Annonce

Roskilde: Borgmesteren vandt kampvalg efter uro

Thomas Breddam vandt urafstemning og er nu Socialdemokratiets spidskandidat til kommunalvalget næste år
Foto: Roskilde Kommune
Thomas Breddam (S), borgmester, Roskilde Kommune

Roskildes borgmester, Thomas Breddam, er Socialdemokratiets spidskandidat ved kommunalvalget i 2025.

Det blev resultatet af urafstemningen blandt medlemmerne af Socialdemokratiet i Roskilde.

Medlemmerne havde valget mellem at stemme på udfordreren, 2. viceborgmester Gitte Kronbak Nielsen, og den siddende borgmester Thomas Breddam.

Gitte Kronbak Nielsen vandt noget overraskende afstemningen på partiets generalforsamling midt i marts.

51 af de fremmødte socialdemokrater stemte på Thomas Breddam, mens 66 stemte på udfordreren, 2. viceborgmester Gitte Kronbak Nielsen.

Havde Kronbak fået to tredjedele af stemmerne, var hun blevet spidskandidat. I stedet blev det så op til partiforeningens omkring 430 medlemmer at afgøre kampvalget ved en urafstemning.

blev en klar sejr til Thomas Breddam

Urafstemningen, der sluttede midt i sidste uge, blev en klar sejr til Thomas Breddam, der fik 173 stemmer - mod 129 til Gitte Kronbak Nielsen.

71 procent af medlemmerne deltog i urafstemningen.

“Nu skal vi samle kræfterne”

Thomas Breddam glæder sig over resultatet, og opfordrer til, at Socialdemokratiet i Roskilde nu samler kræfterne:

“Jeg har gennem den sidste måned med valgkamp ikke været i tvivl om opbakningen. Den er kommet fra nær og fjern, fra medlemmer i Socialdemokratiet og fra borgerne. Nu skal vi samle kræfterne og arbejde på at få de socialdemokratiske mærkesager igennem i byrådet frem mod kommunevalget og på at få et godt valg,” siger Breddam ifølge en pressemeddelelse.

Samme opfordring lyder fra udfordreren, Gitte Kronbak Nielsen:

“Tillykke til Thomas med valget. Nu trækker vi alle i arbejdstøjet frem mod KV 25. Men en stor tak skal også lyde til alle jer der støttede mig både ved at stemme på mig, komme med opmuntrende kommentarer og heppede både her på FB og i min indbakke,” skriver hun i et opslag på Facebook.

Formand for S-bestyrelsen i Roskilde Anne Marie Wulff Hedenborg, slår også på, at det nu er tid til sammenhold:

“Som bestyrelse er vi klar til at give vores fulde støtte til Tomas Breddam, og som formand appellerer jeg også til alle vore medlemmer og samarbejdspartnere om at gøre det samme, da det er en styrke for demokratiet og partiet, at vi nu ved, hvem der skal stå i spidsen for vores valgkamp frem mod kommunalvalget 2025. Nu er det tid til at huske på, at vi kan mere sammen,” siger hun ifølge pressemeddelelsen.

Magtkampen spidsede til

Få dage efter generalforsamlingen midt i marts spidsede magtkampen mellem de to kandidater ellers til.  

Gitte Kronbak Nielsen blev således afsat som gruppeformand

Gitte Kronbak Nielsen blev således afsat som gruppeformand for Socialdemokratiet i kommunalbestyrelsen.

Medlem af S-gruppen i kommunalbestyrelsen, Claus Jensen, begrundede beslutningen om at afsætte Kronbak som gruppeformand således over for Sjællandske Nyheder:

"Det er en konsekvens af, at vi føler os lidt udstillet som gruppe i forhold til den retorik, Gitte har brugt om samarbejdet i gruppen – at gruppen har været meget lidt velfungerende."

Men afsættelsen af Kronbak som gruppeformand blev magtkampen mellem de to kandidater til posten som spidskandidat, Thomas Breddam og Gitte Kronbak Nielsen, skærpet betydeligt. Men nu lyder der altså forsonende toner fra alle sider.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Dejlig at se at Helga netværket tabte i Roskilde. Den feministisk kampagne til at fjerne mænd fra kommunal bestyrelser lykkes ikke. Så Mænd kan fortsat stemme på socialdemokraktiet.