at alle grise skal skal slagtes af dansk arbejdskraft i Danmark.
Griseavlerne byder så ind med den mængde de vil producere, det bliver helt forbudt at avle flere grise, end der er aftalt slagtning af.
En sådan ordning er nødvendig for at skære ned på gylleproduktionen.

Gør landbruget erstatningspligtige for de ødelæggelser deres produktion påfører naturen. Så skal du bare se et landbrug,som tilpasser sig.

0,6% af den danske befolkning har besat 60% af alle landarealer i Danmark, som de mener de har ret til at gøre med, hvad de vil uden hensyn til de 99,4%

Annonce