Annonce

Hver fjerde socialpædagog oplever vold på arbejdet

“Det er enormt alvorligt,” lyder det fra Socialpædagogernes formand. Han mener, at mere uddannelse og et bedre arbejdsmiljø er en del af løsningen på den store grad af vold, som socialpædagoger oplever.
Foto: Socialpædagogerne/Ricky John Molloy
Forbundsformand for Socialpædagogerne, Benny Andersen
27 procent af socialpædagoger er blevet udsat for fysisk vold, mens de arbejder i løbet af det seneste år.

Det viser en ny undersøgelse, som Socialpædagogernes Landsforbund har foretaget.

Det betyder, at kun politi - og fængselsbetjente bliver udsat for vold oftere.

Vold mod socialpædagogerne finder sted på botilbud for voksne med udviklingshandicap eller sindslidelser eller døgninstitutioner for anbragte børn og unge.

Formand: Vold er uacceptabel 

Hos Socialpædagogernes fagforbund er man bekymret over tallene.

”Det er enormt alvorligt, at så mange socialpædagoger bliver slået, sparket eller det, der er endnu værre, fordi vi passer vores arbejde. Som socialpædagoger møder vi udsatte mennesker i pressede og meget vanskelige livssituationer, og som socialpædagoger ved vi, at voldelig adfærd ofte har en årsag,” siger Socialpædagogernes forbundsformand, Benny Andersen, i en pressemeddelelse.

“Men det gør på ingen måde volden mindre uacceptabel,” tilføjer han.

Mange oplever også psykisk vold

Undersøgelsen baserer sig på svar fra cirka 3.000 socialpædagoger. Her siger 31 procent, at de også oplever psykisk vold på arbejdspladsen.
Og det er mindst lige så alvorligt, mener forbundsformand Benny Andersen.

”Den psykiske vold har lige så negative, nedslidende og ødelæggende konsekvenser for socialpædagogerne som den fysiske vold,” siger han.

Pressede socialpædagoger

Undersøgelsen viser, at et højt arbejdspres og mangel på faglige værktøjer hænger sammen med den høje grad af vold.

Men undersøgelsen viser også, at volden bliver markant lavere for socialpædagoger, som oplever en høj faglighed og et sundt arbejdsmiljø på deres arbejde.

”Høj faglighed og et godt arbejdsmiljø forebygger vold. Derfor er løsningen at styrke netop fagligheden og reducere arbejdspresset på socialpædagogiske tilbud. Til gavn for os socialpædagoger, men ikke mindst for de mennesker, som har brug for støtte til at overkomme komplekse udfordringer i livet,” siger Benny Andersen.

Under halvdelen af medarbejderne på socialpædagogiske tilbud er uddannede socialpædagoger i dag, oplyser Socialpædagogernes Landsforbund.


 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og gerningsmændene slipper med betingede domme og advarsler om udvisning, men hvis pædagogen siger "bøh", så er det direkte i spjældet.

@Peter Jensen
Måske skal du lige læse artiklen, før du lukker dit sædvanlige fremmedhad ud. Du er sgu da et sølle væsen.

Annonce