Annonce

Fire forbundsformænd: Bedre arbejdsmiljø kan hjælpe regeringen med at finde arbejdsudbud

Dårligt og nedslidende arbejdsmiljø fører til sygefravær og ufrivillig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, pointerer fire fagforeningsledere.
Arbejdstilsynet på besøg.
Hvis regeringen vil øge arbejdsudbuddet, som der står i regeringsgrundlaget, så skal der investeres i at forbedre arbejdsmiljøet.

Sådan lyder opfordringen fra de fire fagforeninger, Blik- og Rørarbejderforbundet, Fødevareforbundet NNF, Dansk El-Forbund og Malerforbundet, i Dagbladet Børsen:

"I regeringsgrundlaget, Ansvar for Danmark, er ordet “arbejdsmiljø” kun nævnt én sølle gang i det 63-siders lange regeringsgrundlag. Og en vigtig myndighed som Arbejdstilsynet er ikke nævnt overhovedet," skriver de fire forbundsformænd i indlægget.

"I en tid, hvor regeringen ellers har et stort – til tider også lidt for enøjet – fokus på øget arbejdsudbud, kan det i den grad undre, at der samtidig ikke er større fokus på forebyggelse af nedslidning og forbedring af arbejdsmiljøet."

Fører til sygefravær og tidlig tilbagetrækning

Et forbedret arbejdsmiljø kan hjælpe regeringen med at øge arbejdsudbuddet, mener de fire forbundsformænd:

"Det siger sig selv, at et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø er med til at øge arbejdsudbuddet – mens et dårligt og nedslidende arbejdsmiljø fører til sygefravær og (førtidig) ufrivillig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet."

De fire hæfter sig i indlægget ved, at omkring 40 procent af langvarigt sygefravær skyldes dårligt arbejdsmiljø. Og at op mod en procent af den samlede arbejdstid går til spilde som følge af dårligt arbejdsmiljø.

Skal forhandle ny aftale

Opfordringen til politikerne på Christiansborg er meget aktuel.

Der skal senere i år laves en ny flerårig aftale om arbejdsmiljø, da den nuværende aftale udløb ved årsskiftet.

Kort før valget blev der indgået en midlertidig aftale, som videreførte bevillingerne til blandt andet Arbejdstilsynet, og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i 2023, hvis der ikke nåede at blive lavet en ny politisk aftale inden årets udgang.

Og det gjorde der som bekendt ikke.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Færre ydelser til dovne indvandrere fra MENAPT kan også hjælpe.