Annonce

Analyse: Disse sjællandske socialdemokrater skal frygte næste valg

Vi har netop set en række borgmestre, vælge politik fra og søge nye udfordringer. En naturlig tendens et år før et valg. Den næste tid kan vi meget vel se samme tendens i folketingsgruppen, hvor flere står til endog meget svære genvalg
Foto: Folketinget/Marie Hald
De socialdemokratiske folketingemedlemmer Maria Durhuus, Rasmus Horn Langhoff, Mathilde Powers og Mette Reismann er blandt dem, der kan få det svært ved et kommende folketingsvalg
Meningsmålingerne har ligget stabilt for Socialdemokraterne det seneste års tid, og med halvdelen af valgperioden gået, skal der ske et mirakel hvis alle de 50 mandater i folketingsgruppen skal genvindes ved det valg, der senest kommer i efteråret 2026.

Historisk set har ’den socialdemokratiske valgmaskine’ altid vundet terræn i en valgkamp. Men et tab af mandater i omegnen af 10-15 mandater virker mere og mere sandsynligt.

Hvem står til at ryge ud?

Hvilke Socialdemokratiske folketingsmedlemmer der efter næste valg skal finde nyt arbejde, eller hvem der med rettidig omhu allerede nu gør sig overvejelser om nye karriereveje, afgøres af de personlige stemmetal i de enkelte storkredse.

I første overflyvning af storkredsene kigger vi på landet øst for Storebælt

Og naturligvis hvor mange mandater partiet kan vinde hjem i storkredsene. Her spiller mange lokale faktorer ind; 

Har man en lokal etableret kandidat, sidder partiet også tungt på rådhuset med en populær borgmester der kan støtte op i valgkampen, står det lokale sygehus til lukning og meget mere.

I første overflyvning af storkredsene kigger vi på landet øst for Storebælt, og følger op med Vestdanmark i en kommende analyse.

Bornholm

Lea Wermelin sidder på landets måske mest sikre socialdemokratiske mandat, og bør ikke frygte genvalg.

Selvom hun gik lidt tilbage i personlige stemmetal fra 2019-2022 kan det forklares med manglende borgmestereffekt, og at hun i perioden som minister naturligt havde mindre tid til at pleje ø-kredsen.

Pt. Sidder Werdelin som den socialdemokratiske chefforhandler i den store sundhedsreform, og vil som ny sundhedsordfører få stor eksponering den kommende tid.  

Københavns Storkreds

Her bliver det straks mere nervepirrende. Partiet fik et elendigt valgt til Europa-Parlamentet, med omkring 10 procent.

Lige nu repræsenteres storkredsen af Ida Auken, Peter Hummelgaard, Pernille Rosenkrantz-Theil og Mette Reissmann.

To førstnævnte er sikre på genvalg, Rosenkrantz-Theil stiller op til borgerrepræsentationen – samme gør i øvrigt Mette Reissmann, selvom partikongressen netop opretholdt forbuddet mod dobbeltmandater, hvis det ene betragtes som fuldtidsarbejde.

I kulissen spøger også tidligere kandidat til Europa-Parlamentet, forfatter og radiovært Magnus Barsøe

I København forventer man også at Sophie Hæstorp Andersen, der netop har skiftet overborgmesterposten ud med titlen som socialminister, vil finde en opstillingskreds.

Så selv hvis Socialdemokratiet skulle få tre mandater, ser genvalg for Mette Reissmann svært ud. I kulissen spøger også tidligere kandidat til Europa-Parlamentet, forfatter og radiovært Magnus Barsøe.

Om han vælger at stille op i København, vides ikke. Men skulle han finde en kreds bliver det spændende at se, hvem der tager det tredje mandat.

Omegnen

Her er pt valgt fem mandater, tre mandlige ministre.

Kasper Sand Kjær– der har forladt politik og er erstattet af Gunvor Wibroe – og Maria Durhuus, blev valgt ind ved valget i 2022. Sidstnævnte sidder på det yderste mandat.

Og da Ballerup-kredsen efter Kasper Sands exit, har opstillet Sofie De Bretteville Olsen, der til regionsrådet fik 12.000 personlige stemmer, ser det sort ud for Maria Durhuus at genvinde mandatet, hvis Socialdemokratiet mister bare ét mandat i omegnen.

Ryger der bare ét mandat i omegnen, peger pilen entydigt på Maria Durhuus fra Hvidovrekredsen

Senest har Durhuus dog gjort sig positivt bemærket, og fået sat en stor dagsorden omkring unges brug af opioider. En kæphest for den socialdemokratiske misbrugsordfører.

Men det ændrer ikke på, at ryger der bare ét mandat i omegnen, peger pilen entydigt på Maria Durhuus fra Hvidovrekredsen, og naturligvis Gunvor Wibroe der selvom hun indtog Kasper Sands plads ikke er opstillet i en lige så stærk kreds som Ballerup-kredsen.   

Nordsjælland

Denne valgperiode er første gang i dette årtusinde, at Socialdemokratiet har valgt fire mandater i den nordsjællandske storkreds, der er mere kendt for friværdi end klassiske arbejdervælgere.

Det skyldes først om fremmest fragmenteringen af andre partier, der favoriserer store partier i tildelingen af kredsmandater, ikke et ekstraordinært stærkt socialdemokratiske valgresultat i Nordsjælland i 20222.

Mest realistisk ved et valgresultat omkring de nuværende målinger er, at de begge to må forlade Christiansborg

Her står socialdemokratiet til at få mindst ét mandat, nok mere realistisk to. Og kigger kan på de to yderste mandater fra sidste valg, var det tæt. MEGET TÆT.

Med 4.221 stemmer til Mathilde Powers og 4.218 til Henrik Møller. Hvilke af de to Folketingsmedlemmer der sidder yderst, er svært at måle med en lineal.

Mest realistisk ved et valgresultat omkring de nuværende målinger er, at de begge to må forlade Christiansborg.

Sjællands Storkreds

Syv socialdemokrater opnåede valg i Sjællands storkreds i 2022. Og partiet står stærkt i området med stemmeslugere som Magnus Heunicke, som den helt store.

Siden valget i 2022 er der rykket lidt rundt blandt socialdemokraterne i storkredsen. Mette Gjerskov, der gik bort, efterlod Roskilde Kredsen, der hurtigt blev overtaget af Kaare Dybvad. Hans tidligere Holbæk-kredsen er så blevet besat med Trine Birka Andersen.

Hun er ikke et kendt navn udenfor Sjælland – men her er hun til gengæld efter Heino Knudsens exit, den nye Regionsrådsformand, og vil sidde på den post frem til udgangen af 2026 – hvis sundhedsreformen, som med overgangen fra Amter til Regioner, følger samme model og forlænger valgperioden med ét år.

Samtidig har kredsen Danmarks måske mest populære borgmester, der med aktiv lokal støtte giver gode chancer for valg til Holbæk-kredsen.

Derfor ser det lige nu ud til, at det bliver Kalundborg-kredsen og Rasmus Horn Langhoff, der får den største udfordring ved det kommende valg

De yderste mandater ved valget i 2022 var Fredrik Vad med Rasmus Horn Langhoff som yderste. Måler man disse kandidater op imod hinanden i 2022, var Fredrik Vad den nye kandidat, støttet af mange DSU’ere oppe imod Rasmus som mangeårigt medlem af Folketinget med en stor og etableret kreds.

Her lagde Vad sig alligevel i spidsen. Og nu halvvejs i valgperioden hvor Vad har gjort sig bemærket som aktiv debatskaber med ”den tredje erkendelse” og fået skabt et fokus på ordblinde både med lokale uddannelsesinstitutioner og nationalt.

Ja, så skulle det undre, om ikke hans valg i Slagelse bliver bedre end første gang.

Derfor ser det lige nu ud til, at det bliver Kalundborg-kredsen og Rasmus Horn Langhoff, der får den største udfordring ved det kommende valg.

Meget kan nå at ændre sig endnu

Hvornår valget i 2025 eller 2026 ender, vides naturligvis ikke, og meget kan nå at ændre sig både før og under en valgkamp.

Både lokale og nationale sager, hvor enkelte kandidater kan få med- eller modvind, kan vende op og ned på billedet.

Så om resultatet ender her, vides først, når de personlige stemmer er talt op

Men også debatten om et stop for den automatisk stigende pensionsalder kan give Socialdemokratiet et løft i en valgkamp som det skete med både Arnepensionen og Lønløftet til de offentligt ansatte.

Så om resultatet ender her, vides først, når de personlige stemmer er talt op.

Men én ting er sikkert – der er allerede folketingsmedlemmer, der ville tage telefonen, hvis en headhunter ringede med et interessant tilbud om en spændende stilling i det private.  

Selvstændig rådgiver


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg mener at Maria Duurhuus har været et godt match for partiet på området som hun er ordfører for - Og så har hun den fordel at hun er uddannet sygeplejerske og har arbejdet som fagperson blandt stofmisbrugere - og derfra har et indgående kendskab til problemområdet -
Og er det ikke det som altid bliver fremført - at man savner politikere med en faglig baggrund fra arbejdsmarkedet -