Annonce

Fødevareforbundet i opråb til svineproducenterne: Send jeres svin til slagtning i Danmark

Antallet af slagtesvin i Danmark er styrtdykket gennem de senere år. Det tvinger Danish Crown ud i en ny spareplan. Fagforbund opfordrer landbruget til at overholde deres del af samfundskontrakten
Foto: Danish Crown/Red Star Photography
Danish Crowns slagteri i Horsens
Antallet af slagtesvin i Danmark styrtdykker.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af svin i Danmark er faldet til 10,7 millioner i 2. kvartal af 2023. Det er et fald på 2,5 millioner siden starten af 2022, og et fald på 816.000 på et kvartal.

Før sommer betød manglen på slagtegrise, at Danish Crown  lukkede sit slagteri i Sæby.  Dermed mistede 800 slagterimedarbejdere deres arbejde.

Onsdag fremlagde Danish Crown en plan for, hvordan slagterikoncernen gennem effektiviseringer vil spare 1,5 milliarder kroner årligt. Blandt andet fyres 100 administrative medarbejdere.

Vi har en branche i dyb krise

“Vi har en branche i dyb krise. Derfor er det grundlæggende positivt, at Danish Crown reagerer på den negative spiral, branchen er inde i,” siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF ifølge en pressemeddelelse.

“Det glæder mig, at Danish Crown så offensivt satser på forædlingen. Jeg er slet ikke i tvivl om, der er langt mere fremtid i at gå efter en forædling af produkter end ren slagteridrift. Det er i toppen af værdikæden, at vi i Danmark kan noget, som kun få andre i verden kan,” mener Ole Wehlast.

NNF: Alt for mange griseproducenter vælger udlandet

De danske landmænd, som ejer Danish Crown, har bebudet, at de vil levere 11 millioner grise til Danish Crowns danske slagterier i 2024.

Det svarer til 20.000-30.000 flere grise om ugen sammenlignet med slagtetallene hen over de seneste par måneder.

“Det er flere, end jeg havde forventet, men 11 millioner årlige slagtninger er stadig mange millioner færre, end vi så for år tilbage. Desværre vælger alt for mange landmænd fortsat at eksportere deres smågrise til opfedning og senere slagtning i udlandet, frem for at sende dem til de danske slagterier, og dermed sikre danske arbejdspladser,” konstaterer Ole Wehlast.

I 2022 blev 14,3 millioner smågrise eksporteret til udlandet.

NNF-formanden understreger, at landbruget bør leve op til samfundskontrakten:

“I rigtig mange år har der været en form for samfundskontrakt mellem danskerne og landbruget. Vi accepterer gyllen og de konsekvenser dansk landbrug har for vores natur og miljø, til gengæld for de arbejdspladser og den indtjening til statskassen, landbruget sikrer.”

kontrakten falder fra hinanden, når landbruget ikke holder deres del af aftalen

“Men kontrakten falder fra hinanden, når landbruget ikke holder deres del af aftalen. Hvor længe vil vi acceptere den miljøbelastning, dansk landbrug står for, hvis vi som samfund ikke får noget igen,” spørger Ole Wehlast.

Langvarigt dyk i eksporten til Asien og USA

Presset på Danish Crown er først og fremmest udløst af et usædvanligt langvarigt og dybt dyk i eksporten til nøglemarkeder som Kina, Japan, USA, Australien og Sydkorea.

Tidligere har Danish Crown været i stand til at finde alternative salgskanaler uden for Europa, hvis et eller flere af de attraktive eksportmarkeder svigtede i en periode.

“Men når priserne på frossent grisekød på verdensmarkedet ligger markant under priserne på fersk grisekød i Europa, så kan Danish Crown ikke opretholde konkurrencekraften, fordi omkostningerne på grund af det høje danske lønniveau til at slagte, opskære og udbene grise i Danmark er over 1 krone højere pr. kilo end i lande som Tyskland, Polen og Spanien,” oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

Det betyder, at Danish Crown derfor skal sælge mere i et i forvejen konkurrencepræget europæisk marked:

Løsningen er at redefinere forretningsmodellen

“Løsningen er at redefinere forretningsmodellen og fokusere alle kræfter på at producere og sælge produkter, der kan sælges til en tilstrækkelig høj pris til at kompensere for de højere produktionsomkostninger i Danmark, ellers vil dansk grisekød altid blot være andet valg i forhold til lokale produkter med en lavere salgspris og vores højere produktionsomkostninger,” hedder det.

Koncernchef hos Dansk Slagterier, Jais Valeur, ville onsdag ikke garantere, at der ikke kommer nye fyringer rundt om på de syv slagterier, Danish Crown har tilbage i Danmark.

Forudsætningen for den nuværende beskæftigelse er, understreger han, at tallet 11 millioner slagtesvin holder.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Svineproduktion skal forbydes i Danmark og erstattes med kebab.

Vi skal indrette os efter koranen, Saudi-Arabien og Iran.

Hvis der ikke stilles krav, vil griskhed og profitjagt altid vinde.
Danske landmænd er ikke anderledes, så glem alt om samfundssind.

Der er for mange svin i Danmark.Der må ikke flere svin end Danmark selv kan foder. Der er mangel på arbejdskraft alle steder til de dygtige arbejdere som blive ledige.
En stor dele af landbrugsstøtte bør bruges til omlægning til plantdyrkning til menneskeføde. Svine produktionen bør overføres til lande der ligeledes selv kan producere foder til svine. Stalde og udstyr kan nedtaget og genanvendes i disse lande. De østeuropæiske landsbrugsmedhjælper og slagterimedarbejdere vil være guld at tage med til deres hjemlande for at starte svine produktion op. Der skal nok foretage en tilpasning til de færre borgere i kommunerne.

De er blevet hørt. Danish Crown vil for fremtiden ikke længere udskære danske eksport svin på deres kæmpe slagteri i Shanghai Kina. Nu skal der udelukkes håndteres kinesiske grise. Kina er verdens absolut største svineproducent. De største kinesiske svinefarme producerer hver i sær lige så mange svin årligt som hele det danske landbrug tilsammen. Så der er rigelgt at se til. Også helt uden danske svin, som så slipper for at blive sejlet 18.000 kilometer - Hvilket i øvrigt er komplet vanvittig.